Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ПЕНСИОННА ЗАСТРАХОВКА, ПЕНСИОНЕН ФОНД

  • 5 018
  • 7
Здравейте, ще се радвам да споделите ползвате ли такава опция и от кой застраховател (фонд) сте доволни? Нямам никакъв опит в тази сфера, правя някакви свои си "маркетингови" проучвания, но всичко е на твърде лаишко ниво. Приемам всякакви мнения и съвети, за което предварително благодаря. Ако темата не е за този раздел, моля модераторите да я преместят.


 Ето и предистория: От доста време обмислям сериозно възможността да започна да заделям допълнителни пари за пенсия, нямащи нищо общо със задължителното ми пенсионно осигуряване, нито с т.нар. втори стълб, където къде доброволно, къде "служебно" ни внасят пари работодателите. На 33 години съм, работя на трудов договор, но размерът на осигуровките, които внасям, не предполага кой знае колко голяма пенсия. Обмислям два варианта:


ВАРИАНТ 1. Да започна да се осигурявам "на частно". Т.е. да избера пенсионна застраховка или застраховка живот със спестовен елемент (или пенсионен фонд), в които ежемесечно да заделям конкретна сума, очаквайки един ден да съм си подсигурила някакви прилични допълнителни пари. Ако избера тази опция сега, бих помолила за насоки:
- каква е разликата между това да внасям в пенсионен фонд и в пенсионна застраховка (разлика по същество, не по определение);
- коя застрахователна компания има добри традиции, добри практики и добро име в т.нар пенсионни продукти?
- струва ли си да направя комбинирана застраховка едновременно с пенсионен и животозастрахователен елемент? Питам за това, при положение че със сигурност ще си направя медицинска застраховка, осигуряваща ми по-разширени здравни грижи.


ВАРИАНТ 2. Тъй като все още не съм станала майка (а съм във възраст, предполагаща че е редно да поставя темата на дневен ред), планирам от началото на 2015 г. да започна да се осигурявам на по-висока сума от тази, която реално получавам в момента (поне на 2 000 лв), за да съм сигурна, че ако към 2016 г. реша да забременея, ще мога да ползвам висок размер майчинство. Внасяйки за майчинство, аз автоматично ще внасям и за пенсия. И ако го правя от 2015 до 2018 г. примерно, ще си гарантирам 3 години с висок осигурителен доход, които в последствие мога да посоча като годините, върху които да се изчисли пенсията ми. (Съжалявам за усуканото обяснение).

Та - ако трябва да избирам дали да започна от 2015 г. вноски "на частно" или вноски към НОИ (няма да мога и двете заедно за жалост), кой вариант би бил по-добрият?Благодаря, че изтърпяхте дългият ми пост. За по-мнителните искам да уточня, че и към момента НЕ крия осигуровки - т.е. колкото ми плащат върху толкова се осигурявам. Просто обмислям възможности за внасяне на по-високи осигуровки, с цел по-високо майчинство и пенсия.
 
Виж целия пост
# 1
Много добре правиш, замисляйки се за тия неща. Съветвам те да си направиш допълнителна доброволна пенсионна осигуровка. Можеш да се договориш да става чрез работодател или самостоятелно. Сама избираш кога и колко ще внасяш, регулярни вноски, еднократни или когато и колкото решиш. Проучи и  си избери компанията. Към животозастраховането никога не съм имала инерес и нищо не мога да кажа.
Виж целия пост
# 2
Пенсионния фонд и Пенсионна Застраховка Живот, са два различни по своя характер финансови инструменти. Темата за продуктите е доста сериозна. Пенсионния фонд -ДПФ продукт, при който внесените   средства се инвестират и имат стойност на дяловете.
Застраховката Живот-Рентна Застраховка има точни и ясни параметри при нейното  сключване , относно  вноски, които в застраховането се наричат премии, покрити рискове, срокове и това каква пенсиия ще се получава. Ако желаете допълнителна информация ми пишете на лични и съм готова обстоятелствено да тълкувам общи условия и да коментираме параметри, които Ви интересуват !!!
Виж целия пост
# 3
С огромно удоволствие ще си позволя да Ви обезпокоя в най-скоро време Simple Smile Благодаря за готовността да съдействате!
Виж целия пост
# 4
за допълнително пенсионно осигуряване бях писал в друга подобна тема, но мнението ми остава същото. за 8 години 0 / нула / доходност.
Ще цитирам един автор в нета за ЗПО но то се отнася и за ДПО
Номиналните числа

1. номинален резултат от дейността на принудителните задължителни универсални пенсионни фондове (данък ДЗПО 5% за всички родени след 1959 г.) за 11 години и половина съществуване съвкупно – 304 788 900.04 лева печалба
 2. среднопретеглена номинална доходност на УПФ – печалба от 2,07% за 11 години и половина съществуване общо, не на година
3. номинална доходност на УПФ в процент от наличните средства към края на юни 2013 г. – 6,2% номинална печалба за 11 години и половина съществуване общо, не на година
4. номинален резултат от дейността на принудителните задължителни професионални пенсионни фондове (за работещите при тежки условия на труд) за 12 години и половина съществуване съвкупно – 7 593 490.00 лева загуба
 5. среднопретеглена номинална доходност на ППФ – печалба от 1,08% за 12 години и половина съществуване общо, не на година
6. номинална доходност на ППФ в процент от наличните средства към края на юни 2013 г. – 1,2% номинална загуба за 12 години и половина съществуване общо


Авторът е писал много по темата
http://alexanderbtodorov.com/2013/08/04/hail-fack-private-funds/

и още един линк  от инвестора

http://www.investor.bg/forum/showthread.php?t=12491#p1418666929

Успех в начинанията, по скоро търсете сили в себи си за да си осигурите старините.
Виж целия пост
# 5
Супер, ще ги "разцъкам" веднага линковете, много благодаря
Виж целия пост
# 6
Супер, ще ги "разцъкам" веднага линковете, много благодаря

Аз бих ти предложила и инвестиционни продукти, проучи и тях , за дълъг период - ще има прилична доходност.
Или комбинация от различни продукти и сигурност и защита и висока доходност
Виж целия пост
# 7
Предимствата на доброволния пенсионен фонд (ДПФ) са че можеш да внасяш когато можеш, колкото можеш, ако можеш и можеш да си изтеглиш парите ако ти потрябват. Нямаш задължение да внасяш всеки месец или да се ангажираш с някаква сума. Можеш да внесеш пари и само еднократно. Когато ги внесеш веднага ти казват с тези пари колко дялове си си купила и още от следващия ден ще знаеш колко пари имаш в този фонд, как се движат и ако не ти хареса как ги управлява твоя фонд, да го смениш.
Недостатъците са таксите. Още при внасянето на парите ти се удържа еднократна такса, която по закон е до 7%, но реално е около 3%. Различна е във всеки фонд, но не е тайна колко е. На страниците на фондовете са публикувани правилниците им и там пише какви са таксите. Другата такса, която е 10% от доходността се удържа само ако има доходност и го правят преди да обявят стойност на един дял. Т.е. твоите дялове умножени по стойност на един дял ти дават парите, които можеш да изтеглиш.
За парите, които внасяш, до определен размер, можеш да ползваш данъчно облекчение (или да не плащаш данък или да ти го върнат). Ако си ползвала това облекчение и ти се наложи да си изтеглиш парите ще платиш данък до размера на невнесения.
С две думи, ако имаш намерение да държиш парите си до пенсия всички такси ще ти се върнат. Ако имаш намерение да ги изтеглиш след година, тази 3% такса може да наклони везните в полза на други продукти.
Средствата в ДПФ се инвестират доста консервативно в сравнение с други подобни продукти, но това е нормално, предвид факта че те са предназначени за пенсия, а не за бърза печалба. Общо взето покриват инфлацията, освен в период на финансова криза и висока инфлация, покриват и таксите, че и отгоре. Но това не е гарантирано, както при банките.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия