Коледа 2014 - тема 1

  • 125 320
  • 738
# 180
Хоп и аз тук,
ще ви следя и се надявам и аз да се включа с някоя идея Peace
Виж целия пост
# 181
И аз се записвам в темата , много хубаво настроение носи, особено с този сняг сега  Heart Eyes
Ще опитам и аз да направя тази година сладки неща за Коледа, ще си избера някои от предложените, всичко е много красиво !
Виж целия пост
# 182
Привет, записвам се да следя темата  smile3525
Виж целия пост
# 183
Да се запиша и аз в темата  Simple Smile Коледа е любим празник у дома, но последните две години е още по чакана и желана. Децата учат в други градове/държави и тогава се събираме всички заедно след 3 месечна раздяла, затова полагам особено старание в приготовленията за да е още по прекрасен и вълшебен празника. Ще следя темата с интерес за да събирам нови идейки от вас.
Ето албумчето от миналогодишните ми творения  Grinning

https://www.facebook.com/zlate.georgieva/media_set?set=a.7747967 … 904311&type=3

Невероятни красоти си сътворила Злати, възхитена съм.Ще те помоля за рецептите на сладките,фунийките и питката.Може и на лични,   bouquet
Виж целия пост
# 184
За питката, ако може е аз искам рецептата.
Виж целия пост
# 185
Експериментирам щолен по рецепта на Йоана днес  Grinning
Виж целия пост
# 186
Аз също бих искала рецепта за фунийките   bouquet
Виж целия пост
# 187
Здравейте момичета, много се радвам, че нещата които споделих с вас са ви харесала  Grinning
Сладките приготвям вече няколко поредни години по рецептата на Джема за меденки, като след изпичането ги украсявам с фондан. От тази доза ми излизат м/у 85 до 100 броя(зависи от големината и колко тънко ще се разточи тестото).

 НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

2 бр. яйца
1 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. мед
1 ч.ч. олио
ванилия
1 канела
1 ч.л. хлебна сода
брашно колкото поеме


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Смесвам меда и захарта. Добавям канелата и ванилията.
Премествам в съда в който, ще замесвам. Добавям яйцата едно по едно, после олиото. През цялото време бъркам докато стане гладко и пенесто, прибавям и содата.
Постепенно добавям брашното и бъркам докато не стане трудно за бъркане.
Доомесвам добавяйки по мъничко брашно, докато спре да лепне. Трябва да стане меко, лъскаво тесто, с което много приятно се работи.
Тестото се разточва и с формички се изрязват сладките.
Пекат се до порозовяване при умерена температура - 160С на средна решетка с вентилатор.

* Можете да ги украсите с белтъчна глазура от: 150-200 г пудра захар пресята 2 пъти, 1 бр. белтък и няколко капки лимонов сок. Или както в случая с фондан

* Препоръчително e да се направят поне седмица преди Коледа и да се съхраняват в кутия с парченца ябълка за да омекнат.
Тук съм публикувала рецептата, а в коментарите можете да прочетете още подробности около направата им.

http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D1%81%D1%82%D0%BE

Фунийките приготвям по тази рецепта, но за да спестя време за Коледа ги напълних с крем Оле на др. Йоткер без варене. Това споделям само като идея иначе крема от рецептата е чудесен.

http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … %80%D0%B5%D0%BC-2

И рецептата за постната питка за Бъдни вечер(с мая)

ПРОДУКТИ ЗА ПИТАТА:

Около 1кг. брашно
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
мая за килограм брашно ( аз слагам два пакета суха на dr. Oetker)
500 мл. хладка вода
100 мл. олио
1 жълтък за намазване
ЗА ФИГУРИТЕ: Около 100гр брашно, вода и сол.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Брашното се пресява. В 800гр. брашно прибавете солта, захарта и маята и смесете добре съставките. Направете кладенче и вътре изсипете олиото и водата.Бъркайте с лъжица докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Когато тестото започне да се отделя , извадете го върху набрашнена повърхност и омесете прибавяйки по малко от останалото брашно докато тестото спре да лепне. Тестото трябва да е меко за да стане пухкава и мека пита. Намаслете голяма купа и тестото, покрийте ги с кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема – около 1 час.
*През това време от брашно, вода и сол омесете тесто за декорация на питата. Оформете/изрежете фигурите.
Изсипете вече втасалото тесто върху работния плот, разделете на две равни части. Едната оформете на топка, притиснете леко и поставете в средата на намаслена тава. Останалото тесто разточете, намаслете, навийте на руло и поставете в тавата около топката. С ножица направете разрези по цялата дължина на рулото през 2см. Оставете под кърпа да почине 5-10 минути.
След това намажете с жълтъка, подредете отгоре вече готовите фигури и изпечете питата на 160/170гр. на средна решетка с вентилатор. Ако питата се е запекла отгоре, но вътре още не е готова покрийте я с лист алуминиево фолио и допечете.
*Готовата питка намажете още топла с разтвор от 1 с.л. захар, 1 с.л. вода и няколко капки зехтин/олио/ за да стане лъскава отгоре.
*След 10/15 минути извадете питата да изстине в/у решетка.

Това е питата ми от по миналата година за Бъдни вечер,  правена по същата рецепта.

Виж целия пост
# 188
Добро утро.Аз от години правя меденки по тази рецепта.Да е жива и здрава Джема.Моето семейство ги обича слепени с мармалад от сини сливи.Един ден ударно пека няколко дози , а на другия ден ги слепвам.
Виж целия пост
# 189
Запис и от мен. Засега само това, но от следващата седмица ще започна експериментите с коледните хлябове и пити, та тогава ще се включа по-активно. Страхотна тема, време ни е за хубаво Коледно настроение.
Виж целия пост
# 190
И от мен малко меденки и Ягодови сладки с орехи и шоколад  Heart Eyes



Виж целия пост
# 191
Най-накрая се сдобих с формички за фунийки.
Можете ли да ми дадете изпитана рецепта за фунийки, пълни с крем? И да не са от бутер-тесто.
Виж целия пост
# 192
Здравейте дами,

Миналата година инкогнито си взаимствах от вашите чудни творения, но тази година мисля да допринеса за Коледното настроение и идеи. Simple Smile

Обикновено съм на тема меденки, пълнени сушени чушки с боб и някакви зеленчуци. Тази година ще експериментирам повечко, само време да остане. Simple Smile

Та, записвам се да следя с голям интерес!   bouquet
Виж целия пост
# 193
Най-накрая се сдобих с формички за фунийки.
Можете ли да ми дадете изпитана рецепта за фунийки, пълни с крем? И да не са от бутер-тесто.
Аз ги правя така: Фунийки

В случая са с купешко кремче пълнени, но можеш да си направиш домашен пудинг като в тази рецепта: Еклери с домашен пудинг
Виж целия пост
# 194
Най-накрая се сдобих с формички за фунийки.
Можете ли да ми дадете изпитана рецепта за фунийки, пълни с крем? И да не са от бутер-тесто.

Правя фунийки по тази рецепта, стават чудесни на вид, а като се напълнят с кремчето и престоят една нощ направо се топят в устата.

http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … %80%D0%B5%D0%BC-2

Скрит текст:

Скрит текст:
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия