Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Майчинство при осиновяване

  • 97 646
  • 261
Здравейте, отварям нова тема защото се рових на много места, питах доста хора и получавах различни отговори.
От всички наредби и кодекси, които прочетох получих доста противоречива информация, От кодекса на труда ми стана ясно, че при осиновяване на дете до 2 годишна възраст майчинство се полага и изчислява, както при биологично дете, но е обвързано с възрастта, т.е. ако не е навършило 1 година се изчислява на 90% за оставащото време докато навърши, а от 1 до 2 години по 340 лв. месечно. При осиновяване на дете между 2 и 5 години имаме право на майчинство 1 година изчислено на 90 % от доходите. Пратих запитване до НОИ и от отговора им си направих извод, че при осиновяване на дете до 5 годинки имаме право на 1 година майчинство изчислено на 90%, не зависимо от неговата възраст, т.е. 1,2,3... и т.н. месеца до 5 годинки.
Понеже тази информация доста ме обърка, ако може всички вие осиновили след януари 2014 г. споделете ползвали ли сте майчинство и как са ви го изчислявали, обвързано ли е с възрастта на детето и как точно?
Виж целия пост
# 1
Не съм осиновила, но съм говорила с юрист.Майчинството при осиновяваве е до 5г, както следва: до 1г-90%, от1-2г -340, и от2-5г - 90% за една година.Първите две години са като за родено дете, просто са увеличили майчинството за осиновяващите, т.е до 5г, с идеята да се подпомогнат родители осиновяващи по-големи дечица.Така ако имаме дете на 1г и 10м ще имаме платено майчинство от два месеца по 340лв.От там нататък как се оправят семействата, никой не го интересува - за да свикне детето, може би се ползва до3г- т.е неплатено майчинство една година.За това никой не е помислил.
Виж целия пост
# 2
Здравей , аз преди месец осинових дете на 9 месеца , сега съм в майчинството от 90 %  до навършване на годинка , след това имам право на една година МРЗ . Ако детето е над 2 години , действително имаш право на 1 година - 90%  , така , че абсолютно правилно си разбрала . Освен осиновител съм и юрист , така , че горе-долу ми е адекватно мнението .
Виж целия пост
# 3
Ако детето е осиновено на 1 и 11 м. то значи ще се ползва само за един месец майчинство. Това е много тъпо измислено. Можеха да помислят за преход - тоест от осиновяването на детенцето като по-горния пример до още 11 месеца право на майчинство = година. Ако правилно съм разбрала, до 2 годишна възраст се ползва майчинството както е при биологични деца. След 2-те години - една година, но никъде не фигурира граничното положение като по-горния ми пример и това ощетява много осиновители, които влизат в тази графа и нямат възможност да ползват това майчинство. Така или иначе адаптационния период е необходим и той е доста по-дълъг от месец, но не е помислено върху този казус.
Виж целия пост
# 4
Просто това което приеха е много недомислено.Трябваше да се приеме ,че при осиновяване на дете майката има право да ползва една година майчинство 90% до навършване на 5.на детето,и ако осиновиш дете по малко от 2 г. да не е майчинството както при биологично дете.В случая има дискриминация.Каква е разликата м/у майка осиновила дете на 1г и вземаща 340лв. и майка която е осиновила дете на 2г и взема 90% .
Преди време бях писала до медиите или по точно до сутрешните блокове на Нова и БТВ ,но все чакам отговор .Просто някой трябва да повдигне въпроса и да се направи нужното.
Виж целия пост
# 5
Аз също бях писала, от БНТ ме разпитваха от къде съм и искаха повече инфо, но до там си и остана. От нито една от трите телевизии ни вест ни кост. Мисля, че може ние да направим нещо - като някакво официално писмо до министъра, президента и медиите, придружено с подписка, за мен и за много други едва ли ще има полза, но за тези след нас дано се променят нещата, защото е безумие. Аз не съм съгласна и с ограничението до 5 г. Вярно е че децата от тази възраст трябва да ходят на предучилищна, а по-големите и на училище, но това е само през една част от деня, а в следващата какво се случва, родителите ако нямат право на майчинство и ходят на работа как ще изградят връзка с децата си, само вечер ли, поне в началото трябва да имат финансова и физическа възможност да обърнат повече внимание на децата си. Още нещо - всички плащаме осигуровки и какво значение има по какъв начин сме станали родители и защо да нямаме равни права с всички!?
Виж целия пост
# 6
Аз също съм на мнение,че не трябва майчинството да е само до 5г при осиновените деца.Ако се осинови детенце на 6, на 10г., вярно е че тези случаи са по-редки, но би трябвало винаги да се има впредвид някакъв срок за адаптация на детето и би било хубаво той да е 1г.Също така, ако детето е около 2г. - пак не е помислено какво се прави.Нима 1-2-5м са достатъчни за такова дете.Не мисля обаче, че би могло да се направи нещо, тъй като внасянето на нов закон е един много, много сложен процес - внасяне на проекто закон, разглеждането му от комисии, предлагането му на заседание, разглежда се финансово как би се отразил на бюджета, нещо което е много важно, тъй като пари все няма и най-накрая - отношението на Европейския съюз към него.Няма достатъчно заинтересовани лица в Министерски съвет, които да работят за това. Дълга процедура, а позовавайки се на последното им решение за майчинство на деца от 2-5г в началото на тази година, което все пак си е нещо, не смятам, че биха тръгнали отново да работят в тази посока.
Виж целия пост
# 7
Е да, пари все няма, но ако майките като нас нямат проблем с зачеването и забременеят, след като родят нали ще получават високо майчинство една година и тогава как ще си ги спестят. Това наистина е дискриминация, защото излиза, че на мен ми удържат всеки месец от заплатата за да се плащат помощи и обезщетения на други хора, а аз нямам право да ги ползвам. ЗАЩО? Защо тогава са ми осигуровките, нима е редно?!
Виж целия пост
# 8
Жени, ще ти отговоря.Защото фирмата в която работиш, може би не е в сивия сектор на икономиката и ти удържат достатъчно много.Не с всички е така и не всички могат да го разберат.Аз плащам също много данъци за осигуровки, за безработните, за здраве, но съм в държавна фирма и няма как иначе.
Виж целия пост
# 9
Здравейте ,ето какво се случва при осиновяване на дете под 1 година:
Същото важи и при раждане на дете:
1.Майката излиза в отпуск през работодател-тук е 90% от парите на които е осигурявана.
Това е за 1-вата година на детето.
За втората е на мин.раб. заплата-340лв.
2.Майката е безработна към момента на събитието и има 1г. трудов стаж през живота си.
От НОЙ плащат 60% от заплатата на която е осигуравана за 8 месеца(т.е детето трябва да навърши  8 месеца).Тази част от нещата много трудно ти го обясняват-почти гледат да не се налага да минаваш по тоя член.
3.Ако майката няма 1 г. трудов стаж има право на 100лв от социални грижи,ако дохода на член от семейството е под 350лв месечно.
Като тия пари и парите за безработна от Ной могат да се вземат заедно ако дохода на  член от семейството е под 350лв месечно.
4.Ако майката или осиновителката е студент редовна форма на обучение има право на еднократна помощ от 2880лв пак от социалните.
Виж целия пост
# 10
Здравейте. Виждам, че отдавна никой не е писал по темата, но се надявам някой да се включи.
За мен също не е добре измислено това с майчинството. Вместо да направят добавка към закона, е трябвало да си почовъркат малко повече мозъците и да променят съществуващия, така че да не се получават такива недомислени разминавания при осиновяване на дете до 2 години.
При нас това се оказа решаващо, когато посочвахме изискванията за възрастта на детенцето. И ние имаме голям кредит, а разчитаме основно на моята е заплата. Осигуряват ме на висок доход и при получаване на 90% процента от заплатата ми няма да имаме финансови притеснения. Но с 340 лв майчинство няма как да се справим.
За това посочихме от 2 до 3,5 години. Обмисляхме дори да напишем 2 интервала - от 0 до 6месеца и от 2 до 3,5 години. Но решихме, че шансът за бебе не е голям, защото дечицата до 6 месеца, вписани в регистъра са малко, а и са много желани, а пък и не знаехме как по дирекциите ще си разтълкуват тези 2 възрастови интервала. Та накрая оставихме само втория.
Тъпо ми е, че този закон е определящ каква възраст да посочим, но не искаме да записваме детенце на ясла, толкова скоро - трябва си адаптация иначе е направо нечовешко. А това ще ни се наложи, ако то е между 1 и 2 години.

Това, което много ме изненада, е, че нито социалните, нито тези, които ни водиха курса, бяха запознати с тази "тънкост" за майчинството и дори много се изненадаха, не им се вярваше. А вече от почти 2 години е в сила...

Нашият курс беше в София, организиран от фондация "За нашите деца". Казаха ни, че те работят за интересите на децата и на осиновителите и (може би съвместно с други организации) се опитват да предлагат и прокарват сред управляващите промени за подобряване на някои закони.
Та в тази връзка си мисля - вероятно тези фондации и оргнизации не са запознати с недостатъка на тази промяна за майчинството и ако знаят нашата позиция, биха могли да направят предложение до съответното министерство. Вярно е, че приемането на един закон е много бавна процедура, но поне може да се пробва, пък дано да послужи на хората след години, както по-горе някой беше коментирал.
Какво мислите за това?
Виж целия пост
# 11

Fleur rouge, на нас на курса ни казаха, че навсякъде знаят за тази пробойна в закона. Но те нищо не можели да направят, трябвало да се реши на ниво парламент.
Има къде да се пише и да се даде заявка за този проблем. Нека повече кандидат осиновители да го напишат/кажат, за да бъде чуто. Наистина не толкова да помогнем на себе си /че те законите се коват с години  ooooh! /, колкото на тези осиновители след нас.
Виж целия пост
# 12
Пипи Мипи, съгласна съм с теб. Въпросът е на кой и как да го кажем, къде да го напишем...
Виж целия пост
# 13
Пипи Мипи, съгласна съм с теб. Въпросът е на кой и как да го кажем, къде да го напишем...

С мейл до парламента, с копие до съответното министерство, с копие до съответния министър.
Виж целия пост
# 14
Ако ще искате промяна, искайте я разумно. В момента при раждане се дава 1 г. на 90% и 1 г. на минимално. Така че за осиновяване е логично да бъде спрямо датата на влизане на решението в сила, т.е. 90% за първата година и 1 г. на минимална заплата, независимо от възрастта на детето.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия