Рецепта за КУК

  • 1 059
  • 12
Някой знае ли как се прави кук?
Аз съм яла само веднъж /много отдавна/, но мъжа ми го харесва и все ме кара да му направя!
Моля Ви - помагайте  Hug
Виж целия пост
# 1
Никой ли не знае как се прави кук?  Sad
Горкият ми мъж - гладен ще си остане  Wink
Виж целия пост
# 2
Даже не съм го чувала EmbarassedОбясни малко,че ми стана интересно.Може даже и без подробната рецепта,какво представлява Thinking
Виж целия пост
# 3
Аз не знам почти нищо от рецептата  Embarassed
Знам, че се слага мед и ром/или нещо подобно/ и прилича на доста твърд кекс, който може да стои много време.
С две думи - опитвала съм едно парче преди около 5 години и спомените ми не са много ясни  Crazy
Виж целия пост
# 4
Сигурна ли си, че и на български се казва КУК? Да не би да се нарича по друг начин? newsm78
Виж целия пост
# 5
Аз го знам като кук, но не съм сигурна дали рецептата е българска.
Виж целия пост
# 6
Да не би това нещо да сте яли, в него има ром, стафиди и е малко твърдо.

Традиционен немски коледен кекс(Щолен)  

Продукти:
150 г стафиди (черни и бели)
75 г смесени захаросани цитросови кори
150 г ядки (бадеми, лешници, орехи), нарязани на едро
5 с.л. ром
100 мл мляко
50 г захар
7 г суха мая или 30 г прясна мая
500 г брашно, пресято
150 г краве масло
5 жълтъка
2 ванилии
настърганата кора на 1 лимон
1/2 ч.л сол

Глазура:
100 г краве масло, разтопено
100 г пудра захар

 
Приготвяне:
Накиснете стафидите и захаросаните цитрусови корички (нарязани на кубчета) в рома за около 20 мин. Смесете в купа млякото, захарта, маята, солта и 5 с.л. брашно и добре разбъркайте. Покрийте с кърпа и оставете на топло за около 20 мин да шупне.
Сложете в голяма купа пресятото брашно, направете кладенче в средата и изсипете сместа с маята, размекнатото масло и жълтици, ванилията и настърганата лимонова кора и добре размесете. След това на набрашнена повърхност омесете добре тестото. Добавете стафидите, захаросаните кори и ядките и отново размесете тестото. Сложете тестото в купата, покрийте с кърпа о оставете да втасва на топло докато увеличи обема си два пъти.
Разточете на правоъгълник 30 на 20 см. От едната страна прегънете тестото така че да покрие малко повече от половината. От другата страна навийте като руло така, че да покрие прегънатия вече край. Сложете в тавичка, покрита с хартия за печене, покрийте с кърпа и оставете да втаса още веднъж за около 30 мин. Затоплете фурната до 170 градуса и след това печете около 1 час. Ако започне да прегаря - покрийте с фолио.
Когато извадите кекса от фурната го намажете с 1/4 от разтопеното масло, след това посипете с 1/4 от пудрата захар. Повторете този процес няколко пъти докато свърши захарта и маслото.
 
И тук във форума има рецепта за него:
http://www.bg-mamma.com/index.php?PHPSESSID=6bef5a445479efb38587 … c=11707.msg210905
Виж целия пост
# 7
labrex, благодаря за интересната рецепта, но 'сладкиша', който се опитвам да издиря е без стафиди и ядки, няма глазура  Confused
Виж целия пост
# 8
Жалко, и на мен ми стана интересно, що за КУК ще е това чудо? newsm78 Дано някой се сети! Grinning
Виж целия пост
# 9
Виж какво намерих в една готварска книга:

Кук /Белгия/

Прибавете към 1/2 кг. пресято брашно 5 лъжици захар, 5 лъжици мед, 1 лъжичка ананасова есенция, 1 лъжичка сода бикарбонат и 1 чаша мляко. Разбийте много добре сместта и я оставете да отлежи 2-3 часа, след което я изсипете в намазана с мазнина тавичка и я опечете в умерена фурна. /около 1 час/.

Само не ми е ясно какво има да отлежава, ама така е дадена. Какво ще пречи да се опече веднага??? newsm78

breeze , това ли е?
Виж целия пост
# 10
Да, точно това е! Много благодаря  Heart Eyes

Съжалявам за късния отговор , но не бях в София.
Виж целия пост
# 11
Само не ми е ясно какво има да отлежава, ама така е дадена. Какво ще пречи да се опече веднага??? newsm78

breeze , това ли е?
[/quote]
Казват, че тесто със сода е добре да отлежи, предполагам затова. Но и на мене ми си струва много това време.
Нека breeze я няправи, пък да каже как е   chef
Виж целия пост
# 12
Направих кука  Party
Стана вкусен, но имайте предвид, че е доста твърд.
Малко промених рецептата - вместо бяла сложих кафява захар, а вместо есенцията сложих няколко лъжици ликьор от вишни  Grinning
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия