Трапезата за Бъдни вечер

  • 55 757
  • 316
# 120
Morena именно.
Символа на Бъдни вечер не е в самата трапеза. Хубаво нещо са традициите и е редно да се спазват и предават на децата, но изпадането в крайности не е нужно  - след като на семейството не е вкусно нещо и то няма да се изяде, а ще се изхвърли след това - ами това си е грехота и не е редно да се прави.
Мм не пие никакъв алкохол, аз пия понякога и не слагам на трапезта си алкохол, но то не е, защото по време на пости не се пие. По същия начин - след като ни е вкусно да хапнем погача - правя такава.
Така че момичета - пригответе си постните неща, които семейството хапва с удоволствие, а ако прикадявате вечерята - просто не слагайте нещата, които не са строго постни при самото прекадяване. На Бъдни вечер е по-важно да сме смирени, да се обичаме и да ни е приятно със семейството - храната е само добавка.

Аз до сега не съм прикадявала  Embarassed Confused .
Виж целия пост
# 121
Ние също не постим, духовния пост е по-важен и за мен.  Peace Трапезата на Бъдни вечер винаги е традиционна. Правя содена питка, защото целта на поста е да се пребориш със себе си и със своите грехове, а чревоугодничеството е един от тях. И след като през целия пост не мога по една или друга причина да го спазвам, то поне една вечер да го направя както трябва. Малко объркано го обясних, дано разбрахте какво искам да кажа. Peace
Содена питка от 3-4 години правя по рецепта от блога "Щъркелово гнездо".Боб, жито, тиквеник, ошав ядем, правя в малки количества постни сарми и чушки, за да се изядат, че иначе не обичаме.
Виж целия пост
# 122
Ние също не постим, духовния пост е по-важен и за мен.  Peace Трапезата на Бъдни вечер винаги е традиционна. Правя содена питка, защото целта на поста е да се пребориш със себе си и със своите грехове, а чревоугодничеството е един от тях. И след като през целия пост не мога по една или друга причина да го спазвам, то поне една вечер да го направя както трябва. Малко объркано го обясних, дано разбрахте какво искам да кажа. Peace
Содена питка от 3-4 години правя по рецепта от блога "Щъркелово гнездо".Боб, жито, тиквеник, ошав ядем, правя в малки количества постни сарми и чушки, за да се изядат, че иначе не обичаме.
И аз правя в малки количества защото на Коледа не сме в нас .А сме на гости при родителите ми които живеят в друг град.
Правя постни чушки с боб , постни с ориз, слагам сушени плодове,плодове , орехи ,купичка с мед ,печена тикива с орехи и мед, питка,и 9 е различно всяка година Simple Smile .
Виж целия пост
# 123
Аз пък готвя сармите в голямо количество, защото много се харсват.  Отделно и на 25, и на 26 сме на гости и нямам време за готвене, та дояждаме с кеф.  Тъкмо е постно след коледните трапези.   Simple Smile
Виж целия пост
# 124
Аз пък готвя сармите в голямо количество, защото много се харсват.  Отделно и на 25, и на 26 сме на гости и нямам време за готвене, та дояждаме с кеф.  Тъкмо е постно след коледните трапези.   Simple Smile
Морена, сподели, моля те как ги правиш, че аз така и не мога да открия "моята" рецепта. bouquet
Виж целия пост
# 125
Морена, сподели, моля те как ги правиш, че аз така и не мога да открия "моята" рецепта. bouquet
Заповядай, Фортуна, пусках и напред някъде рецептата - http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=787.msg9875#msg9875.
Дано се окаже и "твоя/ваша" рецептата ми.  Hug
Виж целия пост
# 126
В къщи обичайно приготвяме: боб - на супа без запръжка или на салата; сърми с ориз, стафиди, праз лук и т.н.; чушки пълнени с боб или също с ориз; питка украсена с фигурки - огнище и всички членове на семейството около него; питката е постна и в нея слагам само един късмет - паричка; салата или туршия; разядка с орехи, сол, оцет, чесън, олио и малко вода; ошав, пловове пресни и сушени, ядки, тиквеник или баница с ябълки с ръчно точени кори, греяна домашна ракия, червено вино. Запалвам една свещ и ако има кадило с тамян прикадявам. Прочитаме молитва. Не събирам трепезата след вечеря.
http://prikachi.com/images.php?images/442/7728442Y.jpg
Виж целия пост
# 127
Морена, сподели, моля те как ги правиш, че аз така и не мога да открия "моята" рецепта. bouquet
Заповядай, Фортуна, пусках и напред някъде рецептата - http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=787.msg9875#msg9875.
Дано се окаже и "твоя/ваша" рецептата ми.  Hug
Благодаря, Морена, още веднъж! Hug Тази година ще ги направя по тоята рецепта.  Peace
Виж целия пост
# 128
Здравейте! Искам само да споделя за постните лозови сарми. Любимата рецепта в моето семейство е от книгата на Пенка Чолчева - "Сарми хапки". Правят се от лозови листа, лук, ориз, лимонов сок и много копър и джоджен. Тази комбинация от подправки е невероятна. За съжаление в момента не мога да цитирам точно, но ако някой желае, ще постна дословно рецептата.
Виж целия пост
# 129
Аз в сармите слагам лук,морков, ориз, домат (ако не са с кисело зеле), задължително стафиди и подправки - сол, черен пипер, много джоджен и малко чубрица. Понякога слагам и на върха на ножа кимион.
Виж целия пост
# 130
Ние също не постим, духовния пост е по-важен и за мен.  Peace Трапезата на Бъдни вечер винаги е традиционна. Правя содена питка, защото целта на поста е да се пребориш със себе си и със своите грехове, а чревоугодничеството е един от тях. И след като през целия пост не мога по една или друга причина да го спазвам, то поне една вечер да го направя както трябва. Малко объркано го обясних, дано разбрахте какво искам да кажа. Peace
Содена питка от 3-4 години правя по рецепта от блога "Щъркелово гнездо".Боб, жито, тиквеник, ошав ядем, правя в малки количества постни сарми и чушки, за да се изядат, че иначе не обичаме.
И аз имах нещо подобно предвид - просто да го направя както трябва. Имам приятелка, която понякога просто купува готови неща - боб, сърми, поръчва си питка с паричка, тя прави само тиквеник. Мислила съм за това, но за мен точно усилието да приготвя всичките тези ястия, да подредя трапезата, е един вид "дан" към традицията, към този празник. Трудно се обясняват такива усещания.

Но, в крайна сметка важното е семейството, малко или голямо, да е заедно, да сме в добро здраве и разбирателство и да се надяваме на хубави моменти в бъдещето.

П.С. Може ли линк към блога на Щъркелово гнездо /или.../ за содената питка?
Виж целия пост
# 131
Скрит текст:
Ние също не постим, духовния пост е по-важен и за мен.  Peace Трапезата на Бъдни вечер винаги е традиционна. Правя содена питка, защото целта на поста е да се пребориш със себе си и със своите грехове, а чревоугодничеството е един от тях. И след като през целия пост не мога по една или друга причина да го спазвам, то поне една вечер да го направя както трябва. Малко объркано го обясних, дано разбрахте какво искам да кажа. Peace
Содена питка от 3-4 години правя по рецепта от блога "Щъркелово гнездо".Боб, жито, тиквеник, ошав ядем, правя в малки количества постни сарми и чушки, за да се изядат, че иначе не обичаме.
И аз имах нещо подобно предвид - просто да го направя както трябва. Имам приятелка, която понякога просто купува готови неща - боб, сърми, поръчва си питка с паричка, тя прави само тиквеник. Мислила съм за това, но за мен точно усилието да приготвя всичките тези ястия, да подредя трапезата, е един вид "дан" към традицията, към този празник. Трудно се обясняват такива усещания.

Но, в крайна сметка важното е семейството, малко или голямо, да е заедно, да сме в добро здраве и разбирателство и да се надяваме на хубави моменти в бъдещето.
П.С. Може ли линк към блога на Щъркелово гнездо /или.../ за содената питка?
Заповядай http://ilrai.blogspot.bg/2010/11/blog-post_21.html  bouquet
Виж целия пост
# 132
Скрит текст:
Ние също не постим, духовния пост е по-важен и за мен.  Peace Трапезата на Бъдни вечер винаги е традиционна. Правя содена питка, защото целта на поста е да се пребориш със себе си и със своите грехове, а чревоугодничеството е един от тях. И след като през целия пост не мога по една или друга причина да го спазвам, то поне една вечер да го направя както трябва. Малко объркано го обясних, дано разбрахте какво искам да кажа. Peace
Содена питка от 3-4 години правя по рецепта от блога "Щъркелово гнездо".Боб, жито, тиквеник, ошав ядем, правя в малки количества постни сарми и чушки, за да се изядат, че иначе не обичаме.
И аз имах нещо подобно предвид - просто да го направя както трябва. Имам приятелка, която понякога просто купува готови неща - боб, сърми, поръчва си питка с паричка, тя прави само тиквеник. Мислила съм за това, но за мен точно усилието да приготвя всичките тези ястия, да подредя трапезата, е един вид "дан" към традицията, към този празник. Трудно се обясняват такива усещания.

Но, в крайна сметка важното е семейството, малко или голямо, да е заедно, да сме в добро здраве и разбирателство и да се надяваме на хубави моменти в бъдещето.
П.С. Може ли линк към блога на Щъркелово гнездо /или.../ за содената питка?
Заповядай http://ilrai.blogspot.bg/2010/11/blog-post_21.html  bouquet
Признавам си не ме бива с питките.
Сподели моля, в предварителни затоплена фурна ли се пече?


Виж целия пост
# 133
Сподели моля, в предварителни затоплена фурна ли се пече?
Винаги в загрята фурна се слагат теста с набухватели сода и бакпулвер.
Виж целия пост
# 134
Сподели моля, в предварителни затоплена фурна ли се пече?
Винаги в загрята фурна се слагат теста с набухватели сода и бакпулвер.

Благодаря.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия