Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 302 715
  • 1 151
# 840
Салата – туршия от raja_nikol

Сложих на око карфиол, камби, морков, чесън и целина. На около 2,5 кг зеленчуци ръснах 4 сл сол, 6 сл захар, около 1/2 чаша оцет, 1/4 чаша олио. Ама бърках и на вкус го докарвах. В 3 кутии от сладолед е сега в хладилника, за сегашна консумация.

Втори вид:

5 кг камби, 2 кг моркови /аз слагам карфиол за сметка на част от камбите, общо да станат 7 кг зеленчуци/. Върху нарязаните зеленчуци изсипваме 300 гр захар, 200 гр сол, 1/2 ч олио, 1 бут. оцет. Нарязва се целина и чесън. Стои поне 6 часа. Нарежда се в буркани, залива се със соса и се стерилизира 4-5 мин. Заради това стерилизиране стават леко меки, подобни на печените във фурна, предупреждавам.
Виж целия пост
# 841
Лятна манджа на her_76

Снощи направих от остатъци в хладилника- лук, пипер, бейби царевички, гъби , домати , джиндифил ( на паста ) , чесън ( 2-3 скилидки ) , половин лъжичка захар ( да убие кислотата ) , една шепа ориз и стана много хубаво . А , и една зелена люта чушка сложих за малко пиперливост.
Виж целия пост
# 842
Бьоф  Строганов на Renko

Оригиналната рецепта е с телешко,но има и разни вариации с пилешко,които аз правя.Та,запържвам леко,овкусено предварително със сол и черен пипер,пилешло филе.В същата мазнина(да не е много) запържвам гъби и лук.Като поомекнат връщам филето,изсипвам около 100мл течна сметана,още малко сол и пипер слагам,може и червен,и след 10—15мин макс спирам котлона.Отгоре слагам настърган кашкавал и готово.
Виж целия пост
# 843
Тиквена супа на Сбъдваща мечти

Тиквената ми супа я правя така: режа на парчета 2 килограма тиква, килограм моркови и 2 големи глави лук, запържвам ги леко в масло с малко олио в голяма тенджера, доливам бульон от кости , слагам поне 10 см.  парче джинджифил на ситно, сол, пипер и варя до готовност. Пасирам. Добавям мъничко канела, консерва кокосово мляко и оставям да заври пак за няколко минути . В сух тиган запичам тиквени семки и при поднасяне поръсвам с тях всяка порция.
Правя я в 6-литрова тенджера. Излиза около 3-4 литра супа. Кокосовото мляко може да се замени с течна сметана, истинска, не сладкарска.
Виж целия пост
# 844
Тиквена крем супа на Флорче

Задушавам в малко зехтин тиква, морков и праз лук. Ако има нужда (обикновено има, заради моркова) добавям водичка, но по мъничко, точно да се задушава, не да се вари. Пасирам и добавям пилешки бульон до получаване на желаната гъстота. Тук всъщност крем супите ги ядат по-гъсти, пюре си им викат.
Виж целия пост
# 845
Кренвиршки на mariat

Правя тестото на Руми. Разточвам на кора. Разделям на триъгълници. В единия край слагам ивица кетчуп, върху него парче кремвирш и навивам. Получава се като кроасанче. От горе мажа  белтък с четка и ръсвам обилно сусам. Децата ги обожават.
Виж целия пост
# 846
Салата с нахут и кисели краставички на tuty

Взех нахут и кисели краставички, ако не сте пробвали, омесвайки ги с майонеза, става много приятна зимна салатка. Ще правя по-късно аз.
Няма точна рецепта, краставичките се режат като за руска салата, нахутът се изсипва при тях и се омесват с майонеза на вкус.
Пропорциите са според това кое обичате повече. Аз слагам буркан краставици и консерва нахут и една майонеза Краси.
Виж целия пост
# 847
Печено пиле на rire

Аз пека в плик става чудесно - само вода и малко мазнина (омазвам го с масло предварително). Правила съм и в кексова форма - набучваш го по средата, а отдолу слагам гарнитурата - грах, царевица, броколи.
Виж целия пост
# 848
Печено пиле с хрупкава кожа на alina_si

Разбъркай си омекнало масло с магданоз и каквито подправки искаш, аз бих сложила сол, черен пипер и го намажи под кожата с пръсти, Намажи и върху кожата. Сложи го в дълбока тава и сипи в тавата вода 2 пръста. Печи го на не много силна фурна, примерно на 170 градуса с вентилатор, докато се запече хубаво. Аз малко на око готвя и поглеждам от време на време. От маслото гаранция ще стане хрупкава кожата.
Виж целия пост
# 849
Печено пиле на mariat

Такива големи пилета ги режа през средата на филето и после натискам гръбнака, за да изпука. Значи давам ти идея с какво да го намажеш освен вашите любими подправки-  може да го обтриеш със скилидка чесън, масло, мажеш с червен пипер и го ръсваш с 2с. л. оцет. Става и с лимонов сок. Соев сос, сос уорчестър, сух босилек.
После наливаш вода, мазнинка, слагаш фолио и печеш. После махаш фолиото и запичаш до зачервяване. Аз бих сложила и няколко картофа нарязани на 2 и цели гъби в тавата. Така ще имаш и гарнитура.
Виж целия пост
# 850
Салати с нахут на zwarte tulp

Аз правя една много свежа салата с нахут, печени чушки, домати, авокадо, пресен лук и магданоз.
Понякога слагам риба тон към тази салата и за по-ефектен вид сервирам в половинките кори на авокадото. Овкусявам само с малко сол и лимон. Доматът може да се замени с черита.

Друг вариант, който харесваме с нахут е:
- нахут
- печен пипер
- кисели краставички
- маслини
Тази овкусявам с малко сол, лимон, зехтин и повечко копър.
Нахута повечето пъти го купувам готов в буркан, но се случва и да си го сваря сама.
Не отнема много време.
Виж целия пост
# 851
Фалшива мусака на Barefoot Kontesa

Снощи направих една фалшива мусака с телешка кайма запържена в Гхи масло с лук и целина, сложих гъби и два големи патладжана с доматена пасата и запекох във фурната. Сервирвах с куркума, лют пипер за мен и кисело мляко. Много вкусно!
Виж целия пост
# 852
Салата с боб и царевица на novinka

Вчера си спретнах една бърканица от маруля, лук, боб и царевица от консерва. Подправих с олио и малко оцет. Много ми хареса.
Виж целия пост
# 853
Доматена салата с нахут на belinda

Розов домат, червен лук, бяло сирене на кубчета и нахут, с лимон и зехтин, мням!
Виж целия пост
# 854
Хумус от нахут на Ekatеrina

Нахут купувам сварен и консервиран от магазина.Слагам го в блендера с водата, изцеден 1 лимон, 3-4 скилидки чесън, зехтин, тахан и сол.Много е лесно
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия