Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нормален TSH и понижен FT4 в края на втори триместър

  • 11 676
  • 2
Здравейте!

Пиша по въпрос, за който не открих почти нищо и започнах наистина да се тревожа. Преди 3 години ми откриха възел на щитовидната жлеза. Изследваха ми хормони и направиха биопсия. Заключението беше: нетоксична нодозна струма, еутиреоидно състояние. По това време нивата на TSH и FT4 бяха съответно 2,55 и 15,5 - и двете в норма. За всеки случай ми препоръчаха веднъж годишно да ходя на профилактичен преглед и да си изследвам хормоните. Бях много съвестна в това отношение и всичко винаги е било наред. В момента обаче съм бременна в края на 6-ти месец и реших да си пусна двата хормона малко по-рано, защото така или иначе пусках ПКК. Резултатите малко ме уплашиха:

TSH 2,14 при референтни стойности 0,27-4,24
FT4 11,43 при референтни стойности 12-22

Веднага се свързах с гинеколожката си, но според нея стойностите ми били идеални за триместъра, в който се намирам. Личната ми лекарка също смята, че всичко е наред. Аз обаче се разчетох по разни медицински статии и не успях да открия основателна причина да не се тревожа при наличието на хормон, който, макар и с малко, е под нормата. Вие какво мислите? Дали да "прескоча" мнението на гинеколожката си и да си запиша час за ендокринолог? Късно ли е вече за реакция, ако се окаже, че имам хипофункция на щитовидната жлеза? Опасно ли е ниското ниво на FT4 за бебето?

Ако това ще помогне, публикувам и резултатите от същите хормони, които съм изследвала в края на август миналата година (7 месеца преди забременяване):

TSH 1,84 при референтни стойности 0,47-5,01
FT4 12,61 при референтни стойности 9,13-23,81

Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 1
Здравейте,

Няма причина за тревога. Нивото на TSH е в триместър-специфичната граница за този срок на бременността. Нормално е FT4 да бъде с такива параметри в някои случаи. Това се дължи на ефекта на женските полови хормони и много други фактори.
Препоръчвам след 4 седмици да се направи отново изследване на TSH и FT4. Стойностите от настоящето изследване не са причина за притеснение и няма нужда от допълнителни мерки.

Поздрави,
Д-р Веселина Яначкова
Ендокринолог
Медицински комплекс "Д-р Щерев"
Виж целия пост
# 2
Благодаря много за отговора! Наистина ме успокоихте Simple Smile Освен това днес се наложи да пусна още едно кръвно изследване и гинеколожката ми реши да пусне направо и хормоните - за всеки случай. Този път и двата излязоха в норма Simple Smile

Хубав ден,
Валентина
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия