Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други мезенца

  • 140 999
  • 757
# 735
А към твоя шунковар има ли указания колко градуса трябва да е температурата вътре?
Виж целия пост
# 736
А към твоя шунковар има ли указания колко градуса трябва да е температурата вътре?

обикновено пишат външната температура - Тескома, например - 80 С за два часа...
Виж целия пост
# 737
А към твоя шунковар има ли указания колко градуса трябва да е температурата вътре?

обикновено пишат външната температура - Тескома, например - 80 С за два часа...

Само за външната е и при моя шунковар. Вътре мерих от любопитство.
Виж целия пост
# 738
Обаче мен като боледувала от трихинелоза не ме кефи идеята месото да се обработва под температурата на пастьоризация  Rolling Eyes Въпреки, че то трихинелите и на 90 градуса не мрат, но все пакккк Rolling Eyes
Виж целия пост
# 739

Ето, разкошно на вкус, реже се безпроблемно на тънко. Подобренията от предния път: Варихме без торбичка, без добавяне на вода, месото се кисна с подправки по-дълго. Малко е безсолно, освен това бих варила по-дълго време, от горната страна розовее като недосварено. Носи още подправки, ще експериментираме.
Виж целия пост
# 740
На вид е супер, а вкусът ще подобрявате Simple Smile

Постоя ли си да поеме солта? сигурно си разказала, но не си спомням каква беше подготовката  Peace
Виж целия пост
# 741
Какво ще кажете, всеки който ни разказва какво е направил или ни показва снимки, да споменава накратко уреда, с който е направил шунката и съответната рецепта или технология.
Виж целия пост
# 742
Ами аз показах уреда още като го получих, сега всеки път ли да го копирам? Моят е този http://www.biowin.pl/biowin/wedliniarstwo/szynkowar-1-5-kg

Alena, кисна с подправките (сол, чубрица, червен пипер) 24 часа. Ползвах фино смляна морска сол, с която готвя. Подозирам, че просто е дебело парчето месо и солта не е проникнала навътре, май ще е добра идея да се шпикова или поне да се понадупчи преди кисненето.
Виж целия пост
# 743
Може би за цяло парче - кисненето не е добра идея - а:

1.) или инжектиране - и да отлежи така  Peace
2.) или обтриване щедро със сол - като за пастърма, ама да не стане солено.Не знам колко ще поене за 24 часа  Rolling Eyes Батето  сигурно по-знае  Blush

Най-сигурно е май инжектирането Simple Smile

дядо хаджия - аз правех така преди - снимах и преди бъркане, след бъркане ..... всичко, но сега съм след една операция и съм малко в пауза - затова нищо не правя Simple Smile
Виж целия пост
# 744
Не бе хора, имах предвид следното:

„Направено с метален шунковар (или пластмасовия на Тескома) и по еди си коя рецепта”

За сега за целите парчета, вижте следния материал (като отворите линка, превъртете надолу за да го видите). Макар, там шунката да е правена малко по по-различен начин се вижда, че там маринатата се инжектира, което може да се експериментира и с шунковар.



 
Виж целия пост
# 745
Не бе хора, имах предвид следното:

„Направено с метален шунковар (или пластмасовия на Тескома) и по еди си коя рецепта”

За сега за целите парчета,там маринатата се инжектира, което може да се експериментира и с шунковар.




за целите парчета наистина е най-добре маринатата да се инжектира в месото - без значение е как ще се вари дали в тенджера или в шунковар, но все пак в шунковара си става по-добре, защото почти всичко си остава в месото, а иначе соковете преминават в бульона от варенето и вкуса е по-друг.
А люспите от лук в материала, не са за вкус , а за цвят ...
Виж целия пост
# 746
Нещо ми изчезнахте. Да не сте открили нова тема и аз да не мога да я намеря.  Embarassed
Виж целия пост
# 747
тук сме.
заредих месото. утре ще го варя, а вечерта може да имам и мезенце  Joy
Виж целия пост
# 748
На мен днес ми пристигна уреда, ама още чакам термометъра.
Виж целия пост
# 749
използвай някакъв друг термометър за да определиш температурата на водата и силата на котлона.
аз така направих първоначално - меря температура на вода и на коя степен на котлона ще се задържи. въпреки това и с месото в шунковара пак я измервам
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия