Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 3

  • 146 900
  • 758
# 690
Изглежда ми неръждаем, що-годе разбирам от метали. Simple Smile
Аз моя го взех от сайта на Veve.bg Там пише: "Материал: висококачествена неръждаема стомана 18/10
Шунковарът може лесно да се разглоби и почисти. Подходящ е за съдомиялна машина."


След няколко измивания в миялната ще се види.  Simple Smile

А без плик дали ще има проблем с изваждането на готовата шунка? Тя свива, предполагам, де, но да питам. Simple Smile И аз не горя от желание да ползвам пликове, ако може без, ще е добре.
Виж целия пост
# 691
Здравейте!
За първи път ще правя шунка, вчера се сдобих с шунковар като посочения от Как' Сийка. Месото е подготвено и вече отлежава в хладилника, утре  ще го варя. Имам един въпрос - за варенето шунковарът в студена вода ли се слага или направо на 80° С? Простете ми незнанието, в инструкциите за употреба не е пояснено. А ако в темите е обсъдено - също моля за извинение, нямам време да ги изчета целите.

И още един въпрос - някой виждал ли е Такъв плик-ръкав за печене по магазините? В Метро няма, ще проверявам тези дни в други близки магазини. Че ако трябва да обикалям по цяла София да търся, то горивото ще ми е по-скъпо от доставката от е-маг. Simple Smile

И още нещо - Батето споменава, че слага вит. В в шунката. По колко се слага?

Благодаря предварително на всеки отзовал се на въпросите ми!

От какъв зор ти е пък точно ръкав. Аз си ползвам нормални пликове за печене и нямам никакъв проблем.
Виж целия пост
# 692
Изглежда ми неръждаем, що-годе разбирам от метали. Simple Smile
Аз моя го взех от сайта на Veve.bg Там пише: "Материал: висококачествена неръждаема стомана 18/10
Шунковарът може лесно да се разглоби и почисти. Подходящ е за съдомиялна машина."


След няколко измивания в миялната ще се види.  Simple Smile

А без плик дали ще има проблем с изваждането на готовата шунка? Тя свива, предполагам, де, но да питам. Simple Smile И аз не горя от желание да ползвам пликове, ако може без, ще е добре.
Здравейте аз ползвам плик за печене има ги в големите вериги магазини.Без плик ще бъде трудно да извадите шунката.За пликовете тип ръкав не препоръчвам защото трябва да се връзват от двата края.
Виж целия пост
# 693
Скрит текст:
Здравейте!
За първи път ще правя шунка, вчера се сдобих с шунковар като посочения от Как' Сийка. Месото е подготвено и вече отлежава в хладилника, утре  ще го варя. Имам един въпрос - за варенето шунковарът в студена вода ли се слага или направо на 80° С? Простете ми незнанието, в инструкциите за употреба не е пояснено. А ако в темите е обсъдено - също моля за извинение, нямам време да ги изчета целите.

И още един въпрос - някой виждал ли е Такъв плик-ръкав за печене по магазините? В Метро няма, ще проверявам тези дни в други близки магазини. Че ако трябва да обикалям по цяла София да търся, то горивото ще ми е по-скъпо от доставката от е-маг. Simple Smile

И още нещо - Батето споменава, че слага вит. В в шунката. По колко се слага?

Благодаря предварително на всеки отзовал се на въпросите ми!

От какъв зор ти е пък точно ръкав. Аз си ползвам нормални пликове за печене и нямам никакъв проблем.
По-евтин е значително, а аз съм стисната. Stuck Out Tongue Satisfied

ngkoko, благодаря.

Всъщност главният ми въпрос беше за температурата на водата, началната. Simple Smile
Виж целия пост
# 694
И аз ползвам пликове за печене. Вадиш, режеш и хвърляш.

Всъщност главният ми въпрос беше за температурата на водата, началната. Simple Smile

Мисля, че няма значение. Вари се, докато вътрешната температура стигне определените градуси. Началната няма значение.
Виж целия пост
# 695
Изглежда ми неръждаем, що-годе разбирам от метали. Simple Smile
Аз моя го взех от сайта на Veve.bg Там пише: "Материал: висококачествена неръждаема стомана 18/10
Шунковарът може лесно да се разглоби и почисти. Подходящ е за съдомиялна машина."


След няколко измивания в миялната ще се види.  Simple Smile

А без плик дали ще има проблем с изваждането на готовата шунка? Тя свива, предполагам, де, но да питам. Simple Smile И аз не горя от желание да ползвам пликове, ако може без, ще е добре.
Много благодаря, ще поръчам! Надявам се да остана доволна.

Не е чак толкова невъзможно ваденето на шунката без плик - намазвам стените на шунковара с мъничко зехтин и тя наистина се посвива при варенето. Излиза обикновено заедно с капака, макар че остават парченца по стените, но всичко пада в миялната на 85 градуса.
Виж целия пост
# 696
Скрит текст:
Здравейте!
За първи път ще правя шунка, вчера се сдобих с шунковар като посочения от Как' Сийка. Месото е подготвено и вече отлежава в хладилника, утре  ще го варя. Имам един въпрос - за варенето шунковарът в студена вода ли се слага или направо на 80° С? Простете ми незнанието, в инструкциите за употреба не е пояснено. А ако в темите е обсъдено - също моля за извинение, нямам време да ги изчета целите.

И още един въпрос - някой виждал ли е Такъв плик-ръкав за печене по магазините? В Метро няма, ще проверявам тези дни в други близки магазини. Че ако трябва да обикалям по цяла София да търся, то горивото ще ми е по-скъпо от доставката от е-маг. Simple Smile

И още нещо - Батето споменава, че слага вит. В в шунката. По колко се слага?

Благодаря предварително на всеки отзовал се на въпросите ми!

От какъв зор ти е пък точно ръкав. Аз си ползвам нормални пликове за печене и нямам никакъв проблем.
По-евтин е значително, а аз съм стисната. Stuck Out Tongue Satisfied

ngkoko, благодаря.

Всъщност главният ми въпрос беше за температурата на водата, началната. Simple Smile
Слагаш студена вода и поставяш шунковара,вкучваш котлона на 5,6 степен да по загрее водата до 75/80 гр.и намалял на 4 степен вариш до достигане на 69/70гр.на шунката и веднага охлаждаш шоково с вода и лед за 30 мн.Поставяш шунковара в хладилника за 12часа.Поздрави
Виж целия пост
# 697
Благодаря на всички за отговорите!
Виж целия пост
# 698
За първи път се опитах да направя шунка от цяло парче- бут - само със сол, без никакви други подправки. Държах в солена вода няколко часа. После както си правя шунката от кайма- в шунквара 24 часа,  2часа на подходящата темп, и после още 12 часа в хладилника. Малко съм озадачена от резултата - в средата остана една червена и снощи / преди  2 дена беше готова/ имаше една червена вода. Някъде обърках нещо , ама не знам какво.
Ето снимка
http://prikachi.com/images.php?images/612/9325612s.jpg
Виж целия пост
# 699
Първият опит с шунковара - от свинска плешка:



Вторият опит, по-добър от първия. Месото е пак плешка, с добавка на малко пилешко, за да стане килограм, сложих лъжичка пушен червен пипер, много ни хареса. Поръчала съм си течен пушек, на следващата ще сложа и от него. Иначе подправям със сминдух, чубрица, по щипка кимион, кориандър, куркума и черен пипер.
 Тази стана по-сочна, защото намалих температурата на варене на 75 градуса, чак към края на варенето, когато месото достигна 70 градуса, водата беше 80.


И една печена, много добра стана, много сочна, печена пак на 75 градуса, не на 80, защото имах един опит на 80 градуса, но малко суха ми се стори. За да предпазя месото от изсушаване, го намазах с олио преди печене, от време на време го мажех и по време на печенето. 


За варената само да кажа нещо, за което стана дума наскоро - без плик за готвене изваждането щеше да е не трудно, а невъзможно, освен на парчета, де. Та се снабдих с доволно количество пликове. Smile
Виж целия пост
# 700

И една печена, много добра стана, много сочна, печена пак на 75 градуса, не на 80, защото имах един опит на 80 градуса, но малко суха ми се стори. За да предпазя месото от изсушаване, го намазах с олио преди печене, от време на време го мажех и по време на печенето. 


За варената само да кажа нещо, за което стана дума наскоро - без плик за готвене изваждането щеше да е не трудно, а невъзможно, освен на парчета, де. Та се снабдих с доволно количество пликове. Smile
Добре изглеждат шунките, браво! Може ли рецепта за печената?
Виж целия пост
# 701
Благодаря! Рецептата е на Батето, благодарности от мен, Бате, за хубавите рецепти и подробни обяснения!
Ето я - Домашна шунка от свински бут
Виж целия пост
# 702
Здравейте!Имам въпрос: Може ли по рецептата на Батето,шунката да се постави в шунковара и заедно с него се сложи във фурната да се пече?,а не така гола увита с конец или мрежа.И още едно питане :ще издържи ли термометъра ако се постави в шунковара във фурната,или просто от време на време да меря температурата във вътрешността на шунката?Благодаря предварително Flowers Hibiscus
Виж целия пост
# 703
Изглежда ми неръждаем, що-годе разбирам от метали. Simple Smile
Аз моя го взех от сайта на Veve.bg Там пише: "Материал: висококачествена неръждаема стомана 18/10
Шунковарът може лесно да се разглоби и почисти. Подходящ е за съдомиялна машина."


След няколко измивания в миялната ще се види.  Simple Smile

А без плик дали ще има проблем с изваждането на готовата шунка? Тя свива, предполагам, де, но да питам. Simple Smile И аз не горя от желание да ползвам пликове, ако може без, ще е добре.
А този от veve с каква рецепта/подход го използваш: с печене или варене, слоукукър или на котлон или във фурна? Извинявам се за лаишките въпроси, но ми хареса самият шунковар Simple Smile
Виж целия пост
# 704
arino, варя на котлон в тенджера.

Здравейте!Имам въпрос: Може ли по рецептата на Батето,шунката да се постави в шунковара и заедно с него се сложи във фурната да се пече?,а не така гола увита с конец или мрежа.И още едно питане :ще издържи ли термометъра ако се постави в шунковара във фурната,или просто от време на време да меря температурата във вътрешността на шунката?Благодаря предварително Flowers Hibiscus
Не знам, аз печената си я пека овързана с конец, но имам термометър за печене на месо. На този в комплекта пише, че издържа до 120° С, а максималната Т, на която се пече шунката, е 80° С. По-назад Как' Сийка казва, че е пекла с термометъра от шунковара.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия