За любителите на гъбите!!!

  • 6 519
  • 18
Привет, три страници назад търсих и не намерих тема за гъбките Simple Smile
Може би не е лошо да има такава тема, за да си споделяме рецепти и опит  Peace
Не ги разбирам, но много ги обичам и напоследък си купувам от гъбаря на Красно село сърнели, но вчера реших да сменя и взех масловки!

И ето и въпроса ми - половината са твърди и ги обелих лесно /прочетох някъде, че трябва да се обелят/. Другата половина обаче ми се лигавят, меки са, и като ги разчупя пускат много лепкава течност. Дали са се развалили или мога да си ги опържа с останалите просто без да ги беля  newsm78
Виж целия пост
# 1
И аз съм страстен почитател на гъбите. Давам, взимам и разменям рецепти.
Най-обикновената е:
   след като ги запържа леко, изваждайки ги им добавям мъничко наситнен чесън, капки лимонов сок, малко сол и копър. Вкусът е уникален.
Виж целия пост
# 2
На нашия пазар (Младост 1) също идва гъбар и онзи ден имаше масловки. От него сме взимали кладница, която правим с доматен сос и чесън - нещо като варена салца. В нея накисваме запържените гъби.
Виж целия пост
# 3
Само да ви кажа какво стана - "запържих" масловките, запържих е в кавички, защото те през цялото време плуваха в някаква слуз ... накрая като останаха на мазнина сложих сметана и стана една ... каша, не беше лоша на вкус, но консистенцията и беше ужасна ... едно лигаво такова ...  Sick
Виж целия пост
# 4
Масловките са доста "тлъсти" гъби и аз не бих им добавила сметана. Добре се получава ориз с тях, на фурна.
Виж целия пост
# 5
Верно ли се продават масловки? Из горите е пълно с тях, но не са особено добри.
Аз съм ги готвила и небелени, нищо ми нямаше, но пък сама си ги ядох.

Мислех, че темата е за гъбари. В България много ходехме за гъби, но алпийските не ги познавам. Тук съм си брала само киселец и коприва Laughing
Виж целия пост
# 6
Ами, за гъбари Simple Smile За пишман гъбари е Simple Smile Тоя уикенд ще си купя сърнели, много ми харесват ... Или пък манатарки, зависи какво е донесъл човека на пазара ...
Виж целия пост
# 7
Днес пък купих рижийки ... почвам да ровя из нета за рецепта  Peace
Виж целия пост
# 8
има ли някой от гъбарите ,дето култивира гъби за къщни нужди ?
имам нужда от съвет  Thinking
Виж целия пост
# 9
Купувам само печурки,а от сигурен човек-манатарки.
Ще ви споделя една много вкусна рецепта за пълнени гъби...пълнежа е от хлебни трохи,настърган кашкавал,счукан чесън,копър,сушени домати,по желание наситно нарязан колбас/шунка/бекон.Най-вкусно стават манатарките,но и с печурки е вкусно Peace
Виж целия пост
# 10


Печени гъби с бекон на фурна.
......... и хубаво бяло вино. Simple Smile
Виж целия пост
# 11
Запис в тази вкусна темичка.
Ние обикновено взимаме кладница и я правя задушена, на фрикасе или със сметана.
i_peych и Doli определено ще пробвам вашите рецепти
Peace
Виж целия пост
# 12
Най-много обичам манатарките.Панирам ги с брашно и яйце или ги запичам на фурна пълнени с кашкавал.Или ризото с манатарки.
Правя и страхотна гъбена супа.
Пачи крак и булка-задушени с масло.Или панирани.
А от трите вида гъби смесени става много вкусен гъбен сос.
Челядинките ги купувам сушени и ги ползвам като подправка за супи,ориз,яхнии..Много са ароматни.
Печурките-задушени или пълнени .Много обичам и гъбена каша.


Виж целия пост
# 13
Ей я моята тема! Много обичам гъби! Май само на десерт не съм ги слагала......
Обаче съм стръхла, ям само печурки и кладница.

Ето едно мое предложение - банички с лук, гъби, червен пипер, овесени ядки

Скрит текст:

И Гъбени кюфтета -
Скрит текст:

Рецепта -
500гр. печурки
50-100гр. овесени ядки
1/2 малка глава лук
1-2 тънки червени пиперки(върхари)
2 с.л. смлени ядки - орехи, слънгоглед
сол, подправки за кюфтета на вкус, чубрица

Възвира вода и с нея заливам овесените ядки. 1-2 пръста да е над ядките. Оставям на една страна, като от време на време разбърквам за да поеме добре водата. Щом е поела водата - изцеждам в гевгир много добре.
Лука се нарязва на ситно. Пипера също се нарязва на възможно най-ситно. Печурките ги беля. Настъргвам на едрото ренде. В тиган с малко олио слагам зеленчуците и задушавам за не повече от 4-5 мин. на среден огън. Посолявам, слагам подправките, разбърквам добре. Махам от огъня. Гъбите се стопяват и изстиването на сместта става бързо. Смесвам гъбите и овесените ядки и 2с.л. смлени ядки, добре разбърквам. Оформям кюфтенца, които нареждам в тава с домакинска хартия. В умерена фурна пекох, не повече от 15 мин. Добре е да поизситнат и тогава да се отлепят от хартията.
Виж целия пост
# 14
Ние обикновено взимаме кладница и я правя задушена, на фрикасе или със сметана.
Панирана с паста Патафри и млечно-чеснов сос и копър - страхотия.  Heart Eyes

Гъбената ми супа - мноооого вкусна.   
И спаначена супа с гъби.
Гъби с ориз също.
И аз не смея от хора да купувам гъби, та си караме на печурка, кладница и сушени от магазина.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия