Методи за лесно и забавно учене и развиване на творческо мислене

  • 66 101
  • 161
   

  Бих искала да има тема, в която да се споделят материали и опит за лесно и забавно усвояване на материала, който се преподава в училище. Както и за развитие на оригинално и творческо мислене.

   Например моят син научи още в 4 клас наизуст Опълченците на Шипка, благодарение на тази песен, която сам си беше открил и харесал
https://www.youtube.com/watch?v=tGtEgyuW5Hk

    Този сайт ни помагаше много по английски http://www.englishexercises.org/

     Сега сме абонирани за ucha.se и с голям интерес следи уроците си от там.

     Натрупах и доста голям опит с обучението по математика, където моето дете имаше проблеми, които за сега преодоляхме и се движи напред вече с голямо самочувствие.

  Споделяйте филми, игри,интересни линкове, собствен опит в обяснения и разяснения или проблеми при усвояването по един или друг предмет.
Виж целия пост
# 1
Много обичам поредицата "Страховитото в...", "Жестоката математика"...
http://www.book.store.bg/c/p-l/c-251/strahovitoto-v-naukata.html
От тези книги може да се научи много, а са забавни и представят науката по нестандартен начин.
Има и поредица за историята.
Виж целия пост
# 2
Аз се записвам в темата, въпреки че съм с едномесечно бебе, но искам да ви следя Wink
Мисля максимално рано да я уча и да й обяснявам, защото четох някъде, че най-добре запаметяват между 2 и 4 год.
Мозъкът постоянно, трябва да се развива, за да не закърнее и да караш детето да мисли  Simple Smile
Виж целия пост
# 3
Темата ми припомни нагледното обучение на учителя по география от "Автобиография":
Скрит текст:
"Още по-лошо стана положението, когато започнахме да изучаваме устройството на слънчевата система.
— Да излязат ония планети от миналия час — каза учителят.
Тези планети бяхме Живко, Сретен и аз.

— Ти, Живко, както е известно, си Слънцето. Застани тук и тихо, мирно и спокойно се върти около себе си!
— Ти, Сретене, също ще се въртиш около себе си, но въртейки се около себе си, ще тичаш и около Живко, който, както знаеш, представлява Слънцето.
След това постави и мен на мястото ми.
— Ти си Луната. Ти първо ще се въртиш около себе си. Въртейки се около себе си, ще се въртиш и около Сретен, а заедно с него ще се въртиш и около Слънцето, тоест около Живко.

След като ни даде тези разяснения, той взе пръчката и застана встрани като звероукротител, готов да чукне по главата всекиго от нас, който сгреши. И започна под негово ръководство едно въртене, едно тичане — бог да ти е на помощ. Върти се Живко около себе си, върти се бедният Сретен около себе си и около Живко, въртя се и аз около себе си и около Сретен и двамата заедно тичаме около Живко. Още преди да направим както трябва първия кръг, и на тримата ни се зави свят и се сгромолясахме на земята. Най-напред паднах аз в качеството си на Луна, върху мен се стовари Земята, а върху нея — Слънцето. Получи се такава купчина, че не можеш да разбереш къде е Луната, къде Слънцето, къде Земята. Виждаше се само тук да стърчи един крак на Слънцето, там носът на Земята или задникът на луната.

И докато ние охкахме, учителят стоеше гордо над тая купчина и обясняваше на останалите ученици устройството на слънчевата система и движението на небесните тела във вселената."
Виж целия пост
# 4
Темата ми припомни нагледното обучение на учителя по география от "Автобиография":

    Много ми е любимо.  Grinning
   И сме го играли в къщи.  Laughing
Виж целия пост
# 5
Благодаря за линка за О Шипка, мисля че ще ни е полезно Simple Smile
Харесвам такива методи  Peace
Виж целия пост
# 6
fatoumata, благодаря ти за този текст, бях го забравила, а сега чак сълзи ми избиха от смях.
заради боледуванията дъщеря ми почти не ходи на градина. наложи се да я обучавам у дома. заимствах някои идеи от монтесори педагогиката, а повечето материали и задачки подготвям сама. ще опитам да изпратя полезни линкове и идеи, когато ми остане мъничко време, а до тогава ще ви следя с интерес.
Виж целия пост
# 7
Има и поредица за историята.

Която обаче не касае българската история.
Иначе книгите от поредиците "Страховитото в историята", "Страховитото в науката", "Страховитото в географията" и "Жестоката математика" са много - поне 50-60 на брой и информацията наистина е поднесена по много забавен начин за децата.

Попадала съм на неточности или по-скоро объркани формули - в книгите от математическата поредица, но като цяло децата /а и възрастните/ могат да научат много неща.
Виж целия пост
# 8
  Прескочих до близката книжарница, по принцип заредена с много помагала и книги, но нямаха от тази поредица. Ако успея след обяд ще прескоча и до други. Много ме заинтригувахте.
Виж целия пост
# 9
Ние имаме и DVD със сериите Horrible histories на ВВС.
Специално за историята мога да пиша повече, защото съм чела и гледала повечето от книжките/филмите. Много са добри, но родителят не трябва е твърде консервативен и склонен да се шокира лесно. Има доста черен хумор и доста неприятни факти, които не ми бяха известни. Неслучайно я рекламират като историята "with the nasty bits left in". Обаче безспорно грабват вниманието и те потапят в атмосферата от едно време.
Да, българска история няма, но има на практика всичко - каменната ера, римляни, викинги, ацтеки, 20-ти век в различните му аспекти, средновековието....

Идеята на поредиците е по-скоро да се събуди интереса на детето към историята и света около него и да му се разшири кръгозора. Става и за учебно помагало, ако знаеш къде и какво да търсиш. Например за наука - тия дни синът ми учеше за лоста и използвахме книгата "фаталните сили", главата "Могъщите машини". Доста по-интересно е от хвърчащия лист, който донесе от училище.
Виж целия пост
# 10
Малко помощ и от мен за бъдещите и настоящите второкласници, както и за всички, които все още се замислят за таблицата за умножение Simple Smile

https://www.youtube.com/watch?v=AnsoxGqDOoo

https://www.youtube.com/watch?v=YL3PtlxYkZ4
Виж целия пост
# 11
  Прескочих до близката книжарница, по принцип заредена с много помагала и книги, но нямаха от тази поредица. Ако успея след обяд ще прескоча и до други. Много ме заинтригувахте.
Амбър, по принцип са изчерпани повечето от поредицата - най-вече Жестоката математика. А за другите поредици нашите малко са преминали възрастта. Поне Борис повечето неща ги знае.
Виж целия пост
# 12
   Ами ще се оглеждам все пак. То и за подарък изглежда интересно.

      bouquet
  Ех защо не ми попаднаха преди няколко години, когато всички около малкия се бяхме ангажирали да повтаряме таблицата до припадък, че да вземе и той покрай другото да я научи. Mr. Green
  А и езикът се поупражнява.
Виж целия пост
# 13
Ей този сайт също е хубав https://iqsha.ru/ и този също http://umeia.com/
Виж целия пост
# 14
Чудесна тема!
Често се ровя за разни по-интересни начини за представяне на учебния материал и с радост ще ги споделям тук.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия