Каква кафемашина бихте ми препоръчали?

  • 180 665
  • 869
# 840
От Амазон, да. Тук не можах да я намеря, но както казах от известно време не е налична.
Виж целия пост
# 841
Между  Солак и Ронсън коя препоръчвате? 20 бара са и двете, 1150 вата, изгодна цена. Или лидълската 🤔
Виж целия пост
# 842
Здравейте,

 Предстои ни закупуване на кафемашина. Мъжът ми иска такава с капсули, че не му се занимаво ръкохватка. Аз пък искам такава с ръкохватка. Реших, че може би компомис ще е кафемашина с мляно кафе и ESE капсули.
Колебая се между Gaggia Viva Prestige, Delonghi 35.31 или евентуално Delonghi 685 M?
Виж целия пост
# 843
За мен Gaggia Viva каквото и да е са си евтинджос и скапани машинки. Да, правят хубаво кафе, сигурно и пакетчета ще работят, но никога не бих си купила такова нещо. Другите не ги познавам, но Delonghi 685 M много я харесвам.
Виж целия пост
# 844
Категорично препоръчвам автомат.Аз имам на Саеко.Имала съм с ръкохватка Делонги-средна категория кафе приготвя.Температурата при моята машина явно не беше достатъчна.Капсули-твърдо не!Вредни са, заради нагряването на пластмасата, скъпи и ограничават използването на марки кафе.Не случайно толкова често са в промоция и с подарък.
Виж целия пост
# 845
Между  Солак и Ронсън коя препоръчвате? 20 бара са и двете, 1150 вата, изгодна цена. Или лидълската 🤔
Не знаех, че вече стигнаха 20 бара по рекламите. Преди рекламираха 15-16, очаквам скоро да се рекламира 30 бара.
Важното е да се изпъкне с нещо, а това, че тези барове са безсмислени и дори вредни за хубаво кафе - голяма работа, хората трябва да продават.
Виж целия пост
# 846
Може и да се повтарям, но като работех в една фирма в чужбина, на всеки ъгъл имаше кафеавтомати - Юра, Де Лонги, не знам си какви /нашия беше Юра/, та имах възможността да пия различни кафета и да сравнявам. Разлика особена не намирах, най-меко ми беше кафето от едно Де Лонги, дето не се сещам точно кой модел, но мога да попитам. Пък като дойде време за почистване, едни препарати, скъпи консумативи, едни дълги програми ...
Купих си за дома Гаджия Де лукс от Метро в БГ, еми няма кой знае каква разлика. Хубаво кафе прави и тя, нищо че е десет пъти по-евтина.
Пак да кажа, НЕ съм експерт по кафето.
Виж целия пост
# 847
Е, то никой не прави кафе и на 15 бара. Но 20 бара означават, че потенциално помпата може да нагнети повече енергия в бойлера и машинката ще направи повече кафета за единица време. Та не е лошо, но само по себе си наистина не прави нещо за кафето.
Виж целия пост
# 848
Най- меко, а на мен най- леко ми е кафето от Де Лонги, не ми харесва, обичам по- плътно.
Виж целия пост
# 849
Важни са и настройките за мелене, за изтичане. Ама кой ти ги спазва особено. Скоро гледах едно предаване, кафеексперти се изказваха, показваха, ами то цяла наука... .
Виж целия пост
# 850
Важни са и настройките за мелене, за изтичане. Ама кой ти ги спазва особено. Скоро гледах едно предаване, кафеексперти се изказваха, показваха, ами то цяла наука... .

Аз съм инженер по автоматика и в дебелите книги по предмета пише, че разликата между една оптимално настроена и една ненастроена система е около 10% ефективност. Ми сигурно и с кафеварките е така - някой топ експерт дегустатор ще хване едни 2-3% разлика във вкуса от смилането и друго. Ама аз лично не правя разлика. Ако кафето е хубаво и машината добра аз съм ОК.
Виж целия пост
# 851
Е, то никой не прави кафе и на 15 бара. Но 20 бара означават, че потенциално помпата може да нагнети повече енергия в бойлера и машинката ще направи повече кафета за единица време. Та не е лошо, но само по себе си наистина не прави нещо за кафето.

Не се излагай, още повече да пишеш, че си инженер..
Виж целия пост
# 852
Защо, какво не е така? В тенджерата под налягане защо се готви по-бързо? Защото температурата не е 100 градуса, а доста повече заради налягането. В бойлера на кафемашината е същото, но там не я нагряваме на котлон, а водата от контейнера се засмуква от помпата, която вдига налягането до 15 или 20 бара там, след което тя се отвежда в бойлера където се загрява. И колкото по-високо налягане, толкова по висока температура. После кафето се прави с налягане от  2 или 3 беше, значи тази по-висока температура ни дава повече кафета от загрятата машина.
Виж целия пост
# 853
Както искаш, предупредих те за твое добро..
Няма никакъв смисъл да пиша каквото и да е, защото си много далеч от физика и инженер. Понякога е по-добре да замълчиш, но ти изписа цял ферман глупости.
Виж целия пост
# 854
2-3% разлика във вкуса от смилането

Разликата не е 2-3%, а много пъти повече. Тя дори се вижда по рекламите - кафето от автомати излиза черно и бистро, с жълт каймак, а това от ръчки с хубави мелачки мътно, а каймакът му в цяла гама преливащи цветове. Това мътнокафявото с лилави оттенъци са етеричните масла, които създават плътността и голяма част от вкуса и аромата на кафето.
Физичното обяснение е просто - помпата може да постигне баровете налягане само ако има нещо на изхода да ограничава дебита. Крема филтрите (с една дупка) постигат 5-8 бара в зависимост от това колко са натъпкани. В класически филтър с много дупки за ограничаване на дебита се разчита на самото кафе. Когато то е оптимално ситно смляно - да повиши налягането без да задави машината - вкусната мътилка излиза от него и отива в нашите чашки.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия