Старите бабини рецепти

  • 59 272
  • 117
Помните ли манджите на своите баби и прабаби? Готвите ли по техните рецепти и сега? Ще научите ли децата си на любимите ястия, предавани от поколение на поколение?
Споделете ги, нека запазим част от българската автентичност за децата ни!
По възможност добавете информация от кой край на страната е рецептата, която публикувате  bouquet
Виж целия пост
# 1
И да споделя рецепта на моята баба от Габровския край - лесна, икономична, засищаща. Готова е за около 15 минути.


Яйчена яхния

В дълбок тиган се запържват няколко лъжици брашно в олио. Добавя се червен пипер, на око, и се долива чаша вода. Разбърква се. Като се позатопли водата и започне да вдига пара, се чукват яйцата, по 2-3 броя на човек. Веднага внимателно с дървена шпатула/лъжица се бърка около яйцата - стремежът е да се разнесе белтъка и да се смеси със соса от брашно и вода, а жълтъците да останат цели. Бърка се непрекъснато около 5-6 минути, докато се забулят жълтъците. Изключва се, добавя се малко сол и натрошено сирене.
Виж целия пост
# 2
Това са същите яйца, които правеше и моята баба и ми бяха любими.От време на време си ги приготвям,но децата и милото не ги кусват.Тя беше от Добруджанския край.

Виж целия пост
# 3
Моята баба готвеше месо със сушени сини сливи. Рецептата не беше трудна , но не я знам съвсем. Първо задушаваше доста лук. Няколко пъти готви с дивеч и стана супер. Аз иначе дивеч не харесвам.
Страхотно ядене. Китайското сладко кисело може пасти да яде Simple Smile
Виж целия пост
# 4
Благодаря за чудесната тема, ще я следя с интерес. Hug
Включвам се с рецепта от Варненско -Шуменския регион . Тя е от бабата на моя съпруг.
Сгорещява се 1л. прясно мляко. В тенджера се прави запръжка от 2-3 суп.лъж. олио и 1ч.л. червен пипер. Сипва се горещото мляко и се чукват 4-5 яйца. Разбъркват се с лъжица, като целта е яйцата да се забулят и разтрошат, но така че да има големи и малки парчета. Посолява се и се поднася. Да ви е сладко!
По-нататък ще ви напиша още няколко нейни рецепти: прясно мляко с пиперки, ориз с риба(скумрия),баница с булгур.
Виж целия пост
# 5
Моята баба готвеше месо със сушени сини сливи. Рецептата не беше трудна , но не я знам съвсем. Първо задушаваше доста лук. Няколко пъти готви с дивеч и стана супер. Аз иначе дивеч не харесвам.
Страхотно ядене. Китайското сладко кисело може пасти да яде Simple Smile

Месо с лук и сини сливи е супер. Готви се и в нашето семейство. 😆
Виж целия пост
# 6
Дядо ми готвеше пилешка яхния със сини сливи, от тези за ошав. На мен ми беше странно и първо изяждах пилето, а после сливите Mr. Green Сосът беше червен и почти не сладнеше. Правеше и страхотни палачинки - рецептата стандартна - мляко, яйца и брашно. Всичко обаче беше домашно. И  заляти с вишнев сироп, който също сам правеше. Друго любимо ми беше содената му питка. Баба ми не можеше да готви, пържеше ми само месо. И сега като ям пържоли се сещам за нея.
Виж целия пост
# 7
Никога не е правила с пилешко, това знам сигурно. Соса не беше по-скоро кестеняв, сладнеше (и лука да ва сладък вкус) и много вкусен Simple Smile Първо сипвах сос и топях с хляб, после месото . Сливите ги оставях на дядо, защото ставаха меки.
Палачинките с вишнево сладко с много сироп и малко вишни. Или от бели череши Simple Smile
И кюфтетата на баба с доматен сос с чесън и други подправки ...
Баницата с месо със задушен лук, гъби, кайма, магданоз , червен и черен пипер Simple Smile
Телешко варено, без каквито и да е овкусители, но толкова вкусно от всичките зеленчуци ...
Виж целия пост
# 8
Нямам спомен за конкретна рецепта, но си умирам за пълненото агне с ориз и зелен лук, печено на пещ. Толкова години вече моите родители се опитват да го направят, но не се получава така вкусно като на баба и дядо.
Спомням си и едни маслени сладки, на които викахме гъсенички. Топяха се в устата и едва дочаквахме да изстинат.
И доматите директно от градината, хубавото селско сирене и сочните,червени и сладки дини. Как ми липсва всичко това!
Виж целия пост
# 9
Пълненото агне за Великден, да с ориз, агнешки дреболийки, зеленина ...
А пълнения шаран за Никулден? С лук , стафиди, орехи ... мъжа ми веднъж готви с баба и каза, поне 16 съставки имало Simple Smile 
Виж целия пост
# 10
Чудесна тема. Запис да не ви загубя, а довечера ще дам рецепта за най-хубавата погача на света. Баба ми я правеше (от София е). Аз много пъти съм я правила - няма грешка, винаги става страхотна.
Виж целия пост
# 11
Радвам се, че ви харесва темичката  Hug

Лучена яхния с пилешко (Добруджанска)

В тенджера с дебело дъно се запържва много лук - около 1 кг, нарязан на едри полумесеци.
Като си редуцира обема и се позапържи, се добавя червен пипер и пилешко - сурово месо, ако е по-дребно(крилца, подбедрици), или варено, ако са по-едри парчета. Добавя се вода да покрие всичко, сол, и се оставя да къкри, докато изври водата и остане на мазнина. Яхнията става сладникава от лука, не е люта. Накрая може да се добави пресен джоджен или гюзум, както му казват в Добруджа. Върви чудесно с люти чушки  Grinning
Виж целия пост
# 12
Баба е много практичен човек, само че вече е над 80 и няма сили за подвизи в кухнята. Пожелавам й и 90 да направи  Heart Eyes
Печени чушки - след като се обелят, се посипват с повечко брашно и ха, в тигана.
Чай от листата на малинака - разкошен.
Като точи кори за баница или зелник, ги запича на печката (мултифункционал на дърва).
Любимото ми сладко с тиква и орехи - киснеше парченцата тиква по някакъв начин, с вар. Парченцата остават хрускави, вместо да омекнат и да се скашкат.
Пържени гъби в масло, прясно обрани от ливадата.
Всякакви каши с яйце и сирене - киселец, лапад, какъвто се сетите треволяк. И в бурканчета стерилизираше, та да има.
Компот от дренки.
Домашно сирене - овче, или козе.
Домашно осолено месо.
За всички празници, се събирахме цялата фамилия. Печено агне, печено яре. Нямаше фолио - или поне тя не е ползвала, отгоре запечатваше с тесто. Творението се пече във фурна на дърва, зарито в жар.
И разбира се, боба на баба  Heart Eyes
Всичко, което готвеше, беше минало през градината й, или беше от домашните животни - хем вкусно, хем знаеш какво ядеш.
Виж целия пост
# 13
А, да , баницата с лапад ! Simple Smile

И тупарлак яхния  Wink

Не съм стояла много в кухнята да знам сега рецептите, жалко!
Виж целия пост
# 14
 Ах момичета , всичко ми се прияде.
Баба правеше и ориз с маслини , което беше необичайно защото всички мъже в рода искаха все нещо расло на кокал 😆
Катми на сач на печката отвън .
 Като колехме прасе дядо печеше  в огъня ушите на прасето и други мръвки за мезе .Баба още правеше пържена баница отгоре на печката.
Всичко , което готвеха беше 100 пъти по-вкусно , защото беше Истинско,без оцветители и консерванти и се готвеше на огън.
Ех , как ми липсват баба и дядо 😢 мир на праха им xxxx
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия