Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Морски свинчета (тема 5)

  • 62 070
  • 751
Тук е мястото да споделите за вашия любимец морското свинче! Ако ви тревожи нещо, имате въпроси или просто искате да покажете новия член на семейството - заповядайте!

Ако обмисляте да вземете свинче, моля прегледайте внимателно частта за клетка и храна и помислете дали бихте могли да предложите на животното подходящи условия. Морските свинчета се продават на невисока цена, но изискват внимателни грижи и отговорни стопани. Ако се грижите за тях внимателно и с любов, стават прекрасни любимци и ви отвръщат с много и искрена обич.

Стари теми
Тема 1
Тема 2
Тема 3
Тема 4

Полезни връзки
На български:
http://www.ohmypiggy.org/index.php?ind=article - полезни статии за отглеждането на свинчето

На английски:
https://www.guineapigcages.com/forum/forum.php - всичко за морските свинчета и изработване на клетки за тях
http://www.guinealynx.info/ - изключително полезен сайт за правилното отглеждане на морски свинчета и неоценим източник на медицинска информация /като цялата информация е поднесена със съответни препратки към академична литература/. Сайтът НЕ замества консултация с ветеринарен лекар при съмнение за проблем.
http://jackiesguineapiggies.com/siteindex.html - информативен сайт за отглеждането на морски свинчета. Много полезна информация за тяхното поведение, звуци, интеракция със стопаните.

Породи морски свинчета

Хранене:
Правилното хранене е изключително важно за морските свинчета. Най-важно за тях е да имат достъп до прясна вода и неограничено количество качествено сено, както и свежи зеленчуци и малко плодове. Пелетите са желателни, но незадължителни. Полезни връзки и друга информация за храненето:
Скрит текст:
http://www.ohmypiggy.org/index.php?ind=article&op=section_view&idev=7
http://www.ohmypiggy.org/index.php?ind=article&op=entry_view&iden=56 - чудесна статия за значението на сеното за морското свинче

На английски:
http://www.guinealynx.info/diet.html
http://www.guinealynx.info/pellets.html - подбиране на качествени пелети: кои съставки е добре да има и кои да се избягват, както и за разликата между храни тип пелети и тип мюсли
http://www.guinealynx.info/hay.html#select - отново за избирането на качествено сено
https://www.guineapigcages.com/forum/threads/22156-READ-ME-Cavy- … onous-Plants-List - Таблица с растителни продукти и в какво количество могат да се дават седмично.

NB - всички плодове и зеленчуци се дават добре измити и обелени, освен ако не са домашни. Морските свинчета са чувствителни към нитрати и пестициди, недопустимо е да им се дават обелки или отпадъци. Препоръчително е изкисването на разтителната храна във вода, за да се намали концентрацията на нитрати. Правилото е, че на свинчетата не се дава плод или зеленчук, който самите вие не бихте изяли.

Клетки:
Морските свинчета имат нужда от просторна клетка, за да са спокойни и да имат достатъчно пространство за движение. Минималните размери за клетка са:


Повече информация за клетки - изработване и намиране на подходяща такава - в скрит текст:
Скрит текст:
Вариант е да се потърсят клетки втора ръка - материалите за клетка, пластмаса и метал, са относително устойчиви. Освен от зоомагазин, просторни и красиви клетки може да се направят с материали от магазини за домашни стоки.

В предната тема мила съфорумка беше показала прекрасно направена дървена къща-клетка по нейн проект, за снимки ЦЪК


Вместо запис:
Каква е любимата храна на морското ви свинче?
Виж целия пост
# 1
Макарон, благодаря за хубавата нова тема!
Нашият най-много обича копър - всичко зеленичко му харесва, но за копърче подскача.  Simple Smile
Виж целия пост
# 2
Макарон,благодаря за хубавата нова тема bouquet
Моят Пуци обича най-много най-евтината насипна храна,с какво ли не пробвах да го храня,не и не.Обича сеното от ДМ с невен и глухарче и морковчета.
И искам да запитам дали свинчетата ядат просо,купих му нов крекер и когато се прибрах,видях, че иосновната съставка на крекера е просо и не посмях да му го дам.
Виж целия пост
# 3
Благодаря и аз за темата bouquet
Нашата Анджи най-много обича морковчета, магданоз и копър, и задължителното сенце  Heart Eyes
Виж целия пост
# 4
Най-евтината насипна храна - тази с пуканките е любима от сухите храни. Няма да забравя, когато беше болна и ми препоръчаха да купя някакви пелети 8-9 лв. за 500 гр. /за да и се съживи апетита/ не ги яде тогава, не ги яде и когато оздравя. Обича глухарчета, магданоз, зелении.
Понякога ме е срам, че пиша в тази тема, защото съвсем не съм толкова грижовен стопанин, колкото повечето пишещи тук. Клетката ни е малка, не общуваме много - предимно хранене и чистене. От друга страна да чукна на дърво с моите небрежни грижи имам сравнително здраво свинче на вече не малко годинки /6/. Аз съм привърженик на адекватните /да не се мъчи животното/ но не и твърде вманиачени грижи. Малко се чувствам и като че ли съм и дала шанс, защото ми я подариха хора, които вече не желаеха да се грижат за нея. Била им скучна. Не е много забавна наистина, но аз си я обичам, въпреки че никога не можахме да сме близки с нея, както с котетата и кучето.
Виж целия пост
# 5
Понякога ме е срам, че пиша в тази тема, защото съвсем не съм толкова грижовен стопанин, колкото повечето пишещи тук.
...
Моля те не спирай да пишеш, твоите мнения са ми изключително полезни, включително и с това, че образованието ти е такова.

Аз съм, признавам си, леко вманиачена на тема правилни грижи за домашните любимци, включително морските свинчета. Донякъде компенсирам за не съвсем адекватните ми грижи за първото ми морско свинче, което получих на 7 години. Беше третирано като жива играчка, въобще беше ми купено, защото е евтинко. Въпреки не съвсем адекватните ми грижи, то живя цели 9 години, накрая загина от старост, но аз въпреки това чувствам вина спрямо него.

Не одобрявам никак постъпката на майка ми тогава, затова и ми се искаше да напиша на 1 страница, че свинчетата не бива да се купуват с лека ръка. Преди няколко дни в съседна тема потребителка препоръча да се вземе морско свинче, защото са евтини за подмяна, след като детето ги умори с кофти грижи /ни най-малко не преувеличавам!/ Кака Сийка я добре я подреди, но ми докривя доста.
И искам да запитам дали свинчетата ядат просо,купих му нов крекер и когато се прибрах,видях, че иосновната съставка на крекера е просо и не посмях да му го дам.
Не знаех, но доколкото прегледах в интернет, мненията варират от "не е желателно, но в малко количество няма да навреди" до "в никакъв случай, просото е много опасно". Ето какво намерих:
https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20130209133342AA4mM4Y
https://www.theguineapigforum.co.uk/threads/is-millet-ok-for-guinea-pigs.94181/
https://www.theguineapigforum.co.uk/threads/millet-sprays.99540/

По темата: моето свинче най-много обича трева, от тези за гризачи, които се продават в пакетче и поникват вкъщи. Също обожава сено, гранули - средно. От зеленчуците обича да има разнообразие и най-много харесва това, което скоро не е ял.

Днес изпадна в свински екстаз, защото му дадох тиква. Буквално се разтрепери и разподскача от кеф, не успяваше да я захапе няколко минути от радост.  Laughing Приближава се към нея, подушва, подскача от кеф, приближава се пак, пак повтаря подскока, подушва пак, обикаля я от другата страна, чуди се от къде да захапе, но не я захапва. Накрая беше станал леко оранжев, но много доволен.
Виж целия пост
# 6
Макарон,благодаря за отговора,крекера с просото отива в коша.
Не знам коя е била тази потребителка,която смята свинчовците за лесни за подмяна,но на мен ми се струва ужасно безчувствено,че и безотговорно.Вярно е,че аз съм много чувствителна,но толкова обичам моето свинче,че наскоро докато карахме грип вкъщи при него ходех с маска и измити ръце,защото ужасно ме беше страх да не го заразя.Според мен е добре децата да се учат да се грижат правилно за животинките,каквито и да са те.Например моето момченце всеки ден получава обелена ябълка и с удоволствие носи няколко парченца на свинчето,а аз им се радвам,много са милички.Също така съм обяснила спокойно свинчето да не се стиска и не позволявам като идват деца свинчето да се пуска извън клетката.Ако съм там може да го погалят,но само толкова.
Виж целия пост
# 7
Инфлуенцата /грип/ рядко се придава междувидово - предават се само силно вирулентни мутирали щамове /както беше с прочутите птичи и свински грип/ и то предаването е трудно. Малко вероятно е свинчето да се зарази, когато у дома сте настинали. Така мисля аз.
Лесни за подмяна са плюшените играчки. Живите същества не са лесни за подмяна, защото живота не се подменя. Един живот та било и то на животинче си е единствен, после идва /ражда се/ друг, но той не подменя починалия, защото живите същества са индивиди. От една страна не бива децата да възприемат загубата на любимец, като трагедия, защото тя неминуемо се случва /след 8-10-15 години/. Децата могат да знаят, че ще имат нов приятел, но той не е замяна на стария - това е нов приятел. Трябва да знаят да ценят живота и да знаят, че е пряко свързан със здравето, което пък е обвързано с адекватните грижи.
Виж целия пост
# 8
Досега не съм срещала случай свинче да се е заразило от грип или друго вирусно заболяване от стопаните си.
Болестите им се дължат или на генетични и вродени аномалии, или на неправилни грижи. Или са реакция на неблагоприятната околна среда.
Има сведения, но не и доказателства, че расте броят на раковите заболявания сред гризачите, поне в нашия град.
Ветеринарите така твърдят - всеки втори гризач, на когото е правена аутопсия, е с някакъв вид рак.
Виж целия пост
# 9
Някои знае ли на колко време се режат ноктите на свинчетата? newsm78
Виж целия пост
# 10
Здравейте,

 от вчера вечерта забелязах, че морското ми свинче само лежи.Тази сутрин видях, че не може да си движи задните лапички и предната лапичка му е леко подута.Ходих да попитам един ветеринар в квартала и той ми каза да му давам храни, богати на витамин C и да дойда пак след няколко дни, но много се притеснявам.Може ли да ми кажете на какво може да се дължи това.Свинчето е на около 3 годинки и до вчера  си подскачаше и беше доста активно. Няма проблеми с храненето. Някой имал ли е подобен проблем?

Благодаря предварително!

Поздрави,

Ани
Виж целия пост
# 11
Болно свинче се води на преглед при ветеринар, не се ходи да се пита.
Виж целия пост
# 12
anitto_,сложи го утре в една кутийка и го занеси на друг лекар,предполагам,че в Интернет ще има адреси на ветеринарни клиники в твоя град,звънни и помоли да ви приемат.Стискиам палци да оздравее твоето мъниче,дано има късмет Hug
Виж целия пост
# 13
Подкрепям - заведи го на ветеринар, при това възможно най-бързо. В големите градове, ако живееш в такъв, би следвало да има денонощни кабинети. Ако си в София - пиши да те насоча. Ако не, заведи го най-късно утре сутрин, при това в голяма клиника, където има ветеринари, специализирали в болести на гризачите, не непременно кабинета в квартала ти. Препоръката на ветеринаря, който си попитала, ми говори, че е виждал свинчета основно на картинка.

Свинчетата са крехки и деликатни, всяко забавяне може да е фатално.

А това за витамин С - имам чувството, че някои го мислят за пенкилер. Не, че не е важен, но за обездвижено морско свинче да го препоръчват... Дори ако е скорбут, хранене със зеленчуци няма да помогне, трябват високи дози течен витамин С.

Погрижи се свинчето да е на топло /но не горещо/ място и има достъп до сено и храна и прясна вода, без да се налага да се движи. На сутринта, ако нямаш транспортна клетка, сложи нещо топло и меко в кутия за обувки и право при някой добър ветеринар. Дано се оправи прасенцето.
Виж целия пост
# 14
Клетката ми дойде изненадващо бързо. Пристигна днес сутринта, обаче май ще е голяма играчка да я сглобяваме, защото не всички части си пасват добре. При дървото ще го оправим, обаче едното пластмасово корито също не е добре оразмерено и там не знам как ще се оправим. Уф!

Иначе тази събота ходих със свинчето на гости у приятелка, която също има мъжко прасенце. Тя отдавна ми се хвалеше колко хубава клетка имала от Икея, обаче хич не се замислих за какво ми говори. Оказа се, че е ползвала етажерка, на която е измъкнала отделните етажи. Има огромна и много хубава едноетажна клетка, сложена върху стелаж пак от Икея. Ей, завидях искрено. Не, че имам толкова място вкъщи, че да сложа клетка 2 на 1 м клетка, обаче е разкошна. Ако някой има място за това - хем е евтино, хем е много ефектно. Тя е почерпила идеята от интернет, явно bookcase guinea pig cages са много популярни. Ето снимка:

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия