Доц. Светла Данова е микробиолог – Ръководител лаборатория „Млечнокисели бактерии и пробиотици“.
От тях ще разберем “Как да научим детето да се храни здравословно” и как да подбираме храната за нас и децата в днешния индустриализиран свят.
Как, като родители, трябва да бъдем добър пример за нашите деца – културата на хранене започва от първия ден след раждането.
Как се формира вкусът на децата и как да изградим нормата?
Нормата може да бъде хамбургер или домашно приготвена топла храна –това е стандартът, спрямо който децата сравняват храните, когато пораснат. Деца, научени да се хранят здравословно, много рядко прекаляват с храната.
Балансирано хранене:
- Как да се храним? Витамини, минерали, фибри, въглехидрати, мазнини и протеини.
- Как да подбираме и как да четем етикетите?
- Какво да избягваме?
- Цял плод или сок?
Децата в кухнята
- Храненето е социална дейност, както и приготвянето на храната. Развива рефлексите на децата и подобрява фината моторика, затвърждава нормата за хранене в семейството, създава чувство за значимост у детето.
Златни правила
- Не принуждавайте. Хранителното насилие е страшно – децата трябва сами да решават колко да ядат.
- Не подтиквайте. Децата трябва да могат да казват "Не".
- Не поощрявайте.
- Не ръчкайте.
- Не разсейвайте. Хранене без телевизор, играчки и т.н.
- Не се тревожете. Оставете детето само да прецени кога да яде.
- Ние сме добрият пример. Децата са перфектни имитатори.
Пробиотиците
Какви са живите и полезни бактерии, които бебето може да приеме с храната?
- В първите минути на раждането бебето приема от микрофлората на майката. Това е много важно. С кърмата, заедно с пробиотик, получаваме естествено голяма порция полезни бактерии, които са естествен регулатор не само на метаболизма, но и на когнитивното мислене.
Какво представляват и как да си ги доставим?
- Живи микроорганизми, които в достатъчно количество могат да окажат полезен ефект. Как да направим избор, заливани от комерсиални продукти?
- Сърце, мозък, черен дроб, микрофлора - пробиотиците се грижат за чревното здраве, баланса в храносмилателната система, свързаните с нея системи и имунната система.
- Подпомагат храносмилането - усвяването на полезните вещества и изхвърлянето на мазнините.
- Възпрепятстват развитието на вредните бактерии.
- Стимулират перисталтиката.
Вижте цялата лекция тук: