(Био)зеленчукова градина - тема 27

  • 61 382
  • 741
# 735
Най-много броколи и карфиол в България се отглеждат в село Юнаците, Пазарджишко. Много са интересни тези специализации - карфиол в Юнаците, праз в Исперихово, пак Пазарджишко. Не че няма и друго, ама тези култури преобладават в съответните землища. На входа на Исперихово даже има билбордове с праз и зеле. Така е заради традициите, почвите, микроклимата.

Досега не съм успял да отгледам карфиол нито веднъж, с броколи съм се справял криво-ляво. Засаждал съм готов разсад в началото на юли. Чувал съм, че трудно се намира читав посадъчен материал за тези култури, български сортове няма.

Зелето ми не оцеля тая година, жалко - в тая влажна есен щеше да стане сочно.
Виж целия пост
# 736
rorik, таралежите спят зимен сън... И у нас всяка нощ се разхождат, свират се в летната кухня (склад за зърно и разни други неща) и не искат да излизат от там...  Laughing Оня ден сгащих един над паничката на котките... Менюто им беше кокали от печен заек, които ухаеха из цялата околия... Дали таралежкото хапваше или само облизваше кокалите не успях да видя, но се втрещих... Все картинки с таралежчета, нарамили гъбки и ябълки ми излязоха в главата и не можах да се сетя за нито една картинка на Ежко Бежко влачи убитият от него Зайо Байо в бърлогата си да го яде... Птици зная, че хапват, но зайци?

Аз нямам проблем с отварянето на старите теми... Ако нещо конкретно търсиш може проблема да е в търсачката...

Зелен боб садих и от старозагорския чер, но най-харесвам сакса, а ражда предостатъчно... И в тази връзка моля за мнения, мога ли да съхранявам изчистен и измит зелен боб във фризера без да го бланширам предварително? Пуснаха ми муха, че се скапвал така, почернявал...

Сега ли е времето да садя овошки? Препоръчайте ми сорт червена череша...
Виж целия пост
# 737
Да, можеш. Аз вече няколко години подред си замразявам зеленчуци за зимата и то без да ги бланширам. Смятам, че с това бланширане се убиват витамини. Само ги измивам, изчиствам, нарязвам и замразявам.
Виж целия пост
# 738
Зелен боб съм замразявала само бланширан и е супер. Суров, не знам как ще се получи.

Стелт, ван и бинг, опрашват се взаимно.

Мислите ли да дезинфекцирате колчетата на доматите?
Виж целия пост
# 739
Здравейте, а посяхте ли вече оранжериите?Аз пръснах само салатки, тази седмица мисля репички, лук и копър и се чудя дали не пропускам още нещо...А някой има ли сети броколи и карфиол, та да сподели как ме се развиват?

Аз засадих експериментално броколи и карфиол юли.Без никакви грижи освен топване на коренчето преди засаждане в антифунгицид.На карфиола вече се вижда  бяла главичкаброколито расте на листа за цвят едва загатва.

И понеже качвах снимки да покажа  с гордост първото ми зелечервеното.
Виж целия пост
# 740
Зелен боб съм замразявала само бланширан и е супер. Суров, не знам как ще се получи.

Люлин, ако под зелен боб имаш предвид зелен фасул, аз лично никога не го бланширам. Измивам го, почиствам го, нарязвам го и го поставям в пликчета, които са за замразяване, може и в обикновени найлонови пликчета, отгоре затварям добре - и в камерата. Като го извадя от камерата, е супер.
Виж целия пост
# 741
Заповядайте в НОВАТА таралежено-есенна тема! Таралежчето не е за ядене, само за красота...  Laughing
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия