Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Скъсена шийка при бременност с близнаци

  • 29 629
  • 15
Здравейте,

предполагам много от вас са минали по този път, затова се обръщам за съвети и кураж.

Очаквам близнаци. Откриха ми скъсена шийка, 2,3 см, в 18 г.с. Причината е, че едното бебе е ниско разположено, а водите са на горна граница.
Предписаха ми Утрогестан, Индометацин и почивка.

Моля, споделете как действахте, ако ви се е случвало нещо подобно. Много съм уплашена, макар че се опитвам да изгоня негативните мисли. Благодаря!
Виж целия пост
# 1
Не съм минала по твоя път, но моята шийка е по-къса от твоята, заради две конизации. Преди няколко дни обсъдихме с доки, че ако забременея, ще трябва да се направи серклаж след 12-та седмица. Това според нея е единствения начин да мога да износя бременността. Освен това ме предупреди, че в последните месеци ще полежа доста.
Така че, не се притеснявай, имаш нужда от спокойствие и да обсъдиш какви са мерките, които ще предприемете с твоя лекар.
Виж целия пост
# 2
привет! при мен още в 8 седмица се оказа,че шийката е 2.5 см,в 14 седмица направиха серклаж и ми изписаха коринфар за да избегнем контракции.от 4ти месец само в леглото и до тоалетна,къпането не по-дълго от 5 мин,нисакво клякане,навеждане,секс,мисли за секс:-D 2 пъти пих профилактично антибионик,за да избегнем инфещции около серклажния конец. в 5 месец шийката беше 5 мм и ми падна тапата,от края на 5ти не беше останала никаква шийка и всичко се държеше на конеца..26 седмица бихме кортикостероиди,после в 31ва отново. родих 1я ден на 32 седмица,бяха по кило и половина,но дишаха сами.сега ще правят 6 месеца и са по 7 кг юнаци,съвсем здрави и без усложнения от недоносването. важното е да слушаш лекарите и да си мнооого спокойна.мен чак ме обвиняваха,че много лежерно риемам нещата,но знаех,че сме направили всичко ,което зависи от нас
Виж целия пост
# 3
Благодаря ви за отговорите!

Церемония, желая ти да имаш успешна бременност!

Dandelionwine, много окуражителен пример! И мен ме посъветваха за серклаж, после лежане. Дано всичко е наред!
Виж целия пост
# 4
Да се изкажа и аз по въпроса.В края на 3 месец шийката ми беше скъсена на 3 см.След 2 седмици беше 2.3см.Препоръчаха ми серклаж в "Надежда".Не го направих и вярно че родих един месец по-рано,но не беше заради шийката,а заради белтъка ми,беше нисък.
Виж целия пост
# 5
Маймунка, а спазвала ли си режим? Лекарства пиеше ли?
Виж целия пост
# 6
Да,лекарства пиех.Режим не съм спазвала даже много ходех навън.8 месец повечко лежах,защото се уморявах доста и ме болеше корема.
Виж целия пост
# 7
Оооо, моят опит хич не е оптимистичен. Моята шийка се скъси за три седмици от абсолютно нормална и затворена до 0,5 см в 23-а седмица. Всичко стана без болки, без някакви признаци, че нещо не е наред. Дванайсет часа, след като лекарят видя скъсената шийка, родих преждевременно - вече беше късно за всякакви лекарства и манипулации. Втората бременност, макар и с едно бебе, износих със серклаж, много лекарства и много лежане.
Виж целия пост
# 8
Да,съгласна съм,че имаше риск.При всеки е различно.Аз просто казвам за моят опит,който за щастие беше успешен.Съжалявам,че при теб се е получило така  Hug
Виж целия пост
# 9
Мohita, малко късно се включвам по темата, но да ти разкажа и аз за моя случай  Simple Smile Не си спомням точните цифри, но и моята шийка започна да се скъсява в 18-19 г.с. (двуплодна бременност). Конкретни лекарства няма да споменавам какви съм пила, тъй като смятам, че това е работа на лекаря, но най-важното нещо, което ме спаси, според мен да не родя още около 20-та седмица, беше лежането. Почивка, почивка, почивка. Много внимателно ставане и лягане в леглото и въобще забравяш за резките движения. И не да си седнала, защото така пак се оказва натиск в/у шийката, а легнала. Много е досадно, неудобно, дори болезнено, място не можеш да си намериш - аз не бях спала качествено последните два-три месеца, но усилието си заслужава  Simple Smile. Родих в началото на 33-та седмица, нямаха и по две кила, но се адаптираха добре и още на следващия ден дишаха самостоятелно. Сега са едни буйни младежи на почти три години и по нищо не изостават от връстниците си. Така, че кураж, не се стресирай с негативни мисли и най-вече - слушай доктора. Дано всичко при теб да е наред.
Виж целия пост
# 10
Би могла да обсъдиш с лекаря си носене на колан за бременни. С близнаците ползвах и ми се искаше някой да ми го беше препоръчал и при първата бременност.   Но най-важното е безкрайно лежане. Без никаква домакинска работа от типа простиране, чистене...
Виж целия пост
# 11
Въпрос към Dandelionwine !
При кой лекар  наблюдаваха бременността ти и ти направиха серклаж ?
Преди година и половина бях бременна с близнаци, две момченца в една плацента, първа бременност. Всичко вървеше добре, нямах никакви притеснителни изследвания, болки и т.н. В 18 г.с. бях на преглед при една от най-добрите лекари в София за пренатална диагностика, премериха ми шийката на матката, съвсем нормална - 33 мм. Само една седмица по-късно, точно на Коледа започнаха много силни болки, в началото дори не осъзнах, че това са контракции. На вратата, точно преди да тръгнем за спешното ми изтекоха водите. Няма да изпадам в подробности, но загубих и двете момченца. Най-вероятните теории, които всички лекари спрягаха са инфекция и скъсяване шийката на матката. Повечето клонят дори към инсуфициенция шийката на матката. Но има едно нещо, което не мога да си обясня как е възможно да се е скъсила за една седмица или възможно ли е да е измерена грешно ??? За съжаление точно измерването на шийката ми го проведе млада лекарка, която се учеше при д-р Стратиева.
Не пиша това, за да се връщам назад и да дълбая този случай, защото няма как да ми върнат двете момченца.
Сега отново за мое голямо щастие съм бременна и искам да направя всичко, което е необходимо, за да износя и родя едно здраво детенце.
Моля споделете вашия опит и при кои лекари сте ходили на прегледи и са ви правили серклаж? Някой чувал ли е за поставяне на песар вместо серклаж?
Виж целия пост
# 12
Здравей, Дестини! Прощавай за късния отговор.
Серклажа и следенето ми бьха при д-р Игнатов в Надежда. Шийката, за съжаление, мъже за часове да се скъси, при мен в 10 седмица беше 25мм и изчакаха само феталната морфология да напраним и после директно ме зашиха. Към момента - 4 години след раждането, шийщата ми е 65 мм, но предрид историята, при следваща бременност ще се наблюдава от началлото и.ще правим по-чести микробиологии, че при мен имаше и бетахемолитичен стрептокок, който пукна мехура  в края на 7 месец.
Виж целия пост
# 13
Здравей Данделионуайн,
Много благодаря за отговора! Мога ли да попитам къде ти направиха серклажа и как ти премина бремеността с него?  Предполагам повече си била на легло......Бетахемолитичния стрептокок със стандартна микробиология ли ти го откриха или с някакви други разширени изследвания ?
Виж целия пост
# 14
Привет,
Серклажа е правен в мбал Надежда (София)
Стрептококът излезе на стандартна микробиология, лекуваха ме с антибиотици в 5 -6 месец и уж го овладяха, но после излезе при изслесването на серклажтия конец след раждането.

Поздрави!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия