Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Истината за Дядо Коледа

  • 28 522
  • 235

Анкета

Насърчавате ли децата си да вярват в Дядо Коледа?

Опции:

След едногодишно колебание около това дали да лъжа сина си за Дядо Коледа, тази година вече съм наясно със себе си.
Попаднах на тази стара тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=755185.0 и реших отново да разбутам този вечен дебат.

Аз не мисля, че Коледа е само и единствено в образа на Дядо Коледа, мисля, че спокойно може едно дете да мине без него. Коледа ще си остане Коледа, магията пак ще я има, защото подаръци ще има, лампички ще има, елха ще има, семеен уют - също. Не вярвам, че брадатият старец и неговите джуджета, елени, летяща шейна и т.н. развиват фантазията и креативността у децата, има толкова много други начини да се развиват. Дори напротив - на детето се налагат някакви стереотипи - червен костюм, бяла брада, камион с газирани напитки... - всичко вече дъвкано и прерисувано хиляди пъти и накрая изглеждащо по един и същи начин.

Подозирам, че много родители го правят, за да могат да кажат "ах, колко са сладки като вярват". В случая не виждам ползата за детето, но пък виждам голямото удовлетворение за родителите и умиление от заблудата на децата. Къде отиде уважението към личността на децата? И доколко ние като родители можем да решаваме в какво да вярват, а в какво - не?

Въпросът е свързан с вяра, а от там опира и до религията (изключвайки същността на празника). Интересно ми е да чуя още мнения и аргументи по темата.
Виж целия пост
# 1
Считам, че от голямо значение по този въпрос е възрастта на отделното дете, затова е трудно да генерализираме.
Виж целия пост
# 2
Tи, това.. сериозно ли?!

 Crazy

пп. До към 5-6годишна възраст не става въпрос нито за родителите, нито за газираните напитки..

А за удовлетвореността, че добрият старец е донесъл подарък и на него, детето. Това е още една допълнителна радост, която повдига самочувствието и самоувереността му, прави го още по-специален, голям, добър, умен, силен.. Не развива креативността му, разбира се, но е хубава основа за дуализма и основните му принципи. Важни в детството.

Виж целия пост
# 3
Никога не съм я насърчавала да вярва в ДК.Винаги съм обяснявала,че не съществува и тя знае,че не съществува.Подаръците ги купуваме ние и ДК в градината е обикновен човек,преоблечен като ДК.За мен ДК измества фокуса от същинският и важен празник-Рождество Христово.
Виж целия пост
# 4
Не го насърчавам да вярва в Дядо Коледа, но детето си вярва. Защо ми е да му казвам истината и да му развалям празника? Твоето дете виждам в лентичката, че е на 2 години и половина. Защо бързаш да му казваш още от сега... не че ще разбере на тая възраст като му кажеш, най-много да ти се разсърди. Едва ли някой лъже децата си, че има Дядо Коледа, за да си казва колко са сладки...това пък откъде го измисли? Но ако се разровиш в старите теми тук, ще видиш че има майки, които бързат да уведомят детето, че те са купили подаръка, за да не дават кредит на някакъв си там старец, а на тях. Не им пука колко нещастни ще са децата им, важното е да се знае на кой се дължи благодарност. Не мисля, че се уважава личността на детето, като му се каже истина, за която не е дорасло. Мисля, че детето се лишава донякъде от магията на Коледа. Празникът може да е прекрасен, но с Дядо Коледа е още по-интересен.
Виж целия пост
# 5
Травма от не поддържането на илюзията за ДК  Joy Кажи,че се шегуваш
Дъщеря ми прие съвсем нормално нещата.Не е имало драми.За какво да ми се сърди,че няма ДК ли  Shocked
То по същата логика ще има травма като след време разбере,че съм я лъгала,че има ДК
Виж целия пост
# 6

То по същата логика ще има травма като след време разбере,че съм я лъгала,че има ДК

Не мога да схвана коя и каква е логиката..  Blush Но и не се наемам да обяснявам на един възрастен каква е разликата между понятията измама, лъжа, мит, легенда, предание, приказка, художествена измислица..

Приказки не разказваш ли на детето си? Или.. само действителни случаи?
Виж целия пост
# 7
Приказки не разказваш ли на детето си? Или.. само действителни случаи?
Е приказката за Червената Шапчица, от 1-во л. ед. ч ли я разказваме?

Обясняваме ли, че вълците наистина, ама наистина говорят, ходят на два крака и обуват панталон с тиранти, както в илюстрациите на приказката?

Няма нито ден, в който да съм лъгала Фръцлите си, че ДК съществува. Не украсяваме елхи, не купуваме подаръци за Коледа. Пращам новогодишни картички.

Не твърдя, че моят начин на възпитание е най-правилният и че трябва всички да постъпват като мен. Но за моето семейство честността е от огромно значение. Щом очаквам децата ми да казват истината, трябва да го правя и аз.
Виж целия пост
# 8
Нямате елха, няма подаръци за децата?!...горките те. Разказват ли какви подаръци са получили приятелите им на Коледа? Как се чувстват когато след Нова Година приятелчетата им казват какво те са намерили под елхата?
Честността няма нищо обхо с елхи и подаръци. Не знам за деца, които не обичат да украсяват елха с шарени играчки и гирлянди. В случая няма значение какво символизира елхата, истинска или изкуствена. Не бих отнела на децата си удоволствието да украсяват елха.
Виж целия пост
# 9
Нямате елха, няма подаръци за децата?!...горките те.
Добре, че едната украсена елха, веднъж годишно определя дали децата са щастливи или не.

Трябва ли да съжалявам дъщерите си, задето не получават подаръци на Рош Хашана? В града ни живеят огромен брой евреи. След празничните дни, еврейчетата имат разкази за трапези, изобилие и украси.

А трябва ли да съжалявам Фръцлите, когато други деца са празнували рождения си ден и могат да разказват за получените подаръци?

Не сме вярващи и не отбелязваме религиозни празници. Не виждам и смисъл от разточителството около Коледа (освен за икономиката).

Децата ми получават всичко, от което имат нужда и много неща, които не са нужни, а са чиста глезотия.

Но най-важното е, че Фръцлите имат стабилно семейство и любящи родители, живеещи в хармония. Защото това е, което се помни. Това изгражда Човеци. А не някакви украси и подаръци от "дядовци коледовци".
Виж целия пост
# 10
Дъщеря ми е 1 клас и все още вярва в Дядо Коледа .
Много деца и казаха ,че не съществува Дядо Коледа и феята на зъбките.
Тя обаче си вярва.На този етап я оставям да вярва в него.Достатъчно ще бъде в света на възрастните.
Другата година сигурно вече ще знае .
Всяка година му оставя сладки и е толкова щастлива.На мене повече не ми трябва .
Почти съм сигурно ,че дълбоко в нея знае че е измислица
Виж целия пост
# 11
Децата имат нужда от вълшебства. Моментът, в който разберат, че такива не съществуват, бележи края на детството.
Всеки родител решава сам за себе си кога ще сложи този край. За мен най-подходящият момент е, когато детето тръгне на училище и вълшебствата се заменят с чудесата на науката. Важно е да се уцели точният момент, защото ако се избърза или закъснее, детето ще страда повече.
Виж целия пост
# 12
Моите са на 7,5 год и вярват, което аз всячески се старая да насърчавам. На мен самата ми е приятно да си мисля за дядо Коледа като за нещо истинско. Може да е инфантилно, но за мен това е част от магията на Коледа. А всеки (още повече децата) има нужда от малко вълшебство в живота си. И не виждам нищо лошо в това вярата да се поддържа колкото се може по-дълго. Никога няма да им кажа в прав текст (ако ще да станат и на 20 год), че дядо Коледа не съществува. Когато някое друго дете им го каже обяснявам, че за теб той съществува докато вярваш в него. Вярват също и във феята на зъбките и във Великденския заек.  Mr. Green

Децата имат нужда от вълшебства. Моментът, в който разберат, че такива не съществуват, бележи края на детството.
Значи моето още не е свършило.  Mr. Green
Виж целия пост
# 13


Но най-важното е, че Фръцлите имат стабилно семейство и любящи родители, живеещи в хармония. Защото това е, което се помни. Това изгражда Човеци. А не някакви украси и подаръци от "дядовци коледовци".

Само да не те изненадат след време и да ти кажат, че липсата на елха не им се е отразило по начина, по който си очаквала.

Виж целия пост
# 14
Обожавам момента, когато всички се втурваме към елхата. Никой не казва това от мен, топва от теб, винаги се изненадваме, винаги се радваме. Обичам я тази магия, не само заради подаръците. И аз смятам, че трябва да се избере най-точни момент, в който да се каже на децата кой оставя подаръците. Но докато мога, ще насърчавам да вярва в това. И това няма нищо лошо с лъжата. Не съм травмирана от това, че родителите ми много дълго време много красиво и хитро ме караха да вярвам в Дядо Коледа.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия