(Био)зеленчукова градина - тема 30

  • 69 813
  • 735
# 720
А кога според лунния календар се бере грозде, което зрее август месец? А септември? Всеки сорт е различен и ако се чака луната, най-много да хване сиво гниене.
Конкретно, ако правите вино от Тракийски мискет, трябва вече да сте го обрали, защото вече почна да се суши на стафиди. Ако сортът ви е Дунавски мискет и Мерло - бере се сега. Димятът ще го берем твърдо октомври и т.н.
Виж целия пост
# 721
За моя изненада, първото ни грозде се оказа червен отел. Пръчките ни ги даде човек, който си прави вино. Така се надявах да е някакъв друг сорт. Лозенцето дръпна много нагоре тази година. През есента трябва ли да го режа (предвидено е за асма)? Втора година му е. Половинката иска да не изкореняваме нищо, за да видим дали ще има и друг сорт и ако ни хареса повече, него да оставим. Отделно сигурно ще купя Каберне Совиньон или Мерло за засаждане. Не, че има място, но поне е като план-проект. Simple Smile
Виж целия пост
# 722
Привет! Тук съм.

Темата!Стелт!

"А кога според лунния календар се бере грозде, което зрее август месец? А септември? "

Амика,
А що садиш грозде за вино дето зрее август и септември.Такова се сади по1-2 главини да има за децата.Кога в България се прави вино август и септември?

Деде правеше виното точно за сбора  на Димитровден ,който беше на 07.11  да е станало.Броеше 40 дни назад. 

"За моя изненада, първото ни грозде се оказа червен отел."

Червения  отел е точно за вино.
Макар че в северозападо я карат само на отел. Черен и бял
Учените все им вещаят да ги затрие отело,ама  още не ги затрил.Напротив бяха първи по брой студенти на глава  от населението.Не ги затриха още от турско множеството въстания най изявено чипровското, та като се мине в по нови дни  през септемврийското  а в най нови дни демократското..Щото трябва яка гърбина да се работи а ромите са скарани с това понятие.
Имам работа.



Виж целия пост
# 723
Не съм посяла още марулята,салатата .Утре обаче ще сея вече.Закъснях много,плановете ми бяха 1.09.
Виж целия пост
# 724
Хайде на гроздето  Grinning http://media.snimka.bg/s1/4902/036047598.jpg.
Виж целия пост
# 725
Рорик, как да го не бера, като Мерлото е зряло - захарност 22?

Нашият район е лозарски и тези лози са текезесарски лозови масиви, раздадени по постановление 4. Сега след сума ти разпоредби, кметски заповеди и съдебни дела нашето парцелче си е наше. Та искам да кажа, че още агрономите са сбъркали, баща ми от мерак добавил още сортове и ние правим вино на 3 пъти - първото е на 15-ти септември - червеното - Дунавски мискет и Мерло (друга година и Хамбургският е ставал, ама тази - не). Към него добавяме Тракийския мискет, който вече отива към стафиди. Белите (5-6 сорта, но основно Димят) ги берем обикновено на 15-ти октомври, но ей сега мъжо звънна и каза, че другата неделя трябва да берем и тях. Третото вино е от Липа. Обикновено го берем към края на октомври, но както е тръгнало и то ще стане по-рано.
С една приказка следете си гроздето, следете прогнозите и го берете овреме.
Захарността е прекрасна тази година и количествата също са хубави. Изобщо спорна година.
Виж целия пост
# 726
Разбира се, че най-важното за бране е готовността на плода или зеленчука. Simple Smile
Амика, Мерлото може ли да се комбинира с отел за вино или не е добра комбинация?
Имам една тиквичка герой. Засадих я между царевицата за пуканки и беше засенчена тотално от касис и малини от едната страна, тя изпълзя, все едно съм рязала листата и даде плод (от кръглите тиквички). Все си мислех, че като не режа листата, ще расте като храстче, но не съм познала. Много добри се оказаха кръглите.
Виж целия пост
# 727
Някои хора смесват, но при мен има достатъчно количества и от двете за самостоятелни вина.  Американските лози (като Отела, Липата) ферментират по-бавно от винените сортове на европейската лоза. Ако ще правиш смесване, по-добре ползвай дрожди, за да си сигурна, че правилно ще ти протече ферментацията.
Виж целия пост
# 728
Моят Отел е с рекорден добив, но нека отбележа, че го ползвме най-вече за сянка, листа за сарми и чак най-накрая като важност -  за ракия. В година като тази решавам, че никак не е лошо да забода няколко пръчки десертно - ами то виж колко лесно и много става. Да, ама през 2014 на повечето лози окапаха даже и и листата, да не говорим за плод.

Сях спанак, садих марули. Подозирам, че плужеците отновоо пируват - лехата със спанака няма и стръкче, като под на кокошарник.

Виж целия пост
# 729
Амика, след като питах, се позамислих и стигнах до същото заключение - две различни вина от двата сорта. Хе-хе, ама не съм стигнала до вино още. Сега лозенцето прохожда и това, което показах са първите гроздчета. Най-вероятно ще купя за засаждане Каберне Совиньон, защото Мерлото било по-неустойчиво на студ.
Куркума, обикновено сея след тебе марули и подобни, но сега се чудя къде. Не, че не ръснах семена и дори почни не помня къде, но ми се иска някъде да попрекопая и да засея, но реколтата още не е обрана и мястото е кът. Всъщност, докато пиша, се сещам, че в средата на едната морковена леха се освободи място и там ще е чудесно. Simple Smile Спанак засях малко и мисля, че е поникнал - едни такива, приличат на лук в началото. Обаче манголдът е връх! Това растение расте със секунди!
Виж целия пост
# 730
Какво може да се сее сега освен марули?

Доматите много са ми пострадали от дъждовете. Почернели са стъблата на няколко растения, а плодовете гният или имат мана.
Виж целия пост
# 731
Какво може да се сее сега освен марули?

Чесън (е, не сега баш - след месец). Житни.
Виж целия пост
# 732
... асма ... Не, че има място, но поне е като план-проект.  

Алис, когато говорим за оползотворяване на място, може да прецениш варианта и за вертикална асма. Прави се от южната страна на къщата, пред тераси, като коренът е добре да е до чешма, защото растението трябва да стане мощно. Аз имам такава Русалка, бяло едро десертно. Единствената й странност, може би поради огромните си размери, че гроздовете зреят по различно време - някои късам август, някои ги слагаме в октомврийското бяло вино.

А лозичката, щом сега я вдигаш, можеш да отпуснеш дължина. То растението само си показва къде започва да изтънява. Тънко не оставяй. Лозичката трябва да стигне горе, примерно за 3 години. Няма да бързаш, дай й време да направи здраво стъбло. Укрепи с кол и привързване.
Виж целия пост
# 733
"Рорик, как да го не бера, като Мерлото е зряло - захарност 22?"
Аз не правя вино под 24. И само с 1 кг захар на 120  литров бидон. Времето тая година беше сухо.
Виж целия пост
# 734
Амика,   bouquet.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия