Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Застраховка на жилище

  • 34 675
  • 161
Имате ли? Какви рискове покрива, струва ли си, за какво да гледаме във всички иначе привлекателно изглеждащи оферти, за да изберем най-добрия за нас вариант?
Случвало ли ви се е да имате застрахователно събитие, ако не греша термина - изплатиха ли ви сумата, която очаквахте? Със или без оглед на вещи лица?

Пускам темата, защото искам да направя застраховка на моя дом, а офертата, която ми предлагат, звучи подозрително добре. Не знам къде са подводните камъни.

Благодаря на всички включили се със съвети!   bouquet
Виж целия пост
# 1
Имам застраховка в Алианц на цялото жилище, без обзавеждане ( защото то е празно ). Включва всички възможни рискове - земетресения, наводнения и там други природни + ако ме наводнят или запалят съседите и прочее, ако падне блока и т.н. Мисля,че към 150 лева платих за 65 квадрата тухла в София.

Според мен си заслужава. До сега не ми се е налагало да я ползвам.
Виж целия пост
# 2
Запис, за да следя темата...
Виж целия пост
# 3
И аз се вълнувам за застраховката какво включва?
Виж целия пост
# 4
Имам застраховка за движимо и недвижимо имущество, с 2 щети до момента:

- едно наводнение - протекъл таван при дъжд от терасата на съседите - имаше оглед от вещо лице;
- счупен керамичен плот (котлон) - приеха ми документи и снимки по електронна поща.

Всяка застрахователна компания си има различни продукти с различни покрити рискове и условия за застраховане на домашно имущество. Освен цената и условията, имай предвид и реномето на застрахователя! Има някои, които ще се опитат да се хванат за всяка запетая, само за да не платят.

Мога да споделя от кого съм доволна, но най-добре да се консултираш с читав/доверен застрахователен брокер.
Виж целия пост
# 5
Всяка застрахователна компания си има различни продукти с различни покрити рискове и условия за застраховане на домашно имущество. Освен цената и условията, имай предвид и реномето на застрахователя! Има някои, които ще се опитат да се хванат за всяка запетая, само за да не платят.

Абсолютно вярно.
Виж целия пост
# 6
Зверуха (готин ник btw  Laughing), благодаря за информацията! Моля те за повече инфо - покриха ли щетите и реално какви пари получи например за счупения плот? Колко пари ти струва застраховката и на каква застрахователна стойност е? И сподели от кого си доволна, такова нещо не се случва всеки ден, някой да е доволен от застрахователя си Hug
Нямам познат брокер newsm78
Виж целия пост
# 7

Съветвам те, ако се решиш да направиш такава застраховка, да я направиш директно в застрахователна компания, а не чрез брокер. Не казвам, че всички брокери са некоректни, но най-малкото което, цените при тях са завишени в повечето случаи. Брокерите предлагат продукти на различни застрахователни компании. Все едно да си купиш стока директно от производителя (ако имаш достъп разбира се) или да си я купиш от магазин. Кое ще избереш?  Wink
Плюса при брокерите е, че могат да ти предоставят различни оферти на едно място и да си избереш. И да те посъветват, ако обаче попаднеш на читав служител, компетентен, запознат в детайли със всички продукти и разбира се - коректен. Защото повечето предлагат или най-евтиното, само и само да "се поблазни" клиента от цената и да си купи застраховката, или най-скъпото (ако видят, че клиента е склонен да плати много), заради по-високия комисион за тях...
Това е в кратце...
Можеш да направиш следното. Пишеш в Гугъл името на някоя голяма компания. Отваряш сайта им, намираш графа Общо застраховане - Жилищни (имуществени) застраховки и четеш. После следващата компания и така...
Не мога да дам конкретна информация, защото съм служител на една от големите застрахователни компании и вече веднъж си изпатих от такова предоставяне на информация на потребителка тук. Уж си я поиска (информацията де) на лични, а после доклад на админ и бан...  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 8
Аз имам добри отзиви от АЛИАНЦ и УНИКА.
Виж целия пост
# 9
Подкрепям горното мнение, може би в обратен ред - УНИКА, АЛИАНЦ.
Преки впечатления имам от Уника, за Алианц - от познати.

Конкретно на въпроса на Montessori, керамичния плот ми го платиха по цената за нов същия модел (около 450 лв). За целта трябва да имаш покритие по застраховката и на движимо имущество.
Цената зависи от много неща - квадратура, местоположение, стойност.
Имай предвид, че рискът "късо съединение" често се включва отделно.

А въпроса за брокерите - цената би следвало да е една и съща без значение дали си с брокер или не. Брокерът може да ти помогне както при избор на точния продукт за теб, така и да ти съдейства в случай на щета.
Виж целия пост
# 10
Имам. В Алианц. Всички рискове. Peace
Цената е преференциална и няма да е удачно да я коментирам.
Не съм се възползвала досега и дано не се наложи. Peace
Виж целия пост
# 11
И аз обмислям жилищно застраховане. Значи отделно се застрахова жилището, отделно покъщнината (движимото имущество) така ли? Как се определя сумата, която ще ти и зплатят при застрахователно събитие? Според степента на щетата ли? Имам брошура с три цени и с различно покритие.Ще дам пример само с едно от нещата: цена: 25 лв. при кражба чрез взлом - 1000 лв, при цена 43 лв., пак за кражба 1500 лв. Не се ли взима в предвид и стойността на откраднатото, в случая?
Виж целия пост
# 12
И аз обмислям жилищно застраховане.Значи отделно се застрахова жилището, отделно покъщнината (движимото имущество) така ли? Зависи от компанията и от продукта. Моята застраховка е за 65кв. жилище. Застраховано е за 46 150 лв., в това число : недвижимо имущество до 32 305лв и движимо имущество до 13 845лв.Как се определя сумата, която ще ти и зплатят при застрахователно събитие? Идва човек от компанията, който описва щетите и после решават по сравнителни цени за ново. Според степента на щетата ли? Да Имам брошура с три цени и с различно покритие.Ще дам пример само с едно от нещата: цена: 25 лв. при кражба чрез взлом - 1000 лв, при цена 43 лв., пак за кражба 1500 лв. Не се ли взима в предвид и стойността на откраднатото, в случая? В случая явно не. Клиента си преценя коя от сумите го устройва, според това, което има и смята, че е ценно. Някои компании правят Кражбата по приложен списък. Описваш си всичко по списък, пишеш си цената, която желаеш да ти възстановят, ако ти го откраднат и така... Аз нямам включена Кражба в застраховката.
Виж целия пост
# 13
Цените, които си дала са за застраховка до определените суми (т.е. за 25 лв. ти покриват кражба в размер до 1000лв.). Имай предвид, че кражба на пари в брой (дори и в сейф) се покрива обикновено много малка сума (мисля, че максимум 2000лв).
Виж целия пост
# 14
Нашата застраховка ми я направиха SDI, обаче не помня точно фирмата.
Хубавото е, че отивате там и питате за всичко, а те ви предлагат различни програми, цени и фирми според вашите изисквания.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия