Просто всички изброени "забранени" храни носят риск от зараза с опасни болести като листериоза и токсопласмоза. Решението дали ще поемем риска от евентуална зараза остава за всяка от нас.
Дали ще хапнеш 1 парче или 1 цял салам, то ако е заразено...
И все пак си мисля, че колбасите в магазините са минали съответните обработки и вероятността за тези болести е наистина минимална, за да се притесняваме за няколко парчета салам.
По-скоро риска е по-голям при домашно приготвени такива, където контрола не е толкова засилен, за млека и сирена също.
За алергиите - това, че ние нямаме алергии не значи, че и децата ни няма да имат. Свекърва няма алергии и изобщо не се е съобразявала какво яде през бременостите си, а и никой не им е обръщал такова внимание на времето и сега и мъжа ми и девер ми са с много и различни алергии. Дали нейното безконтролно хранене на алергени е причината никой не може да каже, но тя се чувства гузна, че може би тя е причината... Та и тук е избора на всяка от нас, ще поеме ли евентуален риск или не.