Затлъстяването сред децата

 • 1 761
 • 10
Начинът, по който се храним, се отразява на здравето и щастието ни. България е на пето място в Европа по затлъстяване сред децата.

Висок относителен дял от изследваните ученици в България консумират един и повече от един път на ден: сладкарски изделия – 20,4%; чипс и други видове снакс -12,8%; тестени изделия (пици, мекици, банички и др.) – 32,3%. Безалкохолни напитки, съдържащи захар, повече от един път на ден приемат 20% от учениците, а енергийни напитки 7% от изследваните деца. По-рядко от един път в месеца консумират: риба – 18% от учениците, а пресни плодове и зеленчуци – 5,6%.

Всеки родител иска да открие тайна, която ще му помогне да научи децата да обичат здравосолвна храна – да опитват нови неща, да ядат зеленчуци и плодове, да избягват полуфабрикати, и да наблягат на домашната храна. Да се научат как да отделят време за хранене, на масата. Чарити Матюс от Foodlets.com, е синтезирала своя опит от години хранене на бебета (тя има 4 деца), четене на книги, разговори с различни хора и 2 години списване на блог по темата за здравословно хранене.

Тя споделя няколко прости, но ефективни правила, които е изпробвала и валидирала със семейството си:

 • Всички (над 2 години) ядат едно и също. Без специални желания или замяна за никой, който вече има зъби Simple Smile Опитайте да сте честни, като добавяте опции и вземате под внимание любимите неща на всеки член от семейството, така че да има по нещо за всеки.
 • Добавяйте спанак към всичко. Яйца, баница, всичко. Но недейте да мамите – кажете на децата си, че ще го добавите. Яжте всичко пълнозърнесто: хляб, макарони, и т.н.
 • Направете храненето збавно. Ние използваме хубави детски чинии и купи, специални лъжици, а понякога си позволяваме и цветни салфетки. Често си правим “чаени партита”. Целта ми е да превърна храненето в нещо приятно за децата. И с тези простички похвати успявам.
 • Започнете с малки порции. Давам на децата по хапка от всяко ястие, и който иска още – получава още. Така те могат сами да преценят кога са се нахранили и не се налага да ги “тъпча” и да насилвам хапка след хапка.
 • Сервирайте новите ястия по различен начин. Често използваме малки чинии, когато приготвям ново ястие. Децата влизат в ролята на съдии и дават оценка – палци горе, долу, горе-долу. И ако не им харесва ястието, аз приемам с думите “Добре. Може би ще му дадеш втори шанс някой друг път.”
 • Готвим постоянно.  Аз работя на половин работен ден и ми е по-лесно. Но всяко семейство може да създаде култура на хранене като използва семейни вечери през седмицата, закусва заедно през почивните дни, и т.н. Така децата научават, че хубавата храна е приоритет в нашето семейство. Освен това е много забавно, когато позволите на децата да помагат в кухнята. Моята цел е всяко от тях да може да приготвя самостоятелно поне 12 ястия, преди да започнат да станат самостоятелни.
 • Масата e място за отдих. Ние не се караме с децата за това кой какво трябва да яде. Храната е на масата, ние приучаваме и подтикваме към добри обноски, но не позволяваме да се повишава тон. Ако на някой му е трудно да спазва тези правила, може да стане от масата и да се върне, когато е готов.
 • Домашната храна е най-хубава. Особено, когато говорим за неща за похапване, и много по-лесно да дадем на децата истинска храна – краставичка, сушени плодове, парче сирене, и т.н.
 • Две междинни хранения на ден, максимум. Децата са много активни и горят калории постоянно, затова им давам по нещо малко за хапване между закуска и обяд, и следобед. Но постоянното похапване е проблем в днешно време и аз не искам да се научават да го правят. Така че сепридържам към ябълка, банан или друг плод.
 • Децата пият вода или мляко. Точка. Соковете от кутия и газираните напитки не са опция и не присъстват на масата. Давам на децата си две опции и те могат да изберат между тях.

Днешното поколение е първото, в което децата са с по-малка продължителност на живота от родителите си. “Готвенето е може би единственото нещо, което можем да направим, за да променим това.” И е едно от най-важните неща, на които можем да научим децата си.

Споделете вашите съвети.
Виж целия пост
# 1
Всичките съвети са прекрасни,много от нас ги правят - убедена съм...,но има едно ,,НО,,...
В днешно време в което жените работят на равно с мъжете,та даже и повече, прибирайки се вечер късно след работа, много трудно може да се приготви 3-4-5 степенно здравословно меню за детето...! Авторката сама казва,че е на половин работен ден, но ако е на цял и няма баби пенсионерки/той вече кой ли има/да помагат...става много,много трудно... Всички майки знаят кое е най-доброто за децата им и,че по-хубаво от домашната храна няма,но не всички имат тази възможност...,нека не ги съдим!

п.с. А това със спанака във всичко ми е супер странно.....
Виж целия пост
# 2
Всичките съвети са прекрасни,много от нас ги правят - убедена съм...,но има едно ,,НО,,...
В днешно време в което жените работят на равно с мъжете,та даже и повече, прибирайки се вечер късно след работа, много трудно може да се приготви 3-4-5 степенно здравословно меню за детето...!

Тя просто е дала насока, прилагането в отделните семейства става като членовете се напаснат според обстоятелствата. Не е задължително да готви само жената, освен ако не е самотна майка.  За щастие повечето семейства са от двама и здравето на децата им трябва да е обща цел. Така задачата олеква наполовина и не е невъзможна. За делничните дни могат да се направи меню, което не изисква време. Колко отнема една риба на фурна? Купува се изчистена, слага се само сол и мазнина и готово. Дали и 5 мин. се събират. Пък в почивните може и нещо по-завъртяно, ако имат желание  Peace

По темата - звучи добре, но ако се прилага от бебе. За по-големи деца промяната не се постига с лека ръка, трябва доста по-твърда.

За пиене не е нужно изборът да е сведен само до мляко и вода, домашни сокове, консервирани за зимата, се приготвят много лесно и бързо, фрешове и шейкове (мляко с плод, без подслаждане) също. След определена възраст може приготвянето на последните две да е задача на самите деца.
Виж целия пост
# 3
Децата ми са целодневно на училище, не ползват храната от училищния стол, аз им осигурявам обяд, който отговорно твърдя, че е повече от здравословен. Вечерята може да е салата, кисело мляко, печено/варено месо, 1/2 филия читав хляб- повече от здравословно.
Всичко е въпрос на организация и добра воля.
Виж целия пост
# 4
"Днешното поколение е първото, в което децата са с по-малка продължителност на живота от родителите си."

Кое днешно поколение, кои деца, кои родители? Все още не сме измрели, та да се види ясната статистика.

Иначе съветите са малко американски, тук няма нужда чак от такива усилия.

Колкото до "всички на масата по едно и също време с една и съща храна"...може да работи в някои случаи, но ако е самоцел, става малко издевателство.
Виж целия пост
# 5
Е, предполагам се има предвид да не се слага на децата храна от графа - здравословно, а майката и бащата да хапват сладко с/у тях пържени картофки с панирано пиленце.
Виж целия пост
# 6
Пържените картофки и панираното пиле може да са част от здравословното хранене, стига да се подходи по правилния начин.

- Да не са ресторантски, пържени в старо палмово олио;
- Преди това всички да са добре изгладнели и да са имали физическа активност;
- Да не се яде това редовно;
- Да има наличие на храни, които поддържат здравословна бактериална флора, за да издържи храносмилането на някоя по-проблемна храна от време на време.

Интересното е, че поколението на бабите и дядовците ни се е хранело супер нездравословно по някои критерии, вкл. с пържено пиле, и пак са изкарвали доста години, без сериозни болести. А днес дори внимателно хранещите се имат алергии, високо кръвно...

Наскоро попаднах на тая статия:

http://www.news.com.au/lifestyle/health/why-it-was-easier-to-sta … kvr-1227561920135

Теглото НЕ Е само функция на храненето, колкото и праведно да е храненето, колкото и да се мориш след това с тренировки. Има и важни невидими фактори.
Виж целия пост
# 7
Не е чак толкова сложно да се приготвя ежедневно здравословна храна за децата, защото здравословната храна по принцип е проста, а не се състои от амнайсе завъртяни съставки. Хубаво парче месо с пресни зеленчуци или домашен хляб с хубаво сирене или кисело мляко е супер проста и добра храна. Няма нужда да стоим с часове в кухнята, за да я приготвим. Друг е въпросът доколко в семейството са налице навици за подобно хранене.
Виж целия пост
# 8
Здравейте,

А някой знае ли норма за BMI при деца? Според тези графики http://www.moetodete.com/content/view/131/66/
моето дете е над нормата и като килограми и като ръст, на вид не е пълна (според мен за тоя ръст си е с нормални килограми, но като възраст не излиза  Grinning ), а и като BMI излиза 16... и нещо се обърках хептен newsm78

Виж целия пост
# 9
The Siren of Titan, просто дадох пример какво значи "всички на масата по едно и също време с една и съща храна", нищо повече.

kisela krastavichka, гледай само ръста. Няма как да се съди само по възрастта, защото на една и съща възраст 2 деца може да са с 20 см. разлика, като и двете да са здрави и в норма.
Виж целия пост
# 10
човече, благодаря за отговора  bouquet
Аз понеже много си падам по графики, изнамерих две други:
ръст момичета - http://halls.md/chart-girls-height-w/
тегло момичета - http://halls.md/chart-girls-weight-w/

И според двете мойто диване отговаря на 4 години и нещо  Grinning Така че явно сме горе-долу "в норма" (ако има такова животно)
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия