MasterChef България, Тема 4

  • 37 268
  • 730
# 645
Малко встрани от темата, ама за обръщенията да кажа преди година като записах една закъсняла магистратура и колегите студенти, всички с по десетина години по-млади от мен, масово се обръщаха към преподавателите с "господине, госпожо" вместо "доцент Едисикой, професор Едисикоя" Shocked Все едно синът ми в детската. Ами ако нямаше чак такова значение в коя област към кого как се обръщаме нямаше да има етикет, нито обръщения, нито титли. Не разбирам защо да избягвам да наричам шеф Михалчев "шеф" или "шеф Михалчев" като ще съм в Мастершеф, а не се разминавам с него в автобуса. И къде чухте "шефе"? Дали не съм се увлякла и да чувам само до "ф"?  Laughing
Виж целия пост
# 646
Аз пък искам да видя истинската супа на Диляна.
Скрит текст:
Ето ги и всички заедно. Направи ми впечатление, че вместо супата на Диляна са показали като нейна тази на Юлиана, после пак същата като нейна. Нямаше как да не разпозная два пъти напуканата (изстинала) супа с коричка, въпреки че едната снимка е с лошо качество:



Виж целия пост
# 647
Понякога, за свой ужас, съм съгласна с Мариела Simple Smile И без да съм й фен,чинията й изпъкваше снощи на фона на останалите. Simple Smile
С кое по-точно? С така коментираната банална бохча, която даже и не е вързана добре:



На мен ми харесва, макар да не ми е номер 1. И е едно от малкото, които намекват за гурме.
Пак според мен, на снимките във фейса ястието на Симеон не изглежда много по- добре от трите най- лоши.  Thinking Thinking
Виж целия пост
# 648
Гледайки всички снимки, на мен най ми харесва на Боян.
Булгур със супа от розе и маскарпоне


Пък и ми звучи много добре.
Виж целия пост
# 649
Сега разбирам, че е пожелателно така да се обръщат. А относно сравненията - аз и в университета не съм чувала да се обръщат всеки път студентите с "да, професоре"  newsm78 При доктора - същото, но както и да е, ще считам, че е етикет някакъв. Уважавам обаче и тези, които не считат, че трябва да го използват непременно. А и да не забравяме, че те не са им подчинени, или са  Rolling Eyes


За кое да се обръщат? Те им изказват впечатленията от ястията, а участниците се чувстват длъжни на всяко изречение да репликират с "да, шеф" - кому е нужно? Може накрая на тирадата да благодарят и толкова.

Това, че го коментираме, не означава, че не уважаваме мнението на инакомислещите.  Peace Да, етикетът изисква да има обръщение. Шефовете не само изказват впечатления от ястията, но също и разпитват какво смятат да приготвят, как го приготвят и т.н... Това, че ние виждаме две състезание в един час и някакъв никакъв диалог, не означава, че само толкова време са заедно и съответно говорят, преснимат разни неща и няма как да се действа без обръщение. Това, че непрекъснато го повтарят, може и да е малко прекалено, но според мен са го взаимствали от американския формат.
И не, не са им подчинени, но са по-нискостоящи от тях в случая.  Peace
Виж целия пост
# 650
И на мен ми идва в повечко това "да,шеф" на всяко тяхно изречение.
Бохчите на Кити изглеждат добре за разлика от нея /не мога да пропусна да я захапя/. Mr. Green
На мен Михалчев ми е много далеч от секси с тоя подпухнал вид като на някой махмурлия. ooooh!
Виж целия пост
# 651
И аз съм от тези, на които им е странно това натъртване на 'шеф'. Доста казармен подход според мен. Crossing Arms
Не всеки готвач е шеф готвач. Това обръщение се използва в професионалните кухни и според мен е нормално. Ето и определението.

Съществително нарицателно име, мъжки род, тип 1
chef е означение за човек, който готви професионално за други хора, т.е. готвач. Произходът на думата е от френски /директор или началник в кухнята/. Френската дума има латински произход caput и е сродна с английската "главен"/chief/. На английски понятието "chief" в кулинарната професия е с произход от висшата кухня на 19 в.
Виж целия пост
# 652
Гледайки всички снимки, на мен най ми харесва на Боян.
Булгур със супа от розе и маскарпоне
Скрит текст:

Пък и ми звучи много добре.

Да, на Боян ястието изглежда страхотно. Може би вкусът му не е бил толкова добър като вида му, иначе не виждам причина да предпочетат това на Мариела.
Виж целия пост
# 653
В ястието на Кити само в салатата има продукта, който трябваше да е основен. Другото е яйца и сирене. Нещо ми се струва, че също е леко встрани от основното.
Виж целия пост
# 654
"Пошираните" яйца на български не са ли "забулени"?  newsm78

Може би на български не откриваме точната дума, защото си имаме по-точни Simple Smile Имам предвид - ако е яйце - ще е забулено, ако са листни зеленчуци и/или билки за чай - ще са запарени, попарени... Имаме и варене на слаб огън, на водна баня... сигурно и други думи/изрази имаме, с които да назовем тази техника според продуктите, които трябва да се варят в некипяща вода...

Обикновено такива предавания ми дават едно такова настроение... за готвене и експериментиране в кухнята. Рядко се хващам да правя нещо там - кога от мързел, кога заради режим. Но към момента само едно вдъхновение за кодрит кадир ми дойде... и да опитам фенел в салата и в супа. Надявам се скоро да има по-вълнуващи задачи от крем карамел, варива, сандвичи - да се хвана да направя нещо съвсем ново Simple Smile

Нямам любими и не-любими участници - интересни са ми понякога отношенията помежду им, понякога и коментарите им - а понякога са ми напълно излишни Simple Smile
Виж целия пост
# 655
И аз съм от тези, на които им е странно това натъртване на 'шеф'. Доста казармен подход според мен. Crossing Arms



 Става въпрос за сервилното ,,да,шефе'',  ,не,шефе', което е накрая на разговора. Peace
При обръщение,ясно че ще кажат ,,Шеф +Име''.
Виж целия пост
# 656
В ястието на Кити само в салатата има продукта, който трябваше да е основен. Другото е яйца и сирене. Нещо ми се струва, че също е леко встрани от основното.

И аз това имах в предвид няколко поста по нагоре  Peace  Отправиха такава забележка към Аврам, но нейното го сложиха на 1во място   Thinking

От миналата седмица все забравям да ви питам : ползвате ли салвия и в какви ястия я слагате  newsm78 както и Маниоката  Blush
Виж целия пост
# 657
Гледайки всички снимки, на мен най ми харесва на Боян.
Булгур със супа от розе и маскарпоне
Скрит текст:
Пък и ми звучи много добре.
Да, на Боян ястието изглежда страхотно. Може би вкусът му не е бил толкова добър като вида му, иначе не виждам причина да предпочетат това на Мариела.
И аз така смятам!  Peace Според мен, сякаш не харесаха това, че булгурът плува в супата. Може би Боян трябваше да я поднесе в отделна купичка, чаша (от тези коктейлните напр. винаги е ефектно)..
Виж целия пост
# 658
В ястието на Кити само в салатата има продукта, който трябваше да е основен. Другото е яйца и сирене. Нещо ми се струва, че също е леко встрани от основното.
И аз това имах в предвид няколко поста по нагоре  Peace  Отправиха такава забележка към Аврам, но нейното го сложиха на 1во място   Thinking
Във въпросната бохча има леща, доколкото разбрах.
Виж целия пост
# 659
Фенел откъде купувате? Както и селъри?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия