В търсене на коледните подаръци  – удоволствие или сбъднат кошмар?
Някои от нас обичат да пазаруват коледни подаръци и започват да го правят още от ноември под претекст, че няма време (ами рабира се, че няма, затова е добре да почваме още от февруари). За други избирането на подаръци за близките по Коледа е толкова кошмарно, че го оставят винаги за последния момент! Чудят се, маят се – какво, как, колко и накрая пак грабват последния останал на рафта дезодорант.

Защо се получава така и има ли възможност да си спестим мъките? Има, но трябва да помислим за следните неща:

Оригинален VS. Индивидуален

„О, какъв ужас! Колко е изтъркано вече всичко! Всички си разменят снимки в рамки, книги или парфюми!” – възкликва отегчено и ужасено (много лоша комбинация) сестра ми, сещайки се за предстоящото коледно пазаруване. А аз си мисля: „Какво лошо има в снимка с рамка? Или в парфюм? Освен че... може би точно на теб това не би ти харесало?”
Много хора се идентифицират с подаръците, които подаряват и понеже искат те самите да са различни от другите, оригинални, то искат и подаръците им да са такива. Малкият проблем е, че не това е целта на подаръците всъщност. Тяхната цел е да зарадват, да бъдат харесани и желани от получателя. А не толкова да бъдат оригинални и единствени по рода си. Макар че и това, разбира се, не е лошо и е плюс, но не е основното.
И така, има една малка, но съществена тайна, която всички знаем, но често забравяме. Тайна, която прави коледните подаръци лесни и бързи за намиране. Тази тайна е Индивидуалността. На кого подарявате? Кой е този човек? Какво обича? Какво харесва? Музика ли слуша, или играе компютърни игри? Книги ли чете, или обикаля в мола през свободното си време? На театър ходи ли, или обича да готви вкуснотии (да, има и такива хора)?
Най-важната ви стъпка при избирането на подаръци е да помислите малко за хората. Направите ли това – всичко останало е много лесно. Отделете една минутка да помислите за този човек. Какъв е той? На какво ще се зарадва? Моля ви, запомнете точния въпрос, който зададох – „На какво ще се зарадва?” Не – „Какво искам аз да му подаря?”, нито „Какво му трябва?” или „Какво мисля, че ще му свърши работа?” .
Обича дрехи? Вземете ваучер за любимата марка! Нова дреха ще зарадва повече човек, който обича модата, отколкото билет за концерт на уникалната испанска певица Конча Буйка. Такъв билет обаче наистина би предизвикал еуфория, ако бъде подарен на точния човек – такъв, който обича музика, и по-специално – испанска музика.
И тук стигаме до другия, много тежък въпрос:

Доколко познаваме хората около нас?

Спирайки за момент да помислим, често осъзнаваме, че не сме много сигурни какво би зарадвало хората около нас. Не знаем точно с какво се занимават сега, какво би им харесало, какво биха искали... Защото, забързани в работа, проблеми, ежедневие и битовизми, ние често не успяваме да отделим време, за да разберем какво вълнува днес хората около нас. И ако през годината сме изпуснали това-онова от новите хобита, страсти, желания, то около Коледа ще ни се наложи да пошпионираме.
Друга малка тайна на добрите коледни подаръци е шпионирането, слухтенето, подслушването, въобще – наблюдателността. Бъдете наблюдателни и със сигурност няма да изпуснете кой какво иска и от какво се интересува, неизменно ще чуете някое изтървано: „Ех, да имах от тези уреди, които разбиват сметаната по онзи уникален начин..., какви кремове щях да правя!”  или пък „Ех, да можех и аз да отида на този концерт!”, а може би „Този парфюм мирише божествено, но сега не мога да си го позволя.” И ето тук се появявате вие! Не се страхувайте от баналността – какво ако желанието се води за „изтъркано”? Какво значение би имало, ако подарите свръхоригинален подарък на човек, който би се зарадвал повече на един най-обикновен парфюм?
И така – ако сте изпуснали последните страсти на близките си, отделете мъничко време да се запознаете с тях. И тогава изберете подходящия подарък – тази формула винаги работи перфектно и никога няма да ви изневери.

Заложете на преживяване, а не на предмет 

Без никакво угризение бих подарила огромна кошница с качествен шоколад на приятел, който го обожава, нищо че няма да му остане завинаги, а ще изчезне за ден-два. Ще му останат споменът, усещането, преживяването и дори вкусът...
У нас е разпространено схващането да подариш нещо, което ще пребъде и след теб, ще те надживее и ще ти е от полза вечно. Това е така, защото сме позабравили да си доставяме удоволствие чрез преживяване, вместо чрез притежание. Защото сме станали по-практични.
Затова – подарете вие преживяването! Подарете спа или масаж на приятелката, която все няма време, което да отдели за себе си, подарете билет за театър на колежката, която преди няколко семици в страничен от работа разговор спомена, че от години не е ходила на театър, подарете урок по салса на приятел, който обича тези танци...
Все пак – някъде беше казано – нека събираме моменти по своя път на Земята, а не предмети. Моментите ще ни топлят в трудни мигове, предметите – не (освен ако не става въпрос за одеяло). Моментите стават част от нас и нашия живот, предметите – не.
Моментите ще отнесем с нас, предметите – не.

Весела Коледа и весело разопаковане на подаръци!Маги Благоева            
            

         
Виж целия пост