Измислих рецепта за хрупкави пикантни картофки

  • 7 835
  • 26
Момичета, вдъхнових се вчера и ми дойде следната идея за картофки гарнитура:
Смесват се в дълбока купа галета, 1 с.л. самардала и малко /1 - 2 щипки / лют червен пипер - ако искате да са пикантни, ако не - без него.
Сместа обърквате добре.
В нея изливате обелените и нарязани на парченца картофки овалвате ги идеално от всички страни и пържите в повечко олио /примерно пръст и половина от дъното на тигана/, но не и във фритюрник, защото панировката се рони и ще изцапа олиото.
Получават се хрупкави пикантни картофки! А за биричка са супер просто. Мъжа ми много ги хареса.
Виж целия пост
# 1
Супер звучи - ще го пробвам! Simple Smile
Виж целия пост
# 2
А какво е тази подправка самардала.Никога не съм ползвала такава,какво представлява и каква е на вкус  newsm78
Виж целия пост
# 3
Ще пробвам. Джони два дена ще е само на картофки... разделно хранене и диета Simple Smile Трябва да му измисля нещо.
Виж целия пост
# 4
Самардалата е от Родопите . Ярко зелена на цвят с примес на сол , та всъщност се получава нещо като шарена сол , ама не съвсем .
Много я използвам навсякъде , където има майонеза ( към салатите) , яйца . Много върви към млечни салати , извара .
Виж целия пост
# 5
Самардалата е от Родопите . Ярко зелена на цвят с примес на сол , та всъщност се получава нещо като шарена сол , ама не съвсем .
Много я използвам навсякъде , където има майонеза ( към салатите) , яйца . Много върви към млечни салати , извара .

А така! Ами като съм далече от Родопите и нямам роднини там??? Туй нещо дали се продава в магазините? Знаете ли? newsm78
Виж целия пост
# 6
Абе не е само в Родопите, аз съм от Стара Загора и бабите ми и двете си гледат тая трева и правят въпросната сол самардала (тревата се счуква и се добавя обикновенна сол, после това нещо се суши). По магазините не съм търсила, защото бабите ме снабдяват редовно милите. Виждала съм в разни малки градчета баби да продават на пазара.

Намерих и това: http://www.bioset-bg.com/bgspice_tstp_bg.php
Виж целия пост
# 7
Аз доста търсих самардала, докато накрая намерих на пазара от една баба, която продава правени от нея подправки. В нито един от големите супермаркети не открих. Много я ползвам за картофи и особено за този вид - хрупкавите.
Не знаех, че Биосет правят самардала, не съм я срещала, явно не зареждат, не знам.
Виж целия пост
# 8
Друго си е, като видиш как изглежда въпросния артикул. Поне знаеш какво търсиш. Благодаря danitu bouquet

Виж целия пост
# 9
Друго си е, като видиш как изглежда въпросния артикул. Поне знаеш какво търсиш. Благодаря danitu bouquet


Мерси,сега вече ще я търсим по магазините  bouquet Wink
Виж целия пост
# 10
Пак заповядайте Simple Smile. А пък ако не откриете, може да ме пресрещнете някой път на Софийската  автогара, когато идвам в командировка и да ви мушна по някое пликче Simple SmileSimple Smile. Само трябва да се оглеждаме за ченгета, че докато обясним какво ви давам  hahaha hahaha
Виж целия пост
# 11
Търсете и при бабите по пазарите. Тези, които сами си сушат билки и подправки.
Виж целия пост
# 12
Аз съм я купувала в прозрачни найлонови пликчета в малка разфасовка . На цвят е много ярко зелена , така се ориентирам , веднага я  #Crazy
На Биосет и аз не съм виждала по магазините .
Виж целия пост
# 13
Ще пробваме Wink
Благодаря за идеята Hug
Виж целия пост
# 14
Аз съм я купувала в прозрачни найлонови пликчета в малка разфасовка . На цвят е много ярко зелена , така се ориентирам , веднага я  #Crazy
На Биосет и аз не съм виждала по магазините .

Момичета, яркозелената е боядисана с боя - търсете по-убито зелена на цвят. Тук в Старозагорско в Средна гора има много, но слагат и боядисана, за по-евтино (т.е повечко сол). Развъдих си я и казвам от собствен опит (не с боядисването де) Grinning Grinning Като всяка подправка, която се суши, цвета и избледнява. И се мели (не се сушат цели листа) със сол, та съвсем се убива. Тази на Биосет е сравнително добра, ако намерите от нея-вземайте спокойно. Иначе на мен ми се е случвало преди да имам да купвам от пазара, подвеждайки се от яркозеления цвят и после като си видях пръстите #Crazy  А който има време, да си потърси от пазара прясна и си направи - става много лесно - измиват се листата - те са дълги като на пресен чесън, но са триъгълни, като емблемката на Мерцедеса. Измиват се и се смилат на месомелачка със сол и така се суши. Като изсъхне, тогава на кафемелачка или друга ситна машинка още веднъж. А листата ще ги има по пазара най-късно до 20 дни.
Виж целия пост
# 15
И аз. И аз ще ги пробвам тези картофки, ама след като ми свърши диетата, защото сега точно не мога да ям картофки, а толкова ги обичам  Cry
Мерси за рецептата!
  bouquet
Виж целия пост
# 16
Правя същите и наистина стават страхотни, само че не слагам самардала
Виж целия пост
# 17
Правя същите и наистина стават страхотни, само че не слагам самардала

Пробвай със самардала, много приятен аромат им придава Simple Smile

Айде като пробвате - кажете дали са ви харесали Mr. Green
Виж целия пост
# 18
Никъде не видях някой да е написал най-простото обяснение за самардалата-Див чесън.Наистина е невероятна подправка за картофи.
Виж целия пост
# 19
Никъде не видях някой да е написал най-простото обяснение за самардалата-Див чесън.Наистина е невероятна подправка за картофи.

Не знаех, че е това. Никога не е късно да се научи нещо ново Simple Smile   bouquet
Виж целия пост
# 20
Днес ги пробвах,станаха много вкусни. Peace
Виж целия пост
# 21
Ще пробвам задължително, ние в къщи сме фенове на пикантните неща
Виж целия пост
# 22
Днес ги пробвах,станаха много вкусни. Peace

Ей, супер! Много се радвам, че сте ги харесали bowuu
Виж целия пост
# 23
Никъде не видях някой да е написал най-простото обяснение за самардалата-Див чесън.Наистина е невероятна подправка за картофи.
Наистина е невероятна подправка за картофи, яйца, ориз и дори риби.
Но не е див чесън. Наподобява. Ей сега ще изровя информацията, че и аз мислех преди време така, но не е.

Само от сайта на Бон Апети: Това е подправка, наподобяваща див чесън, когато е в прясно състояние. Обикновено се суши, като се стрива със сол. Интересното е, че когато е прясна, е доста люта - все едно опитваме хрян.

ето и тук е коментирана миналата година http://www.bg-mamma.com/index.php?PHPSESSID=0045ee5902e7938dc271 … topic=25662.0;all
Виж целия пост
# 24
Никъде не видях някой да е написал най-простото обяснение за самардалата-Див чесън.Наистина е невероятна подправка за картофи.
Самардалата не е див чесън! Изглежда по различен начин и вкуса е друг.Не знаех ,че е разпространена предмно в Родопите.По-скоро в Южна България-аз съм от Сливен,и там тази подправка е на почит.Сега живея в София-тук истинска самардала няма.Потърсих веднъж и ми предложиха нещо в прозрачно пакетче с неестествено лудо зелен цвят-със сигурност беше тъпкано с боя!Пращат ми самардала от Сливен-не е домашна,купуват ми я,на Земеделски производител Лещов-гр.Сливен е,тя ми харесва най-много-не е боядисана и не преобладава солта!Използвам я за доста ястия вместо сол-най-подходяща е за салати,картофи,яйца,препечени филийки с масло,за овкусяване на месо.......за много работи!Големи фенове сме и в нашето семейство!
Виж целия пост
# 25
Днес ги пробвах,станаха много вкусни. Peace

Ей, супер! Много се радвам, че сте ги харесали bowuu
Харесах ме ги и то много,щом днес пак правих.  chef
Благодаря за рецептата!  bouquet
Виж целия пост
# 26
Здрасти:)
Да ти кажа пък моята измишльотина за катрофи:)
1. Варят се катрофите
2. Белят се о се режат на голрми пар4ета
3. Пържат се до златисто в сгорещено олои
4. Изсипват се в дълбок съд и върху тях се слага сол, черен пипер, къри и чесън на прах. Захлюпват се с капака и почваш енергично да разтръскваш докато подправките се разпределят равномерно:)
Става мнооого вкусно:)
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия