Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 303 042
  • 1 151
# 825
Чиа пудинг на JACKLIN*

Това ми е закуска преди тичане, не ми става тежко. Накисваме 1,5 лъжица чиа в топла вода към 100 мл. Като набъбне добавям 80 гр заквасена сметана 20%. За мен толкова, а за децата с плод по избор добавен. Държи ме по 4 часа.
Виж целия пост
# 826
Лучник на anjelika_lety

Тестото е на Руми,плънката-лук запържен/задушен,с чубричка,червен пипер и сол.

С малко срам ще го покажа,ама то щото вкуса си струваше...

Тоз беше за мен,за ММ и детето-затворен.
Виж целия пост
# 827
Запеканка с тиквички на Ая

Много хубаво нещо направих, подобно на запеканка - тиквичка запекох в олио и соево мляко /такова имах/, после сирене, кашкавал, отгоре люснах 4 разбити яйца, чесън и копър разбира се, стана.....алеле майко, страхотно!
Виж целия пост
# 828
Крем с ябълки на 2в1

С ябълки правя нещо като крем.
Задушавам под капак обелени и нарязани на кубчета ябълки със захар на вкус и сокът на половин лимон. Може да се сложи по желание пръчка канела, шушулка кардамон и кората на лимона, които после се вадят. Когато ябълките поомекнат, но да не стават на каша и течността, която са пуснали изври се дърпат от огъня и към тях се добавя една голяма кофичка заквасена сметана. Натрошава се един пакет чаени бисквити и се прибавя към сместа. Разбърква се леко, насипва се в чашки и по желание се украсява с разбита сладкарска сметана.
Може да се направи и на торта като във форма с откопчаващи се страни се редят ред бисквити, ред ябълково-сметанов крем, докато свършат. Престоява една нощ в хладилник преди да се освободи от ринга и после се украсява по желание.
Виж целия пост
# 829
Лазаня с тиквички от Viliandar

Правя разкошна лазаня с тиквички вместо кори за лазаня-лека и режимна. Най-стадартна рецепта за лазаня от нета, в която корите за лазаня са заместват с нарязани по дължина филийки тиквички по около 0,5см. Може сурови, но по-вкусно се получава ако леко осолени се минат първо за кратко през скарата.
Виж целия пост
# 830
Мусака с тиквички от Sesylle

Режа тиквичките на кубчета, запичам предварително и им изливам водата, която са пуснали. После добавям всичко останало и връщам във фурната. Накрая си правя заливката.
Виж целия пост
# 831
Телешки стек на тиган от elleni

Само сол и чер пипер, малко зехтин с червен пипер (за цвят само), киснаха около половин час, после на среден тиган от двете страни за кратко
Виж целия пост
# 832
Боб на zwarte tulp

 Готвя боб по мързеливия начин - слагам всичко още в самото начало: изкиснатия от вечерта боб, нарязан на шайби лук, на ситно нарязан морков, пасирани домати, няколко лъжици олио. Оставям всичко да къкри, да стане гъстичко, малко преди да сваля от котлона овкусявам със сол и джоджен. Става вкусно, но отнема време.
Виж целия пост
# 833
Боб на Джаста Праста

Аз го накисвам от предната вечер с хлебна сода. После сменям първата вода и на втората вече добавям - лук, морков, чушка/зелена, червена, каквато имам/, скилидка две чесън, олио, червен пипер, домати и сол по накрая на варенето. От зелените подправки обаче съм много щедра - магданоз, джоджен, чубрица, мащерка, риган, малко кориандър на зрънца, имам една подправка тимари и от нея слагам малко, тя е нещо средно между риган и мащерка.
Виж целия пост
# 834
Леща на Джаста Праста

Измивам я хубаво, слагам я да се вари, слагам олио, сол, лук, повечко чесън и чубричка, слагам и червен пипер/ако обичате/, някои добавят и домат, морков и чушка. Ако я обичате по гъста, може да направиш запръжка с малко брашно или да добавиш размито във вода. Със запържено става по вкусно. Но, аз не обичам брашно в яденето и избягвам да слагам. Инак си правя експерименти. Харесвам оранжевата леща и нея наистина я готвя с подправки като боба, но тогава не слагам джоджен и кориандър.
Виж целия пост
# 835
Леща на ДжеНа

Също като боб,без киснене,обаче-лук,морков,чушка,чубричка/джоджен.Аз мятам и нещо пушенко за вкус-креМвирши,обикновено,на Маджаров има едни пушени,режа ги на кръгчета.
Виж целия пост
# 836
Бебешки бисквити с ябълка на Likeadream

Правя на дребната бисквити с настъргана ябълка, овесени ядки, извара, канела и някакъв подсладител. Като за бебе са вкусни
Виж целия пост
# 837
Питка на zwarte tulp

Години наред ползвам тесто със следните продукти, никога не ме е подвеждало:
(мисля, че е от един блог - Щъркелово гнездо)
около 700 г брашно (винаги ми отива повече)
25 г прясна мая
200 мл топло прясно мляко
200 мл кисело мляко
5 с.л. олио
2 яйца+1 белтък (третият жълтък е за намазване)
1 ч.л. захар
1 с.л. сол

При мен меси и втасва машината за около 1, 25 мин. След това отчупвам тесто за една малка топка, оформям я и я слагам в средата на тавичката. Останалото тесто разделям на три. Разточвам първото топче на кръг. Аз действам с ръце/длани. Като за голяма пица. Слагам масло, лъжица, две, три, колкото харесвате. Слагам отгоре второто топче и по същия начин разточвам пак. Слагам масло и накрая третото. Така ти се е получил голям кръг от три пласта. Взимаш ножа и разрязваш на 12 триъгълника. Всеки триъгълник навиваш на кифличка като започваш от широката му част. Подреждаш около топчето в средата. Оставяш да втаса още веднъж, мажеш с оставения жълтък, аз добавям към него и лъжица кисело мляко и капки олио, за да е малко лъскавко и печеш на 180 градуса. Изглежда трудно, но всъщност е много лесно. И винаги е много, много вкусно.
На мен ми харесва и със сиренце между пластовете, но децата не обичат, затова не слагам.
Виж целия пост
# 838
Кисели краставички на Куркума

Сега ще направя една много любима и проста туршийка - кисели корнишони. Вкусът и технологията им се различава от по-популярните стерилизирани мариновани краставички, които в изобилие се предлагат в буркани по магазините. Като бях дете на тоя тип краствички им казвахме: краставички от каца. Та от просто попросто е: редя в дву илил трилитров буркан корнишончетата, пускам им едно цветно клонче копър и ги заливам със саламура 4% разтвор на сол. Притискам с лозови клонки, затваря колкото да не се прашат и прибирам в мазето за месец. Става колкото щеш вкусно мезе или гарнитура, и разправят - с много пробиотици. За половин час работа е.

Втори вид:

Ползвам буркани Омния от 800 мл. До ръба на удебелението им наливам оцет, добавям 1 ч.л сол, 10-15 зърна черен пипер, 2-3 колелца лук, щипка синапено семе и чадърче зрял цвят копър. Редя краставичкитеплътно, доливам с вода и затварям. Стерилизирам много бързо, не чакайки напълно да кипне водата, ами следя цвета на краставичките: щом свежозеленото им потъмнее и помътнее - вадя бурканите и ги катурвам надолу с капачката, докато изстинат.
Виж целия пост
# 839
Хрупкава туршия на raja_nikol

Нарязват се камби, моркови, карфиол, зелени домати /аз не ги обичам/, целина, моркови. Насипва се в компотени буркани, добавят се: 1 с.л. сол, 3 с.л. захар, 6 с.л. оцет, 2 аспирина. Долива се със студена вода, около една седмица бурканите са обръщат нагоре-надолу. За 3-литров буркан дозата се умножава по 4. Разбирате, че стават сладникави, аз такива обичам, разбира се, може да намалите захарта.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия