КОЗУНАЦИ - сезон 2015 г. - тема 1

  • 52 571
  • 734
# 660
Здравейте!
Минавам през темата, само за да изкажа благодарност към jemma   bouquet
Първият си опит за козунак направих по нейна рецепта, получи се страхотен. Рецептата беше безкрайно подробна - точно за невежи като мен.
Още веднъж благодаря и успешни приготовления за Великден!

Скрит текст:
а ето и резултата
Виж целия пост
# 661
Момичета, не ми се отваря линка с козунака на Венета, а много искам пак да го направя.
Моля за помощ, дали го има някъде публикуван на друго място?
Виж целия пост
# 662
Обичам козунаци с много течен шоколад.Имам питане .Размеквате ли го на водна баня преди да го поставите. С помощта на какво го намазвате върху тестото .
Виж целия пост
# 663
Здравейте!
Минавам през темата, само за да изкажа благодарност към jemma   bouquet
Първият си опит за козунак направих по нейна рецепта, получи се страхотен. Рецептата беше безкрайно подробна - точно за невежи като мен.
Още веднъж благодаря и успешни приготовления за Великден!

Скрит текст:
а ето и резултата

Чудесен резултат, но заслугата е на Мимето, нейна е рецептата. Аз само я представих, като писах коя ми харесва най-много и по коя правя козунаци. То си е традиционна рецепта, но все пак аз от нея я копирах. Hug
Виж целия пост
# 664
Извинявам се ,коя точно е рецептата ?   bouquet
Виж целия пост
# 665
Извинявам се ,коя точно е рецептата ?   bouquet
Ако въпросът е към мен,тази е:
http://djemmasvetlana.blogspot.com/2010/01/blog-post_7641.html
Виж целия пост
# 666
  bouquet Благодаря Джемма   bouquet
Виж целия пост
# 667
Здравейте момичета, чета темата ежегодно и смея да твърдя, че тук с ваша помощ се научих да правя козунак като от картинка  Simple Smile. Рецептата която ми допада най-много е за козунак със сметана - резултатът е без грешка всеки път. Взаимствала съм и от съветите на Венета за месене с миксер. В годините на козунакоправене изгорих няколко миксера, но сега съм с достатъчно мощен за да съм спокойна, че ще мога да правя на воля любимия десерт.   Накиснала съм вече сушени плодове в микс от ром и ромова есенция - къщата ухае невероятно въпреки лошото време навън.  Използвам стафиди, боровинки и микс от парченца  екзотични плодове. Смесвам топлите продукти в миксера, меся достатъчно дълго за да видя, че тестото се отделя на конци от бъркалките. Втасвам - колкото е необходимо за да се напълни купата на миксера. Премесвам ( но не много дълго, защото тестото е с чудесна консистенция след месенето на миксера), правя фитили, слагам им плънка и ги плета на "офицерско копче)" - все хитринки научени тук при вас. Втасвам повторно, мажа с мляко и жълтък и обилно ръся с Небет шекер старателно смлян в блендера - дава уникално хрупкав вкус и вид на кората. Ръся и с филиран бадем. Според мен тази рецепта е по-сполучлива от рецептата с прясно мляко. Поне при мен козунакът със сметана е с по-добър вид и вкус. Важно е също да се пече в съд с пекарска хартия. Аз пека в тенджера - получавам визия на панетоне.  Ето няколко снимки от миналата година:       
Виж целия пост
# 668
G..D..

Фантастично!

Аз съм се отказала от козунаци, но ужасно ме изкушавате с тези снимки!


Искам да те попитам - видях една рецепта със сметана, на Елексир. По нея ли си правила козунака?
Виж целия пост
# 669
G..D.., хубав козунак. Премесването не е за подобряване на структурата, а за подобряване на втасването. Натрупаният въглероден двуокис в тестото забавя действието на маята.
Виж целия пост
# 670
NinoTino - благодаря, и те уверявам - никак не е трудно. Просто трябва да намериш правилната рецепта и да следваш стъпките старателно. Освен козунаците у нас по Великден са хит и великденските курабии. Но не са сухи, а много мекички, пръхкави и невероятно вкусни.  Ще си позволя да споделя рецептата  по която ги правя. Тя е рецепта на моята майка и затова ми миришат на детство и безгрижие. Моите деца ги обожават и нямаме Великден без техния аромат:
2 ч.чаши захар,
4 яйца
1  амонячна сода
1/3 кибр. кутийка мая
1 ч. чаша свинска мас-разтопена
1 ч. чаша кисело мляко
1 ванилия
хваща се: маята, 100 гр. прясно мляко, 2 ч.л. захар и 2 ч. л. брашно
амонячната сода се гаси в киселото мляко. В курабийките няма никаква миризма от нея !
Брашно - колкото поеме, около 1,3 кг. най-често - зависи от чашата с която отмервате продуктите.
Омесва се средно твърдо тесто ( моето е като живо в ръцете ми - много удобно за месене и моделиране). Оставя се да втаса, прави се на блатове ( не много тънки - така курабийките са по-дебелички и пухкави), изрязват се с формички. Мажат се с жълтък и се ръсят с кристална захар. Пека ги с вентилатор, на 180-200 градуса, върху пекарска хартия. Трябва им много малко, едва-едва да порозовеят и ги вадя - така като изстинат са мекички. Вкусни са дълго време. Ако останат, разбира се

чакай сега те прочетох - да се редактирам - козунак със сметана е на Еликсир, да, дори в интернет е популярен като "кулинарен еликсир"  
Виж целия пост
# 671
Джемма.labrex днес правих козуначените коминчета.Кажете ми къде сгреших.Тестото след като го навих /не беше стегнато/започна на места да се къса.Знам че по принцип е от превтасване или от повече мая но уж всичко направих както трябва.И фитилите ми не бяха тънки.Другото което не направих /ама като гледах пред мен как го правят реших че е така/преди да ги изпека ги поръсих само със захар.Вече изпечени не можах да ги поръся с шоколад.Но пък не им простихме
Виж целия пост
# 672
но защо не ми се получават конци от вътре?
Конците зависят от добре развитият глутен - високоглутеново брашно и добро омесване.  Simple Smile
аз меся на ръка и затова сигурно не ми се получават конци,иначе ползвах такова високоглутеново брашно
И аз на ръка меся, машината ползвам по Великден, заради по-голямата доза.
И без да усуквам фитилите/тестото при оформяне, пак има конци, та бих казала, че не зависи от това.

Ето например питка, никакво усукване, месена на ръка.






Виж целия пост
# 673
G..D.. , много ти благодаря за отговора и за допълнителната информация!  Grinning
Виж целия пост
# 674
Момичета, какво ми става с тестото. Остава лепкаво, не втасва, стои едно тежко не е пухкаво. Пробен козунак е, смесих няколко вида брашна, които имах в къщи, 5 яйца, 300гр. захар, 200 мл мляко, 100 мл олио и още толкова мас и мая за 1 кг брашно,  а сложих 1,2-1,3 кг. Май малко ми е маята.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия