Италия 148

  • 56 343
  • 737
# 60
Е разбира се всички сме се сещали да отворим Гугъл и да напишем пастиера наполетана и да следваме рецептата. Въпросът е къде е пинизът, а това ти го казват само малко хора, които са изпробвали рецептата и вариации, сгрешили са и са помислили как да стане по-добро. Касата сичилиана не съм яла също, Барбич, ние с теб не бяхме ли от темата за здравословното хранене? Crazy Mr. Green
Льоли , надявам се , че приемаш майтапи и закачки . Hug Peace
Виж целия пост
# 61
Тралала, радвам се, че ви е харесал сладкиша на Наталина. Преди години, когато го открихме Дамиано ме караше да го правя почти всеки ден, постоянно купуваше круши. Не продължи дълго, но имаше един такъв момент както и още един с един ябълков пай, който пак правих често.
Но аз общо взето от 2012г не съм правила почти нищо сладко, освен по повод.

Според мен ( не съм чела нещо конкретно и систематизирано), популярността на италианската кухня в света се дължи на имиджа на Италия, като едно бел паезе, където всичко е молто белло:) Слънце, хора, храна, долче вита.

Има един тип кухня, който е според мен много вреден и това е американизираната италианска кухня, това е готвенето, което е развито от южните италианци емигранти в Щатите ( СФ, НЙ и тн.), които отивайки в страната на неограничените възможности от мизерията на военния и следвоенния Юг откриват изобилието и евтините продукти в Щатите и адаптират храненето си, като го усилват на макс в Щатите. Ето така се раждат храни, като мак анд чийз, плуването на храната в сметана,  силните и пикантни подправки, безумните пици  и порции  и тн. Общо взето у нас според мен представата за италианска кухня се доближава много до американизираната й форма - евтино,изобилно, вкусно. Малко внимание към качеството на продуктите, много голяма важност на количеството.

Там е работата обаче, че тази кухня е доста вече отдалечена от традиционната италианска кухня и съответно това, което се разбира под средиземноморска диета. Това пък е едно измислено понятие, което възниква от един гръцки остров, но общо взето региона  яде пресни, сезонни продукти, мн зърнени храни, малко месо и риба в много модерирани количества и много семпли комбинации. Това е италианска кухня (да имаме обаче предвид, че такова нещо няма т.е има регионални кухни), но като общи х-ки е това.

Всичко останало маа пици и паста със сметанови сосове и за него това е италианска кухня.


Виж целия пост
# 62
Ние пък днес си купихме един ван, който искам да кръстя Ванко, пък на Дамиано не му харесва и да сме му казвали Ванетто. Та, Ванко-Ванетто ще бъде ползван за работа, на  20 години, но хич не му личат -  в перфектна форма, малко е каран и на къси разстояния ( разнасял е из Модена балсамов оцет ДОП тия можеха да забравят една бутилчица ....), добре е поддържан, лъснат,  прекрасен. Тъмно зелен металик:) Ванко-Ванетто си има и радио-касетофон даже и прозорците се въртят с ръчка  Laughing
(Ани няма климатик, има само вентилатор, но не ми се слиза да проверя  Laughing)
Виж целия пост
# 63
(Ани няма климатик, има само вентилатор, но не ми се слиза да проверя  Laughing)
Оооооо, нннннеее cry Късаш ми сърцето. След онзи разговор, който проведохме...
И моята кола е с касетофон. Sunglasses В момента винилите са супер на мода, ще се върне модата на касетките и тогава ще видят те!
Виж целия пост
# 64
ахаха, аз имам една касета  * на АЗИС!!! трябва да я пробвам дали ще работи там.
Иначе на уредбата ми в кухнята има диск и касетофон, но касетофона не работи не знам защо.
Виж целия пост
# 65
А искам да ви кажа, с риск да ви леко потреса, че начина на хранене, движение  имат само частично значение за дълголетието:) Най-интересната статия на 2014, кояо четох в НЙТ беше посветена на един гръцки остров и защо хората живеят над 100г и то във форма.
След всички изследвания и анализи изводът няма почти нищо общо с яденето.
За дълголетието най-голямо значение има спокойствието, което създава незнанието и усещането, че принадлежиш към тесен кръг хора (приятели, общност). Липсата на суета, цели и разяждащи амбиции ( и тревожност) също.
Живеят си там, не се интересуват от света, телевизора го ползват за поставка за вазата, играят си табла вечер под звездите, ядат каквото е дал Господ, спят следобяд, започват деня късно, с две думи зор не си дават за нищо. И живеят по 110г.
Виж целия пост
# 66
Искам само да се подпиша под последните постове на Лени за храната; да честитя за Ванко 1  Mr. Green...но касета на Азис?!

Маркрит, разбира се Wink

В момента бая на един хляб с първия ми собственоръчно отгледан квас. Lievito madre! Молете се за мен!
Виж целия пост
# 67
Лени, честит ви Ванко! Лелеее, Азис...по- добре Джиджи Д'Алесио  Mr. Green
Льоли, разбуди ми любопитството с таз квас. Сподели, ако желаеш после подробности, а и за крайния резултат.
Ех, пастиера наполетана! Няма я тази година свекърва ми - правеше по три тави женицата за тях си, за нас и за зълва ми...
Виж целия пост
# 68
mirena, пиша накратко, че е късно - квасът изисква време, време, време. В петък захванах моя и днес мисля, че вече беше готов. Използвах 1:1 рецептата на Йоана - и за отглеждането на кваса, и за самия хляб, като използвах само пълнозърнесто пшенично брашно, а не от спелта. Моят хляб в момента изстива, но изглежда напълно правдоподобно. Утре сутринта ще видя точно как е на вкус, но на вид и пипане стои някак плътен, тежък, истински. Отделила съм си квас от първоначалната смеска и го сложих в хладилника, за да го съживя при нужда. Горда съм от себе си, изглежда съм се справила, на вид поне - да видим вкуса!  Grinning
Виж целия пост
# 69
Аз честно казано не съм сигурна как тази касета е в моя касетофон, ние сме много изискани хора и не правим такива работи:–). Открих я няколко години след като бях вече в Италия, че е вътре. Подозирам  един купон на доброволци на червен кръст, но така или иначе никой не си я е потърсил, тоест е моя и само моя!

Льоли, супер:-) Аз съм се интересувала ( добре си се насочила към Йоана), кваса по принцип не е ядрена физика просто си отглеждаш култура, обаче на мен голяма галимация ми се струва.
Знаеш ли, че са откривани квасове по разни села и тн. които са на по няколкостотин години.
Аз съм гледала и инструкцията в джалло зафферано как се прави паста мадре тя захваща само с вода и брашно.
Виж целия пост
# 70
Льоли, пиши за вкуса, мооооля  Praynig Аз преди правех, но все леко ми киселееше - сигурно нещо съм обърквала пропорциите. Сега не ми се занимава, а и половинката само хляб тип пулиезе признава, та откакто открих свестен такъв хляб (на пазара  Rolling Eyes) спрях с опитите. Но ти ми събуди пак старите амбиции да направя свестен такъв хляб.

Мирена, в такъв случай сега е твой ред да я правиш   bouquet
Виж целия пост
# 71
Лени, честит Ванко, за темата това си му остана името; Ванетто, Винету, т'ва са тинтири-минтири.

Освен това, този номер с дълголетието не можеш го направи в домашни условия, трябва си остров за целта. Иначе, колкото и да медитираш, светът край теб се върти ли върти, тъй че няма как да се пуснеш съвсем от въртележката.
 
В този ред на мисли - Фейам, какви кремове ползваш ти? Умората и, как да кажа, годините, взеха да си казват думата, та трябва да мина на нещо по-целенасочено. Аз предимно леки овлажняващи кремове ползвам, суха ми е кожата. Пък и ценовата граница, която беше споменала, не повече от 18 евро, ми се вижда точно по мой вкус.

Аз все пак съм убедена в ползите на спорта, поне за себе си. Може да не ме подмладява, но поне ме държи във форма и настроение.
Виж целия пост
# 72
Тралала, кремовете от 18 евра са на Лени  Laughing
на мен сигурно кремовете за ръце струват толкова  Embarassed Embarassed
но аз съм и мноого по-дърта от вас. използвам ЕЛ, Шиседо и Сислей предимно, цените ме е срам да ги спомена  #Crazy
Виж целия пост
# 73
Тралала, кремовете от 18 евра са на Лени  Laughing

ех, явно съм обединила пожелателно нещата. Няма вечна младост то... ама трябва честичко да си го повтарям, че доскоро бях убедена в обратното  Mr. Green Laughing. Както е казал бате ни Славейков, "дорде е младост, леко път се ходи, и леки са световните несгоди". Simple Smile
Благодаря, ще ги погледна все пак  Flutter
Виж целия пост
# 74
Тралала, кремовете от 18 евра са на Лени  Laughing
на мен сигурно кремовете за ръце струват толкова  Embarassed Embarassed
но аз съм и мноого по-дърта от вас. използвам ЕЛ, Шиседо и Сислей предимно, цените ме е срам да ги спомена  #Crazy
Знам ги аз цените  Laughing Аз също харча за козметика, но съм в долния клас. Тралала, бих ти препоръчала от френската козметика Bioderma (от аптеките), също и Clarins - аз лично съм много доволна. В Германия трябва да са на прилични цени. И все пак мисля, че никаква козметика не може да замени добрия сън
Скрит текст:
и добрия секс Mr. Green
Нелиг, в моя хляб има лека кисела жилка, което е очаквано, но не е неприятна, напротив. Хлябът е плътен, тежък и мирише много добре. Днес го разрязахме и закусвахме с бъркани яйца. Много е вкусен! Бих правила често - закваска вече имам, самата рецепта не е трудна за изпълнение, а отделеното време си струва предвид резултата;)
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия