Родопски пататник

  • 6 232
  • 16
Здравейте, знаете ли как се прави родопски пататник? Намирам разни рецепти в нета. Всичките са насържете 4-5 картофа, посолете, отцедете, добавете 1 глава настърган лук запържен в 1 чаена чаша олио, чубрица и джоджен и разстелете на тънък слой в тава. Печете. КАзват да се добявят и яйца - 1, 2 или 3 обикновено.
 Иска ми се да направя за Бъдни вечер, само че яйцето не е подходяща съставка заради изискването да е постно.
Като съм ходила в Родопите, съм яла и пататник в кори за баница. НЕ съм сигурна, че е добра идея. Някак или не беше направен хубаво, или на мен просто не ми хареса... Попаднах и на рецепта на Бон Апети, в която се прави кора от тесто, тази кора с епоставя на дъното на намаслена тавичка и отгоре се изсипвагореописаната картофена смес... НЕ съм я пробвала тази рецепта. Само я прочетох...
Вие как правите пататник и има ли някаква тънкост?
Виж целия пост
# 1
С готовви кори за баница го правих, как точно не помня. Намерих в нета рецептата. Стана много вкусно, но освен мен никой друг не се впечатли особено. Щото нали хляб и картофи не се ядат заедно Laughing Беше много вкусно, но трябва да знаеш че това ястие качва много килограми бързо. Особено като трябваше сама да си изям пататника.
Виж целия пост
# 2
Понеже от 20г. живея с родопчани,ще ти кажа моят свекър как го прави.Настъргват се картофите и лукът (всичко на сурово),прибавят се подправки-сол,червен пипер и задължително джоджен(може да прибавиш каквито обичаш).После го разстилаш в намаслен тиган и го пържиш на котлона.Трябва да го направиш на тънко,като палачинка и котлонът да не е много силен,за да се опече хубаво.След като си го опържила от едната страна,слагаш отгоре друг тиган и го обръщаш от другата страна.Дано да си ме разбрала.
Напоследък ,обаче избягваме пърженето и сместа я слагаме в тава и печем във фурната.Така също става много вкусно.
Виж целия пост
# 3
Понеже от 20г. живея с родопчани,ще ти кажа моят свекър как го прави.Настъргват се картофите и лукът (всичко на сурово),прибавят се подправки-сол,червен пипер и задължително джоджен(може да прибавиш каквито обичаш).После го разстилаш в намаслен тиган и го пържиш на котлона.Трябва да го направиш на тънко,като палачинка и котлонът да не е много силен,за да се опече хубаво.

точно така. по желание се слага яйца, натрошено сирене, т.е. каквото има в къщата.
по принцип едно време са готвели в тава, върху печката с дърва и въглища - махат се металните кръгове и топлината отива директно към дъното на тавата. сега става и в тиган. аз слагам капак отгоре и го правя малко по-дебел. с капака се задушава. като го обърна, от 2рата страна печа без капак, за да остане хрупкав.

с кори по същата технология се прави родопски клин - 2кори, едната да излиза от тавата/тигана, другата колкото тавата/тигана. плънката е сезонна или каквото е налично - праз с ориз и яйца, картофи, яйце, сирене и т.н. слага се голямата коре, изсипва се плънката, слага се втората кора. на долната кора се вдигат краищата и се залепват с тези ан горната. пече се на котлона на бавен огън.
Виж целия пост
# 4
Хм, и аз мисля, че това е една излишна калорийна бомба... А пред вид, че съм и бременна, само празни калории ми липсват...
Виж целия пост
# 5
И като смяташ, че е излишна калорийна бомба, защо въобще си създала тази тема?? Нямаш ли си друга работа да си я вършиш Peace
Виж целия пост
# 6
Мен пък много ми хареса рецептата. У нас от Бъднивечерното /така ли се казва?/ меню децата вероятно ще ядат само картофената част, а нещо, което прилича на омлет /така ми се стори че ще стане рецептата, според която пататника се прави на тиган, тънко и с обръщането върху друг тиган/, предполагам ще се яде и от двете деца. Чудесна рецепта за семейства с деца, всички знаят, че те не си падат нито по сърми, нито по чушки с боб и тем подобните му.
Виж целия пост
# 7
Пататник: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=265968.msg6473043#msg6473043

Клин: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=265934.msg6471638#msg6471638
Виж целия пост
# 8
Точно по тази рецепта го правя. Страхотен е! bouquet
Виж целия пост
# 9
И пататникът, и клинът изглеждат много апетитно, Сбъдваща мечти!
Респект и благодарност, че си си направила труда да обясниш така добре.
Имам немски кори за щрудел на Henglein, които не стават хубаво на баница, много са жилави. Дали ще стане пататник, или да търся фини кори?
Виж целия пост
# 10
Преди години някой тук беше пуснал рецепта за постен пататник, така и не запомних кой, но да е жив и здрав, това ни е едно любимо ястие. Настъргват се сурови картофи, поръсват се със сол, джоджен и малко олио, обърква се и се разстила на тънък пласт в тава, притиска се, за да стане плътно, пече се докато порозавее. Става хрупкаво и много вкусно.
Виж целия пост
# 11
Преди години някой тук беше пуснал рецепта за постен пататник, така и не запомних кой, но да е жив и здрав, това ни е едно любимо ястие. Настъргват се сурови картофи, поръсват се със сол, джоджен и малко олио, обърква се и се разстила на тънък пласт в тава, притиска се, за да стане плътно, пече се докато порозавее. Става хрупкаво и много вкусно.
А обръщаш ли го или е твърде ронливо?
Виж целия пост
# 12
Преди години някой тук беше пуснал рецепта за постен пататник, така и не запомних кой, но да е жив и здрав, това ни е едно любимо ястие. Настъргват се сурови картофи, поръсват се със сол, джоджен и малко олио, обърква се и се разстила на тънък пласт в тава, притиска се, за да стане плътно, пече се докато порозавее. Става хрупкаво и много вкусно.
А обръщаш ли го или е твърде ронливо?
Това също е много вкусно. Може да се направи и на тиган и тогава се обръща както е при тортията с помощта на чиния. Не е ронливо, защото нишестето, което съдържат картофите действа като лепило.
Виж целия пост
# 13

Имам немски кори за щрудел на Henglein, които не стават хубаво на баница, много са жилави. Дали ще стане пататник, или да търся фини кори?

Опитай. Смятам, че ще стане и с тях.
Виж целия пост
# 14
Преди години някой тук беше пуснал рецепта за постен пататник, така и не запомних кой, но да е жив и здрав, това ни е едно любимо ястие. Настъргват се сурови картофи, поръсват се със сол, джоджен и малко олио, обърква се и се разстила на тънък пласт в тава, притиска се, за да стане плътно, пече се докато порозавее. Става хрупкаво и много вкусно.
А обръщаш ли го или е твърде ронливо?

Няма нужда от обръщане - картофите след като ги притисна стават около 2 пръста, и отгоре, и отдолу става хрупкаво.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия