Православни пости - 6 тема

  • 68 721
  • 694
# 135
сигурно въпросът ми е много глупав  ooooh! ...но маята постна ли е?  Thinking
Виж целия пост
# 136
сигурно въпросът ми е много глупав  ooooh! ...но маята постна ли е?  Thinking
Simple Smile смело слагай мая.
Постно по принцип при нашите прабаби и дядовци е било без животински продукти, но и без олио, просто защото тогава са нямали.Сега обаче ние ползваме мазнина по време на пости, което според мен не е много в унисон с думата " постно", а върви към " блажно", т.е. мазно. Аз например предпочитам в салатата да сложа маслини или смлени ядки или авокадо, вместо зехтин.
Виж целия пост
# 137
Благодаря, лунно момиче  Hug
Виж целия пост
# 138
Lunno momi4e , не подценявай нашите баби и дядовци  Grinning
Има разлика между пост и строг пост - и те със сигурност са го знаели. Най-малкото, защото са спазвали всички канони и изисквания на Църквата и са постили стриктно четирите поста, включително всяка сряда и петък -  и то цялото семейство, заедно с децата (нямало е кой да готви отделно за тях, както сега се прави при нас).

Колкото до тестените храни, нашите баби и дядовци са ползвали квас - доста по-здравословен вариант от маята и набухвателите, с  която се прави хляба у нас.
Виж целия пост
# 139
Не е мнго по темата, но да споделя, че поръчах конопен протеин за мен и за мъжа ми от iherb.com .
Много отслабва по време на пости и го поръчах основно за него - да не губи мн мускулна маса.

Ако поръчвате от този сайт, може да ползвате код за отстъпка 5 долара за първа поръчка на приятели:
PKQ239     Peace 
Виж целия пост
# 140
ivelinkaaa, за конопения протеин съм чувала, че има специфичен вкус и аромат, който трудно се комбинира с други храни. Но щом го харесвате е добър вариант. Аз не съм го пробвала, но ми препоръчаха грахов протеин. Добавям си го към сутрешните смутита, а понякога и в супички (в края на готвенето, за да няма термична обработка). Мога да кажа, че съм доволна от него Peace.
Виж целия пост
# 141
ivelinkaaa, за конопения протеин съм чувала, че има специфичен вкус и аромат, който трудно се комбинира с други храни. Но щом го харесвате е добър вариант. Аз не съм го пробвала, но ми препоръчаха грахов протеин. Добавям си го към сутрешните смутита, а понякога и в супички (в края на готвенето, за да няма термична обработка). Мога да кажа, че съм доволна от него Peace.

Преди съм го пила сутрин към или вместо закуската. Смесвам с вода, затварям очите и пия. Няма допълнителни подсладители и овкусители.  Не ми е любимото нещо на вкус, но не е  и чаак толкова лошо.  Определено дава енергия и не ми подува корема.  Грахов не съм пробвала.  Ти от къде го вземаш?
Виж целия пост
# 142
Можеш да си правиш протеинови шейкове с плодове и други добавки. Определено ще ти бъде по-вкусно  Grinning. Граховият протеин го поръчах от тук.
Виж целия пост
# 143
Можеш да си правиш протеинови шейкове с плодове и други добавки. Определено ще ти бъде по-вкусно  Grinning. Граховият протеин го поръчах от тук.

Току що сготвих червена леща с кокосово мляко.
Подправих с къри, малко джинджифил и щипка канела. Страхотно се получи! Peace
Виж целия пост
# 144

Току що сготвих червена леща с кокосово мляко.
Подправих с къри, малко джинджифил и щипка канела. Страхотно се получи! Peace

Simpatikonia, ехе, много екзотично звучи! Simple Smile Аз пък вчера правих зелен боб - яхния ( спестих му олиото просто) Днес може да си сложа лъжица зехтин отгоре за добавка. Пробвах и нещо като "бонбони" да напрвя от смлени  в блендера бадеми, какао и мед. Добре се получиха  - не е нещо особено, но сладичко и енергийно. Мислех си днес да ги овалям в кокосови стърготини, но не стигнахме до кокоса въобще.  Grinning

Виж целия пост
# 145
Симпа, не ги подценявам, просто тогава освен мас и краве масло са нямали друга мазнина. Което автоматично означава, че не са използвали олио и зехтини.
Виж целия пост
# 146
Не мисля, че са ползвали само животинска мазнина.
Ползвали са зехтин със сигурност - доколкото знам са го наричали "дървено масло". С него са поддържали кандилата в храмовете и в домовете си. Предполагам, че са го ползвали и в дни на пост за приготвяне на храната.

Открих една интересна статия, според която зехтинът и другите растителни масла са се ползвали у нас повече отколкото слънчогледовото масло, което колкото и странно да ни се струва, навлиза в нашия бит доста по-късно.
Виж целия пост
# 147
Симпа, не ги подценявам, просто тогава освен мас и краве масло са нямали друга мазнина. Което автоматично означава, че не са използвали олио и зехтини.

Зехтин се е ползвало. Ти като едно върла фенка на месото, която твърдеше, че поста им бил със свинска мас, че било невъзможно да не се яде нищо животнско толкова време.  ooooh! Зехтина още в стария завет се описва и се позвана от хората много преди свинската мас вероятно.

Слънчогледовто олио е измислено като алтернатива на зехтина.
Виж целия пост
# 148
Ами не ме убедихте, някак не си представям прабаба с бутилка студенопресован зехтин Simple Smile
Симпа, малко като десерт ми звучи, но сигурно е вкусна тази леща. Аз търся да си намеря рецепта за кокосово мляко, но май нещо десертно ще е .
Виж целия пост
# 149
Лунно момиче, носили са зехтин от Гърция. Не в бутилки обаче Simple Smile Със сигурност знам за Варненския регион, че са търгували и са носили зехтин и маслини от там. Това, когато свекърва ми е била малко дете е било традиция от много време.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия