Уред за сушене на плодове и зеленчуци - 2

  • 147 182
  • 763
# 465
Здравейте,
днес за първи път суших ябълки. Отне ми малко повече от 8 часа на 65гр. Току що ги изключих и ще ги оставя в уреда да се охлаждат, така прочетох като препоръка. На вкус са леко киселки и малко са жилави. Искам да добавя, че не съм разбрала и просто не ги обелих предварително. Дали от кората са жилави.
имам и едно запитване. Трябва ли след изпичане да се изваряват в сладък сироп, както съм правила, когато съм сушила на слънце. Една приятелка ми сподели че вече 4-5 години редовно си суши  плодове, но винаги ги потапя във врящ сироп  и после изсушава във фурната.
Много ви моля, да ми отговорите.
Искам още да ви благодаря за споделените от вас съвети, за вежливото отношение , за това че сте готови да помогнете със съвет на всеки, който има нужда от това.
Пожелавам на всички прекрасна вечер и успешна нова седмица.
Поздрав от мен, Недка Арабаджиева!
Виж целия пост
# 466


Скрит текст:
Здравейте,
днес за първи път суших ябълки. Отне ми малко повече от 8 часа на 65гр. Току що ги изключих и ще ги оставя в уреда да се охлаждат, така прочетох като препоръка. На вкус са леко киселки и малко са жилави. Искам да добавя, че не съм разбрала и просто не ги обелих предварително. Дали от кората са жилави.
имам и едно запитване.

Трябва ли след изпичане да се изваряват в сладък сироп, както съм правила, когато съм сушила на слънце. Една приятелка ми сподели че вече 4-5 години редовно си суши  плодове, но винаги ги потапя във врящ сироп  и после изсушава във фурната.
Много ви моля, да ми отговорите.

Скрит текст:
Искам още да ви благодаря за споделените от вас съвети, за вежливото отношение , за това че сте готови да помогнете със съвет на всеки, който има нужда от това.
Пожелавам на всички прекрасна вечер и успешна нова седмица.
Поздрав от мен, Недка Арабаджиева![/i]

Какъв е смисълът първо да се сушат, а после да се топят в сироп?


В сладкия сироп няма нищо здравословно. Повечето от пишещите в темата сушат на температура под 50 градуса, за да се запазят полезните вещества в плодовете и зеленчуците.
Купените сушени плодове са обработени със захарен сироп и консерванти, а ние сушим, за да запазим плодовете и зеленчуците натурални.
Всеки решава за себе си.

Никога не оставям плодове и зеленчуци в изключена сушилня. В момента, в който   ги видя, че са готови, ги прибирам в стъклени буркани.

Сушила съм небелени ябълки, не стават жилави заради кората.
Виж целия пост
# 467
Никога не съм потапяла сушени плодове в захарен сироп.
Аз не беля ябълките, някои стават по-хрупкави, други остават по-меки. Зависи от дебелината на десените.
Като изсуша плодовете, ги вадя върху поднос, за да изстинат и после прибирам в стъклени буркани.
Виж целия пост
# 468
Здравейте,за да изсуша моркови,целина,пащърнак и др.трябва ли предварително да ги бланширам.
Виж целия пост
# 469
Аз никога не съм го правила. Какъв е смисълът? От години си приготвям домашна вегета.
Виж целия пост
# 470
Mari_qana,за първи път ще правя. Можели да ми кажеш как правиш домашна вегета и колко часа се сушат?
Благодаря ти предварително.
Виж целия пост
# 471


Скрит текст:
Здравейте,
днес за първи път суших ябълки. Отне ми малко повече от 8 часа на 65гр. Току що ги изключих и ще ги оставя в уреда да се охлаждат, така прочетох като препоръка. На вкус са леко киселки и малко са жилави. Искам да добавя, че не съм разбрала и просто не ги обелих предварително. Дали от кората са жилави.
имам и едно запитване.

Трябва ли след изпичане да се изваряват в сладък сироп, както съм правила, когато съм сушила на слънце. Една приятелка ми сподели че вече 4-5 години редовно си суши  плодове, но винаги ги потапя във врящ сироп  и после изсушава във фурната.
Много ви моля, да ми отговорите.

Скрит текст:
Искам още да ви благодаря за споделените от вас съвети, за вежливото отношение , за това че сте готови да помогнете със съвет на всеки, който има нужда от това.
Пожелавам на всички прекрасна вечер и успешна нова седмица.
Поздрав от мен, Недка Арабаджиева![/i]

Какъв е смисълът първо да се сушат, а после да се топят в сироп?


В сладкия сироп няма нищо здравословно. Повечето от пишещите в темата сушат на температура под 50 градуса, за да се запазят полезните вещества в плодовете и зеленчуците.
Купените сушени плодове са обработени със захарен сироп и консерванти, а ние сушим, за да запазим плодовете и зеленчуците натурални.
Всеки решава за себе си.

Никога не оставям плодове и зеленчуци в изключена сушилня. В момента, в който   ги видя, че са готови, ги прибирам в стъклени буркани.

Сушила съм небелени ябълки, не стават жилави заради кората.

БЛАГОДАРЯ СЪРДЕЧНО ЗА ОТГОВОРА.
Само искам да добавя, че допълнителната манипулация със запарването в сиропа , приятелката ми го правела с цел да не се нападнат от червейчета и да се запазят чисти по-дълго време. Аз лично мисля, че не е необходимо, все пак не се сушат на открито и пр.
Благодаря, хубав ден  желая!
Виж целия пост
# 472
Да и баба ми едно време няколко пъти прекарваше през захарен сироп сушенките, които се слушаха на слънце. И тя така ми е казвала - че е срещу личинките на мухите.
Виж целия пост
# 473
Да и баба ми едно време няколко пъти прекарваше през захарен сироп сушенките, които се слушаха на слънце. И тя така ми е казвала - че е срещу личинките на мухите.
Нашата е била от скрънзите, защото само с вряла вода ги попарваха срещу червея. Към есента някъде беше.
Дън червясват, според баба ми.
Виж целия пост
# 474
Да и баба ми едно време няколко пъти прекарваше през захарен сироп сушенките, които се слушаха на слънце. И тя така ми е казвала - че е срещу личинките на мухите.
Нашата е била от скрънзите, защото само с вряла вода ги попарваха срещу червея. Към есента някъде беше.
Дън червясват, според баба ми.
Ха-ха-ха..
Значи моята е била богаташка.
Ох, извинявам се за спама!
Виж целия пост
# 475
Суша повече от 5 години, загубих им броя. Нищо не попарваме, съхранявам в стъклени буркани на стайна температура и до сега съм изхвърлила общо 3 развалени буркана, а количеството, което правя всяка година е значително. Искам да кажа, че винаги има риск ако по плодовете и зеленчуците има снесени яйца. Бабите затова са ги попарвали. Обаче в моя случай рискът е пренебрежимо малък. Даже си мислех, че е по-добре  в по-малки буркани да ги прибирам, защото ако има плод със снесени яйца, по-малко здрави ще пострадат. Обаче в по-малки буркани, значи повече място, а нямам такова в излишък
Виж целия пост
# 476
miceva, за вегета суша пащърнак, целина, моркови, лук - по-често праз, понякога и тиквички. Чушки не слагам, защото отделно суша червени чушки за червен пипер и според ястието  прибавям и от него към вегетата. Сушат се за различно време, трябва да се проверява. При мене стават бързо, но сушилнята ми е с два мощни вентилатора отзад и е затворена плътно.
Като се изсушат ги смилам с кафемелачка на прах и съхранявам в стъклен буркан.
Виж целия пост
# 477
Това ми е единственият уред, който си купих, но не съм използвала нито веднъж. Идеята ми беше да си суша пастърма, но не стигнах до реализация.
Виж целия пост
# 478
FrauDanna, сушила съм месо, но мисля, че не е удачен вариант. По краищата пресъхва, докато се изсуши сърцевината.
Виж целия пост
# 479
Плодове най-рядко съм сушила. Основно си правя есенно време зеленчукова подправка - нарязвам чушки, камби, целина листа, целина глава, пащърнак, моркови, чесън, лук, праз, магданоз - съхранявам в стъклени буркани.
Редовно си сушим пастърма, суджуци.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия