Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 302 786
  • 1 151
# 780
Чаен плодов сладкиш, препоръчан от alina_si

Продукти

80 г меко масло
100 г захар
2 яйца
1 ванилия
1ч.л. ситно настъргана портокалова кора
150 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол

брашно за доизмесване
кафява захар за поръсване

500 г микс от плодове по избор

Приготвяне

* Разбийте добре маслото със захарта на пухкав крем и добавете яйцата и портокаловата кора. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията. Разбъркайте ги с маслената смес. Отделете половината от полученото тесто.

* Към останалото тесто сипете постепенно по малко брашно и омесете на мека топка. Постелете дъното на тортена форма с хартия за печене. Разстелете върху нея тестото като равномерно го разнесете с пръсти. Направете малък борд. Надупчете маслената кора с вилица.

 * Почистете и нарежете избраните от вас плодове на малки парченца.

* Объркайте ги и ги сипете върху кората. Посипете ги обилно със захар. С лъжица сипете отделеното кексово тесто тук там така, че да останат и празни пространства.

* Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170* фурна за около 40 - 45 минути. Проверявайте с клечка дали се е изпекло кексовото тесто отгоре. Ако сладкиша започне много бързо да прегаря  го покрийте с алуминиево фолио и доизпечете.

* Сервирайте сладкиша добре охладен поръсен с пудра захар. Да ви е сладко!

Адаптирано от тук. Промених нещата като реших да доизмеся с малко брашно тестото за основата. Предпочетох я по-тънка и хрупкава, а не мека и дебела като традиционното тесто за сладкиш. Получи се невероятно приятен и свеж десерт.
Виж целия пост
# 781
Медена торта с карамелен крем и кокос, препоръчана от Sunny29

Има обяснение и как се карамелизира кокоса. Моята стана доста по-ниска, но се надявам да е вкусна.
ПС: Излъгах, тук няма обяснение за кокоса - 100 грама кокосови стърготини, 2 супени лъжици сок от сладко. Разбърква се хубаво, аз даже сложих три лъжици, за да поемат всички стърготини. Фурната се загрява на 180 градуса и след това се оставя само на вентилатор и се слагат стърготините, разбъркват се на всеки 3-4 минути. За около 15-17 минути са готови.

Продуктите за медена торта с карамелен крем и кокос:

Меден блат:
3 яйца
150 г. захар
250 г. брашно
щипка сол
1/2 ч. л. бакпулвер
1 с. л. ванилов екстракт
3 с. л. мед
1 равна ч. л. сода бикарбонат

Карамелен крем:
500 г. маскарпоне
400 г. дулсе де лече
200 мл. млечна сметана 35%
50 г. захар

За сиропиране:
150 мл. подсладено прясно мляко (подслаждането е на вкус според собствените усещания за сладост)
50 мл. ликьор Бейлис

За украса:
120 г. карамелизиран кокос

Приготвянето на медена торта с карамелен крем и кокос:

Меден блат:
Медът се слага на котлон да заври и в момента, в който заври се прибавя 1 ч.л. хлебна сода от която той шупва. Оставя се настрани докато се приготви тестото за блата.

Яйцата и захарта се разбиват с миксер до получаване на светла, въздушна смес. Обемът на яйцата се утроява, дори учетворява. Добавя се ваниловият екстракт.

Брашното, бакпулвера и солта се смесват в купа и се добавят към яйчната смес. Разбърква се с шпатула отдолу нагоре, като се внимава въздуха да остане в сместа. Добавя се меда и отново се разбърква внимателно докато се поеме от сместа.

Готовата смес се изсипва във форма за печене с откопчаваща се стена, облепена с хартия за печене.

Пече се около 45 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса, до суха клечка. Блатът се оставя да изстине напълно върху решетка.

За крем:
Маскарпонето се разбива за кратко с миксер на ниска скорост. Постепенно към него се добавя карамелизираното кондензирано мляко (дулсе де лече) и се разбива на ниска скорост докато се получи гладка еднородна смес.

Охладената сметана се разбива на сняг със захарта. Добавя се на части към карамелената смес, като се разбърква с шпатула отдолу нагоре.

Сглобяването:
За сглобяването ще ви е нужен регулиращ се тортен ринг.

Блатът се разрязва на 3 платки. Редуват се блат и крем, като всяка платка се сиропира леко с прясно мляко и 2-3 с. л. ликьор Бейлис. Част от крема се заделя за измазване на тортата отстрани. Тортата се прибира за около час в хладилника, докато кремът се стегне.

Вторият етап е измазването отстрани. Рингът се отстранява, и тортата се измазва с крема. Украсява се с карамелизиран кокос, който може да намерите в големите търговски вериги. Тортата се прибира за една нощ в хладилника.
Виж целия пост
# 782
Торта Черна гора (Black Forest Cake), препоръчана от YanaDG

Има много снимки - стъпка по стъпка.

Ще ви е нужна тортена форма с диаметър 24 см. и височина на стените 7.5 см. Добре е формата да е с подвижни страни.

Ще са ви необходими около 750 гр. череши.

Необходими продукти:
За блата:
130 гр. брашно
30 гр. какао
20 гр. царевично нишесте
6 бр. (310 гр.) яйца
170 гр. Захар

За сиропа:
100 гр. вода
100 гр. захар
2 супени лъжици (30 мл.) ликьор Kirch (черешов ликьор)

За плънката от череши:
50 гр. масло
120 гр. захар
500 гр. обезкостени череши
2 супени лъжици (30 мл.) ликьор Kirch (черешов ликьор)
1 супена лъжица (10 гр.) царевично нишесте

За сметановата плънка:
400 гр. течна животинска сметана 35%
40 гр. захар
1 супена лъжица (15 мл.) ликьор Kirch (черешов ликьор)

За измазване на тортата декорация:
300 гр. течна животинска сметана 35%
30 гр. захар
1 супена лъжица (15 мл.) ликьор Kirch (черешов ликьор)
200 гр. шоколадови пръчици
20 бр. череши с дръжки

Начин на приготвяне:

За карамелизираните череши:
Маслото се разтапя в тиган с незалепващо покритие. Добавят се обезкостените череши, които се засипват със захарта. Размесват се с подмятане на тигана или със силиконова шпатула. Когато захарта се разтопи и сместа заври, се засичат около 3 минути.
Последователно се добавят кирш-а (30 мл.) и нишестето, което се пресява директно над плодовете в тигана. Разбърква се внимателно за 2-3 минути или докато сместа в тигана се сгъсти. Сваля се от огъня и се охлаждат – така, както са си в тигана.

За сиропа:
Захарта и водата се смесват в подходящ съд. Варят се 2-3 минути от момента на завиране. Сваля се от котлона, добавя се ликьорът и след като се разбърка, се оставя да се охлади напълно. Може да го прехвърлите в мерителна чаша, за да ви е по-лесно да контролирате количеството сироп, нужно за напояването на всеки блат.

Фурната се пуска да загрява на 200ºС, работеща с долен и горен реотан и вентилатор.
За блата:
Яйцата и захарта се смесват в огнеупорна купа. Слагат се над тенджера с вряща вода, като дъното на купата не трябва да опира във водата. Разбъркват се с телена бъркалка, докато захарта се разтопи и сместа се затопли (отнема около 5 минути). Прехвърлят се в купата на миксера и се разбиват на висока скорост за 10-15 минути, или докато сместа увеличи многократно обема си и се превърне в пухкав крем. Миксерът се спира. Брашното, какаото и царевичното нишесте се пресяват директно върху яйчената смес. Разбърква се до хомогенност с дървена лъжица или шпатула. Полученото тесто се насипва в тава, застлана с хартия за печене, намазана с масло и наръсена с брашно. Пече се 10 минути на 200ºС, след което температурата се редуцира до 180ºС и печенето продължава още 20-22 минути. Изважда се от фурната и след като се охлади леко, се освобождава от формата. Прехвърля се върху решетка, където остава докато изстине напълно.

Изстиналият блат се нарязва на 3 еднакви платки. Горната част на блата се поставя (с отрязаната страна нагоре) в чиния, подходяща за сервирането на тортата. Платката се обхваща с регулиращ се ринг.

Приготвя се сметановият крем:
 Сметаната и захарта се разбиват до сгъстяване, в края на разбъркването се добавя ликьорът. Половината сметана се отделя, в останалата се добавят изстиналите череши. Разбърква се внимателно.

Първата платка се сиропира с една трета от сиропа. Върху нея се изсипва сметановият крем, смесен с черешите. Заравнява се и се покрива с втората платка, която се сиропира с втортата трета от сиропа. Върху нея се разпределя останалата сметана. Покрива се с последната платка, която се сиропира с останалия сироп. Тортата се покрива с прозрачно домакинско фолио и се прибира в хладилник до следващият ден.
На следващият  ден тортата се освобождава от формата.
Виж целия пост
# 783
Сладко от смокини на фурна от HighSpeed

Моята майка на фурна ги прави смокините на сладко. Измива ги, слага в тавичка с малко захар, те пускат сок, без вода или с много малко вода. Пече на око. На кило смокини слага 700-800 грама захар, ние го обичаме много сладко.
Виж целия пост
# 784
King prawn stir fry на her_76

Не знам как се превежда стър фрай . ( буквално е бъркай и пържи )
Значи в един тиган - УОК - , който азиатците ползват ,нагорещявам  силно  мазнина и започвам да пържа  буквално става за 5-10 минути зависи от продуктите .
Моето ще има кралски скариди , мини  царевица , соеви кълнове, гъби , пак чой , пресен лук , китайско зеле . За подправки ще ползвам джинджифил , соев сос , чушка , както и един готое СеЧуански сос , който си нямам представа какво има в него , но става вкусно .
Понеже се пържи на висока температура и за кратко време , продуктите не омекват силно и имат една приятна хрупкавина.
Става вкусно , но не мисля , че е особено здравословно при все зеленчуци , защото все пак се пържи в мазнина ( макар и малко )


vesi1:
Това стър фрай в нас го наричаме "китайска манджа" и го правя с пилешки гърди (предварително малко в марината), морков, чушка, царевица, гъби и там от каквото чистиш хладилника и нудълси.

Светълчо:
И аз джуркам подобно, обаче мойто е корейско - "теджи коги чапче" се казва - с ивички свинско месо, моркови, гъби, лук, зеле и нудъли. Но съм слагала и патладжани, и тиквички, и броколи и пак си става.
Виж целия пост
# 785
Тиквички на фурна от Titina

Ето рецептата на мъжът ми за тиквички. Нарязват се тиквичките на шайби. Обилно се мажат с олио, сол, черен пипер. Под обилно да се разбира, бъркат се с ръце, за да си сигурен, че е омаслено добре навсякъде. Пекат се на фурна на 420Ф. Периодично се разбъркват. Изкарват се и се налагат: ред тиквички, ред кисело мляко, копър и чесън и така се редуват.
Виж целия пост
# 786
Пиде на mariat

Замесваш си тесто (аз го правя с малко мая, сол, вода, брашно и нищо друго). Оставаш да втаса.Омасляваш си ръцете, или ръсваш малко царевично брашно и оформяш нещо като чехълче с по- дебел борд. После плънка по желание- като пица, сирене, яйце и кашкавал, само тесто с ръснато малко чесън на прах или с подправки- чубрица, риган. После може да омажеш борда със захтин. Така ще имаш за всеки вкус.
Виж целия пост
# 787
Пиле по китайски на mariat

Пилешко месо режа на тънки ивички и го мариновам със соев сос и 1 белтък. През това време сварявам малко ориз, но да остане една идея по- суров. На снимката е моята порция и ориз няма. Изцеждам го, минавам през 2-3 студени бани и го оставям да съхне.
Подготвям зеленчуците според каквито имам в хладилника. Сега са моркови, тиквички(еспешали за Тонка), гъби, краставица с обелката, 2 вида чушка(червена и зелена, нямаше жълта), зеле..друго не се сещам, но съм слагала и царевица от консерва, грах.
В уок тиган слагам малко зехтин, единия вид зеленчук и соев сос. Пържа за кратко и махам от котлона. После следващ зеленчук, пак със зехтин и соев сос. Накрая слагам пилешкото пак със зехтин и соев сос. Когато и то се позапържи го махам от котлона. Обърсвам хубаво тигана и па го връщам на котлона. Оризът минава същата процедура. После пак зехтин, малко мед(правила съм го и със желе от дюли...каквото имам), соев сос, добавям сусам, запържвам(много е хубаво да се добави и чесън, да си знаете). Внимавайте сусамчето да не загори, че бързо почернява! Връщате всичките зеленчуци в тигана заедно с пилешкото и ориза, добавяте още соев сос и обърквате. Аз го обожавам с лимонов сос, или с парченца лимон. Днес за първи път ползвах и една подправка от Лидъл от пеперони в зехтин, докато запържвах пилето. Получи се и леко пикантно. Това е.

Виж целия пост
# 788
Торта с мус от черен шоколад на YanaDG

За блата:
150 г чаени бисквити
80 г масло

За муса:
2 листа желатин
75 г захар
400 мл сладкарска сметана
170 г черен шоколад (70% какао)

Начин на приготвяне:
Дъното на тортена форма (диаметър 18-20 см) се покрива с хартия за печене. Стените на ринга се намазват леко с масло.
Смлените бисквити се размесват добре с разтопеното масло. Изсипват се във формата и с лъжица се притискат добре. Така оформеният блат се оставя в хладилника да стегне.

100 мл сметана, захарта и натрошеният шоколад се слагат в съд на котлона. Бърка се, докато всичко се разтопи и стане хомогенна смес.
Желатинът се оставя за около 10-тина минути в студена вода. Като набъбне, се изцежда добре и се добавя към шоколадовата смес. Разбърква се добре – до пълното му разтваряне. Сместа се оставя да се охлади.
300 мл сметана се разбива на крем. Добавя се по малко към охладената шоколадова смес и се разбърква внимателно с шпатула, докато стане еднородна, гладка маса. Така приготвеният крем се изсипва върху блата и се оставя в хладилник минимум за 6 часа.

Готовата торта може да се поръси с какао на прах или да се украси по желание.
Виж целия пост
# 789
Леща в тенджера под налягане на JACKLIN*

Аз слагам и 2-4 картофа, морков, лук, куркума, 2 супени лъжици брашно размити в малко студена водичка, червен пипер пушен, една подправка за леща на Рудиком, ронена чубрица,  половин килограм червена леща и не много вода, а и зехтин или олио. Затварям хереметика, варя 12 минути след започването на съсъкането.

alina_si:
Жаки, ти много екстри на лещата, аз само лук, морков, чесън, червен пипер и сол. Накрая магданоз и чубрица.
Виж целия пост
# 790
Малиново парфе на anjelika_lety

За блата:
200-250г чаени бисквити/аз ползвах Орео и обикновени
150-200 г масло
За крема:
600 гр заквасена сметана
100 мл подсладена сладкарска сметана
200-300 гр малини
4-5 суп.л. захар
1 1/2 пак. желатин Dr. Oetker
малини  за украса

Приготвяме парфето като пасираме измитите малини със захарта. Прибавяме заквасената сметана към тях.
Разбиваме до пухкавост сладкарската сметана.
Към основната смес прибавяме разбитата сметана.
Разтваряме желатина в студена вода, изчакваме 5 минути да набъбне, втечняваме го до готовност като внимаваме да не заври и го добавяме към сместа, като много добре разбъркваме.
Във форма за торта с откопчаващ ринг разстилам сместа от бисквитите с масло.Отгоре изсипвам сместа-крем.Охлаждам един ден.
Виж целия пост
# 791
Крем супа с червена леща на sugarfree

В голяма тенджера изсипваш щедро зехтин, екстра върджин е екстра, ама и да не е пак ще стане, в него хаотично разполагаш нарязани на 2-3-4 парчета един голям червен лук, голям морков и голям картоф (размера винаги е имал значение, та колкото по-голям, по-добре) и включваш котлона. Значи, хората слагат зеленчука в загрялата мазнина, ама аз хем искам да е запържено, хем да няма вкус на много пържено, та затова така процедирам и като вземе да се пържи усилено, изсипваш отгоре чаена чаша червена леща, разбъркваш няколко пъти и наливаш вода. Колко вода, не знам, честно, ама да има, примерно до половината на съда. Оставяш нещото да ври, докато всичко е добре сварено и разбиваш с блендера на еднородна смес, ако е по-гъсто добавяш малко вода, сол и черен пипер на вкус и кимион, малко повече отколкото ти е според вкуса. Да заври отново и е готово. Сервира се с крутони и лимон. Тук сервират с пържени крутончета от арабски хляб, аз вкъщи си ги правя във фурната, напръскани с малко зехтин. Някои слагат ориз вместо картоф, добавят куркума, дафинов лист, чесън и тн., но варианта горе е този, на който аз съм почитателка.
Виж целия пост
# 792
Ризото с миди, гъби и пресен лук, препоръчано от desivalko_

ПРОДУКТИ:
за 8 порции
1 ч.ч. ориз
400 г миди
250 г печурки
1 връзка пресен лук
150 мл. бяло вино
1 глава лук
3 скилидки чесън
3 ч.ч. месен бульон
50 г пармезан
черен пипер
сол
2 с.л. масло

РЕЦЕПТА:
Лукът (1 глава) и пресният лук (1 връзка) се нарязват на ситно и заедно със счукания чесън (3 скилидки) се задушават в маслото (2 с.л.) до омекване. Добавят се нарязаните на полумесеци гъби (250 г) и се задушават за няколко минути. Към тях се добавя оризът (1 ч.ч.) и леко се запържва. Долива се виното (150 мл.) и оризът къкри, докато го поеме. След това се долива пилешкият бульон (3 ч.ч.) на порции. Малко преди оризът да поеме цялата течност, се добавят размразените почистени миди (400 г). Ризотото се бърка непрекъснато и преди поднасяне се подправя със сол, черен пипер и настърган пармезан (50 г). Разбърква се добре и се поднася горещо.

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ:
50 минути
Виж целия пост
# 793
Наложена салата на novinka

Отдолу печени чушки, чесън, магданоз, отгоре слагам нарязани домати, сол, олио и доматите овкусяват чушките. Божествен вкус, мога само това да ям.
Виж целия пост
# 794
Патладжани с плънка на фурна от blackcat6

Аз да ви кажа какво сготвих снощи, много вкусно беше и пак ще го правя.
Предната вечер пълних чушки с телешка кайма и ориз и ми хартиса плънка, колкото 200 грама да е била.
Снощи обелих патладжани и нарязах на колелца, посолих да си пуснах горчивото.
След това на дъното на тенджерка сипах малко мазнина и започнах да редя патладжаните по средата изсипах плънката, отгоре наредих още патладжани и сложих домати на ситно нарязани и оставих да се пече около час и половина на 230 градуса. Накрая добавих чесън и магданоз. Много вкусно стана. То може и да си има рецепта, ама аз досега не съм готвила с точно такава плънка, в която има малко ориз. Пак ще го приготвям. Готвих го във малката фурничка е от тия декоративните, че нали голямата изгоря, та малко количество стана.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия