Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Консултации с д-р Делиганева, специалист детска неврология и детски болести

  • 19 031
  • 67
# 60
Здравейте,
моята дъщеря е на 10 месеца. Роди се преждевременно в 34 г.с., с тегло 2260гр. и 45см.
В момента е 9кг. и ръст 72см, Проблемът които ме безпокой започна когато детето започна да седи стабилно. При всяко обличане на горната дрешка за излизане навън, започна да стиска с ръце якето си и да свива крачета. После се успокояваше. Тогава не обърках достатъчно внимание, но сега от близо месец, проблемът се задълбочи. Както играе започва да стиска играчка и да се клати напред назад. Напряга се и ми е необходимо много усилия да отклоня вниманието й. Прави го и в стола за хранене и в количката, когато сме навън. Даже чужди хора ме питат защо стиска така коланите и се клати. Личният ни лекар, каза че е поведенческо отклонение и предписа Киндинорм.
Детето е обгрижвано, играем заедно, пеем песнички. Занимава ме се по цял ден с нея.
Не е лишена от обич и внимание.
Според вас на какво се дължи това състояние? Защо стиска дрехите си и се клати?
Всички изследвания са в норма. Развива се добре и без други видими проблеми.
Препоръчвам да направите видеозапис на тези епизоди, за да може най-добре да се прецени вида на проблема. Уместна е консултация с детски невролог.


Здравейте, д-р Делиганева!
Цитирам този въпрос и вашия отговор понеже смятам,че и нашият проблем е от същото естество,но вие ще прецените.
Имам момченце на 2г и 1 месец роден е секцио,наложи се поради падащи тонове и намалели околоплодни води,кърмила съм го около месец и след това беше на адаптирано мляко и понеже след всяко хранене повръщаше беше на антирефлуксно мляко Аптамил от което обаче се запичаше(отбелязвам подробностите защото не съм сигурна дали няма връзка с възникването на проблема ни). По принцип е роден 2700 кг и 50 см,но много бързо наддаде и се развиваше много добре и бързо,докато не започна първо системен запек и и второ някакъв нов навик ,който се състои от пристискане на половите му органи чрез краката,напъва се зачервяване,изпотяване пъшкане и стиска ръчичките или одеалце в ръката.Това се превърна в постоянен навик,когато му станеше скучно (по наше мнение)веднага започваше да го прави,а с времето вече стана при всеки удобен момент!Това се започна мисля,че около 7 или 8 месец и откакто създаде този навик спря да прави всякакви опити за изправяне,говорене,пълзене и всякакви подобни,защото вече се занимаваше само с това. Ходихме по различни педиатри,но общо взето никой нищо ни не ни каза.Всички бяха на мнение,че ще отшуми и нямало повод за притеснение.Една педиатърка само реши,че това  което прави е детско онаниране,но общо взето и тя каза ще отшуми, но и до ден днешен така и не отшумя!
Опитвали сме всякакви методи за да спрем това понякога имаше полза за месец два спираше и после отново започва пак.
Сега вече е на ясла беше спрял да го прави вкъщи,но там пак започна да го прави и това му пречи на съня ,не може да заспи или ако заспи то е за няколко мин. и пак се събужда и продължава да го прави.Ако му държим или само пипнем краката започва много да се изнервя.
По принцип е много емоционален и страшно нервен повече от нормалното и изпада често в истерии.Според мен и семейството ми той се развиваше много бързо и добре,докато не започна да прави "това нещо " от там нататък по-късно пропълзя,проходи,проговори и в момента говори само основни думички "мама,тате ,дядо,баба,чичо,ела " и такива по-лесни.Доста е отпуснат и невнимателен и често пада или се удря и единият му тестис не е слязъл все още долу в торбичката,но за това ходихме на уролог и ни казаха да изчакаме до пролетта ако не слезе-операция,но най-вероятно до тогава щял да си слезе сам.Чела съм ,че онанирането при толкова малки деца им помага
за отпускане на напрежението,но не знам.Кажете ми какво да правим за да се справим с това?Сега сме решили да го водим на детски невролог във Варна имам и видео запис,за да покажа.
Ако може и препоръчайте специалист!
Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 61
Здравейте! Бебенцето ни е недоносено, родено в 31г.с.. В момента е на шест месеца реална , четири месеца коригирана възраст. Това което ни притеснява е , че от около седмица при хранене ( от шише) или пъхане на юмручето в уста си забива погледа ниско долу и се получава като прибелване на очите. Посетихме очен лекар , който извърши пълен преглед и не установи проблем с зрението. От какво би могло да се получава според Вас?
Виж целия пост
# 62
Здравейте,
Майка съм на близо четиримесечно бебе.Това, което ме притеснява е че при спане настрани детето си извива главичката по назад. На детската консултация този месец педиатъра при прегледа постави детето по корем вдига си главичката, стъпва на крачета, хваща играчки с две ръце, но при гушкане на детето от педиатърката и се сторило, че детето прави назад дъга. Има ли място за притеснение.
Виж целия пост
# 63
Здравейте имам син на 1-3 месеца и като спи през ноща ръцете му все бъркат под дрехите или дюшечето и пищи ужасно на сън какво да правим?
Виж целия пост
# 64
Здравейте. Дъщеря ми е на 7г. Преди 8 месеца започна с оплаквания, сутрешно гадене. Повръщала е сутрин на гладен корем за тези 8 месеца, само 4 пъти. Понякога я боли коремчето. Февруари лежахме в детската гастроентерология "д-р Иван Митев" София. Направиха и всички изследвания и гастроскопия. Всички изследвания са в норма, от гастроскопията всичко е наред само се откри лек рефлукс. Като цяло гаденето продължава, то е само сутрин и продължава около 2-3 ч. Първо пихме ранитидин след това нексиум, на диета, която все още спазваме(без цитруси, пържено, шоколад, боб, зеле, без подправки, без олио).При последния профилактичен преглед, ми казаха, че за тях детето е добре и да направя консултация с невролог. Нашите оплаквания са гадене сутрин, още с отваряне на очите, болки в корема( понякога), газове. Искам да попитам, дали при така описните оплаквания, проблема неврологичен ли е?
Виж целия пост
# 65
          здравейте,синът ми е на 2години и 8 месеца..това е еег-то му.Искам да чуя и Вашето мнение .Благодаря предварително!!!
Виж целия пост
# 66
ЕЕГ-то не е добре потърсете задължително допълнително мнение но не от тази тема тук няма отговори повече от година.
УСПЕХ! 👍
Виж целия пост
# 67
Бебето ми е на 8 м,и още не седи стабилно,изпращат ни на детски невролог в София Токуда,дайте препоръки защото не познавам никой,и въобще не зная къде да ходя.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия