Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

  • 104 958
  • 752
# 30
не ме плашиш  Laughing
нищо особено откъм технология. избрах подходяща (според моя критерии) плешка. после я разрязах за да я направя по-тънка. незнам как се казва тази технология. после поръсих със сол от двете страни според моя критерий за осоляване. следват посоляване със съвсем малко кимион , ч.пипер, инд.орехче , чубрица и риган. това от вътрешната страна.  от външната само със сол, чубрица и риган. в марината престоя около 36 ч.  следват - загряване на водата в уреда до 85-86 градуса. в нея поставих съда с месото. и така 2.30ч  охлаждане и веднага дегустация и снимки  Joy и апарата намаза от мезето.

пп. как се прежалих за мастичката и аз незнам.  Laughing


Убау де, къде я прежали тая мастика, че никъде не я видях.
Виж целия пост
# 31
полях месото преди да го сложа в маринатата. после от водата се е разпространила из цялото месо (предполагам). в началото на варенето леко замириса на ментов чай. поне така дзвяра го усети.
Виж целия пост
# 32
Ох, аз ненавиждам мастика и всякакви анасонови щуротии  Mr. Green

Ама не разбрах добре - хем го тепаш със сол и мерудийки, хем после в марината - така ли? Отделно правиш друга марината и кисне в нея или просто си стои натепано  Rolling Eyes

За алкохола знам, че е хубаво - да отлежи с него - разграждали се някакви връзки и ставало крехко  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 33
осолено с всичко изброено , навито на руло и пльоснато в марината. там добавих малко д.лист и бахар , но не се усети аромата им. след 36 ч извадих месото , отново го пренавих на руло и го сложих в тръбата. затегнах го силно с винта.
Виж целия пост
# 34
Може би е добре да отлежава в маринатата развито, а да го навиеш после, преди да се вари - така хубаво ще поеме от нея Simple Smile
Виж целия пост
# 35
то не беше навито стегнато. със сигурност е поело от течността.
а пък и след като го разрязах на тънка ивица се получи половин метър. нямах такъв продълговат съд.
започвам същинската дегустация. вадя го от хладилника и докато готвя вечерята ще замезвам. Joy
Виж целия пост
# 36
Бонго, добре се е получило и обясненията си ги бива, ама вземи събери всичко - и снимката и обясненията в един пост, че да мога да дам подходящ линк към това, което ще прилича на рецепта  Joy
Виж целия пост
# 37
то не е рецепта. всичко е импровизация на този етап. докато си угодя на небцето.
спрямо предишното правене съм коригирал някой неща и съм добавил други.  при следващото правене отново ще има корекции.
Виж целия пост
# 38
Е не е шунка, но пък е януарската ми пуска, която днес бе нарязана - пък и нали в темата има място и за други мезенца



Бонго, нека да си е твоето - на първа страница има линк, който се заинтересува, ще чете
Виж целия пост
# 39
За първи път чувам интересно е, но сега децата не ми позволяват да вникна с повече внимание. Вероятно навремето така са съхранявали месо за времето, когато прасе не се коли прасе Simple Smile

До колкото видях - пише, че се обработва термично, за да се консумира  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 40
Действително, рецептата е много стара - когато проучвах въпроса за пуските, се оказа, че се прави повече от 100 години - наистина, след като се заколи прасето....
Консумира се термично, преди да е "узряла", т.е. в първите 2-3 месеца. Идеята е била да има месо чак до Димитровден . Първите пуски са се вадели и са се носели по време на жътва - така поне казваха старците.
Виж целия пост
# 41
С моя нетърпелив овен у дома - няма начин нещо да оцелее, ако не е дълбоко заровено в пепел  Mr. Green Като започна да готвя и на петата минута пита кога ще е готово, защо толкова дълго, ама да опита и прочие  Crazy

Определено, евалла за труда да събереш и подредиш цялата информация, опита и т.н.  Peace
Виж целия пост
# 42
Благодаря За оценката и похвалата
Виж целия пост
# 43
при следващият опит доктор ГА влиза в действие  Laughing  снабдил съм се със спринцовка и игла  и ще обработвам месото отвътре.
за желаещите да използват чубрица - посолявайте по много малко защото аромата и е силен. аз използвам ронена
Виж целия пост
# 44
Някой правил ли е телешки салам ?  Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия