БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 50 704
  • 741
# 75
Привет,

много моля ако някой има рецепта за тригуни (сладки)от едно време да я сподели.
Само да подчертая че искам рецептата за тестото, намирам рецепта за многолистно тесто, но дали е тази , или имаше нещо друго не знам.
Ще съм много благодарна ако някой я намери, в гугъл откривам само с готово бутертесто, а аз искам да си го направя.
Благодаря предварително.
Виж целия пост
# 76
Ще се радвам да споделиш цялата рецепта за тригуните. Точно вчера се опитах да направя нещо подобно, но не са като едно време. Отдавна търся рецепта.
Виж целия пост
# 77
Привет,

много моля ако някой има рецепта за тригуни (сладки)от едно време да я сподели.
Само да подчертая че искам рецептата за тестото, намирам рецепта за многолистно тесто, но дали е тази , или имаше нещо друго не знам.
Ще съм много благодарна ако някой я намери, в гугъл откривам само с готово бутертесто, а аз искам да си го направя.
Благодаря предварително.
  Мога да ти напиша рецепта за постни тригуни от готварска книга ,замесват се с пепелива вода.
 Не е многолистно тесто ,ако това търсиш -да намеря книгата и ще ти я препиша.
    Коментарите на бат Бонго в 99% са спам  , а когато са отправени към мен са меко казано неучтиви.
 
Виж целия пост
# 78
Привет,много моля ако някой има рецепта за тригуни (сладки)от едно време да я сподели.

luchkata, слагам една рецепта, която ни помня откъде е, ни от кого е, ни от кога е. newsm78  Отдавна стои и така и не съм я пробвала. Помня, че правих някакви тригуни, отдавна беше, но с фините кори за баница, някакви бързи бяха. Ето тази с тестото:

Скрит текст:
Тригуни
Тесто: 1/4 л бяло вино, 3 с. л. олио, 1/2 ч.л. сол и брашно. Трябва да се получи меко тесто за разточване. От замесеното тесто се правят 32 топчета, разточват се с големина на чаена чинийка. Всяка една кора се намазва с разторено краве масло и се съединяват по 4. Получените 8 купчинки се разточват на тънки кори. След това се слагат една върху друга, като пак всяка кора се намазва с разтопено краве масло, включително и най-горната. С остър нож се нарязват на квадрати (8—10 см). Смесват се 1,5 чаша смлени или накълцани наситно орехи с  1/2 чаша галета, 1 ч. л. канела и 1 кафяна чашка пресно мляко – всичкото се слага на огъня и се загрява. Оставя се да се охлади. На всеки квадрат се слага по  1 ч.л. от плънката,квадратът се сгъва по диагонал, като леко се притискат крайщата с ръка. Тригуните се слагат в намаслена тава, заливат се с кипяща мазнина и се пекат на средна фурна. Готовите охладени тригуни се заливат с горещ сироп, приготвен от 3/4 кг захар и 4 чаши вода, тавата с тригуните се захлупва с друга, по-голяма по размер тава, и отгоре с кърпа.

Ако се престрашиш, сподели какъв е резултатът, аз може би по празниците да намеря време да ги спретна, поне да видя струва ли си да пазя рецептата. Simple Smile
Виж целия пост
# 79
Като чета рецептата няма как да не се получат -правила съм подобни курабии с бяло вино и са чудесни.
Плънката също с орехи и прясно мляко става много вкусна на кифлички козуначени съм слагала такава и пурички.
 Но с бутер тестото от Лидл може да ти се получат - то си стои малко като кори за баница и не се разделя на толкова листи .
  /Замразеното / Правих миналата година баклава на розички с него и стана добре. /Добре щото не ги изчакахме да се напоят и ги излапаха така Grinning /
Виж целия пост
# 80
Сисони - подсладено конд мляко има в Била, Кауфланд на 100%, в в Берьозка -клик също има.
Подладено консервирано мляко в Била, Кауфланд и Фантастико НЯМА!


...Естел Бързоход, може да от тенджерата (не знам каква си използвала, само допускам), може, като мажеш с масло, да пропуснеш някакво местенце, поне на мен ми се е случвало, когато мажа не с разтопено масло, после точно там ми е залепнало, за сладкиши става въпрос. Маслото не е причина, и с олио съм мазала. Иначе хляба съм пекла само в алуминиевата долна част на старите ел.тенджери, в нея не ми е залепвал, но в емайлираната тава и една алпака от старите тежките, редовно ми залепваха нещата, затова и не ги ползвам, така си седят. Peace
Не съм сигурна дали се води алуминиева, но е с дебели стени и дъно.
Виж целия пост
# 81
Eстел точно Кауфланд си имат тяхна марка кондензирано подсладено мляко Малибу или нещо от рода -често го има и на промоции .
 /Далече ми е тоз магазин и ако ще без пари да го раздават трудно ще ида до него Grinning /
   / Затова ще се повторя за непроверени неща не слагайте пълно отрицание . Това като съвет ,а не заяждане.
  За да не ми се лепи питка ,пица и каквото пека там - мажа тавата с маргарин / но хубав - пълномаслен  - Калиакра висока масленост или от Лидл този със слънчогледа  -  маргарин в къщи не ядем ,но винаги вземам само с тази цел . После почти не търкаш и не миеш с часове тава. Отлепя се лесно.
  Понякога се залепя от яйцето с което мажеш - то стига до дъното на тавата и се изпича или пък ако има плънка в питката и е нарязана на розички - частта със плънка като опре на дъното залепя.
  Това е моя личен опит. Дано съм била полезна.
  За по -лесно отлепяне и да нямаш проблем ,ако питката е за някой специален случай -просто изрежи кръг колкото дъното на тавичката от хартия за печене и сложи отдолу . Тогава резултата винаги е точен .
    /Хартията за печене откакто я открих се родих отново Grinning - какви ли не приложения й намирам -горното не е нещо  кой знае колко ново . /
   
Виж целия пост
# 82
Момичета може ли някой да помогне с линк към рецептата на Лабрекс за Сладки мини шоленчета, че не ь откривам.Предварително благодаря
Виж целия пост
# 83
Замесих тесто за мекици с мая. По рецептата пише да престои цяла нощ в хладилника. Ама не ми се чака до сутринта.  Laughing Дали ще станат, ако ги изпържа след като втаса тестото?
Виж целия пост
# 84
Замесих тесто за мекици с мая. По рецептата пише да престои цяла нощ в хладилника. Ама не ми се чака до сутринта.  Laughing Дали ще станат, ако ги изпържа след като втаса тестото?

ама идеята е тестото да втасва цяла нощ в хладилника?
ако ти е готово вече, пържи, без да се притесняваш
Виж целия пост
# 85
Момичета може ли някой да помогне с линк към рецептата на Лабрекс за Сладки мини шоленчета, че не ь откривам.Предварително благодаря

vili6303, ето ги: СЛАДКИ  МИНИ ЩОЛЕНЧЕТА "Mini-Stollen" .
Виж целия пост
# 86
Вчера за втори път се провалих с домашното масло  Confused, но сега искам да питам друго - остана ми около половин литър нещо като батърмилк - мога ли да го ползвам за сос бешамел  newsm78 Четох, че било хубаво да се меси с него, но сега ми трябва за заливка на мусака. Маслото го бих от каймаци и вода.
Виж целия пост
# 87
Замесих тесто за мекици с мая. По рецептата пише да престои цяла нощ в хладилника. Ама не ми се чака до сутринта.  Laughing Дали ще станат, ако ги изпържа след като втаса тестото?

ама идеята е тестото да втасва цяла нощ в хладилника?
ако ти е готово вече, пържи, без да се притесняваш


Вероятно идеята е да направиш бърза закуска сутринта, но аз ги опържих след като втаса тестото и си станаха.
Виж целия пост
# 88
Може ли да ми предложите някаква рецепта за свински ребра с кисело зеле  Hug
Виж целия пост
# 89
Радос ,може но няма да е толкова вкусен бешамела / веднъж пробвах да правя от бульон пилешки и не ми допадна толкова.
 За месене си е идеален . Това си е суроватка или цвик за мен . / Тез чужбински наименования на неща дето си имат българско наименование са малко дразнещи за мен Grinning Аз съм си един изостанал националист Grinning /
 Би ли споделила начина по който добиваш маслото ! Благодаря .
   Кисело зеле готвиш като прясното /но без домати или пък малко и лъжичка захар.
 Моят начин е .
 Задушавам си лук ,моркови ,нарязани чушки /имам замразени във фризера микс -червени и зелени / ,може и суха да сложиш /ама я  слагаш после като залееш с вода / ,целина /от глава  / нарязана , д обавям зелето. Отделно леко запържвам месото .и го слагам при зелето  ,салагам малко дом.сос ,лъжичка захар ,ако ти е кисело много зелето / и да не е 1 кафяна лъжичка за уравновесяване на вкуса си слагам -не се усеща после/. Червен пипер на вкус да се запържи леко и заливам с гореща вода . Подправки - черен пипер и чубрица. Може кориандър и кимион ако обичаш .Магданоз и целина нарязани.
  Аз зеле готвя винаги в тенджерата под налягане , но ако нямаше просто го оставяш да къкри на слаб огън и после като омекне зелето и се свари месото -запичам  в тава или гювеч във фурната.Преди да го сложа във фурната слагам няколко нарязани скилидки чесън. Зелето го обичаме с препечена коричка отгоре.
  Може да готвиш със свинска мас или смес от мас и олио -става по -вкусно. Може да сложиш и нарязани сланинки.
   Така го готвя аз .
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия