15-минутни ястия - идеи и рецепти

  • 210 171
  • 772
# 360
ПРАЗ С ГЪБИ НА ТИГАН

Нарязвате праза и гъбите на ситно и аз ги правя в уок с малко сол и зехтин - смаляват се значително. Може да се прибавят пипери червен и черен.

Безумно вкусно е!  Grinning
Пробвайте - моя позната го прави редовно.
Направих го снощи. Невероятна вкусотия и е бързо, и лесно.
Виж целия пост
# 361
Бързата и лесна вечеря, която правим вкъщи, е пилешки късчета на тиган със зеленчуци (и соев сос при нас).
За 2 порции се взима около половин кг пилешко за готвене, тиквичка, морков, 1-2 пиперки и каквито други зеленчуци обичате на тиган. Режа малка глава лук и няколко скилидки чесън в една голяма касерола, запържвам ги леко и слагам останалите зеленчуци, нарязани на ивици или кубчета. След минута-две слагам и пилешкото.
В 15 мин. май не се вмествам, но до 30мин. всичко е готово, особено ако имам помощ в рязането на зеленчуците. Simple Smile
Виж целия пост
# 362
 Тиквички с булгур                      Задушаваме тиквички, морков, лук и чушка.Като поомекнат се добавя булгур и вода и след десетина мин -петнадесет яденето е готово.
Виж целия пост
# 363
Не е точно 15-минутно ястие, но е бързичко. Онзи ден ги направих за първи път и много ми харесаха (може би, защото съм голям фен на броколи). 

http://www.bonapeti.bg/recepti/kyuftentsa-ot-brokoli-/

Направих кюфтенцата с подръчни материали, т.е. с БГ сирене и кашкавал, и пак бяха много вкусни.
Виж целия пост
# 364
Тиквички с булгур                      Задушаваме тиквички, морков, лук и чушка.Като поомекнат се добавя булгур и вода и след десетина мин -петнадесет яденето е готово.

За колко време измивате, нарязвате и задушавате тиквичките, морковите, лука и чушките? Защото ако всичко това става + готвенето и с булгура за 10-15 минути аз направо  се засрамвам колко време ми трябва за цялото изпълнение на подобна рецепта  Embarassed
Виж целия пост
# 365
Аз мислех, че шарената манджа е бързо ядене, но днес засякох времето и се оказа, че си трябват поне 40-50мин.
Виж целия пост
# 366
Тиквички с булгур                      Задушаваме тиквички, морков, лук и чушка.Като поомекнат се добавя булгур и вода и след десетина мин -петнадесет яденето е готово.

За колко време измивате, нарязвате и задушавате тиквичките, морковите, лука и чушките? Защото ако всичко това става + готвенето и с булгура за 10-15 минути аз направо  се засрамвам колко време ми трябва за цялото изпълнение на подобна рецепта  Embarassed

Не съм писала аз поста. Но аз мия тиквички за не повече от 1мин, нарязвам в кухн. робот за не повече от 2 минути и задушавам зеленчуците за не повече от 7 мин. През това време водата е завряла и булгурът е омекнал. Но все пак по-бързо от булгура става арабският кус кус или оризовите спагети. Достатъчно е само да постоят 1-2 мин във вряла вода Peace
Да обобщим, да живее кухн. робот. Всеки ден го ползвам Party
Виж целия пост
# 367
Тиквички с булгур                      Задушаваме тиквички, морков, лук и чушка.Като поомекнат се добавя булгур и вода и след десетина мин -петнадесет яденето е готово.

За колко време измивате, нарязвате и задушавате тиквичките, морковите, лука и чушките? Защото ако всичко това става + готвенето и с булгура за 10-15 минути аз направо  се засрамвам колко време ми трябва за цялото изпълнение на подобна рецепта  Embarassed

Булгур винаги варя по 20 минути, иначе ми хрупа. Освен в Бг да се продава бланширан нещо или бързо увиращ.
Морков, дори в китайско ястие, където остава хрупкав, му трябват към 7 мин, ако е на едри парчета и в голям тиган с много зеленчуци. То само тиганът загрява 3 минути...
Виж целия пост
# 368
ЗлаВещица, на мен минимум 10 минути ми отнема беленето и кълцането на зеленчуци за пилешка супа. Представям си за зеленчуково ядене. Ще си позволя да цитирам първия пост, защото идеята съвсем се разми.

Тема за бързите ви 15-минутни рецепти. Именно 15-минутни, с уговорка за проточване нааааай-много до 20, защото само „бързи рецепти" за всеки е много относително понятие.

Темата е за рецепти до 15-20 мин. За рецепти до около 30-45, който иска може да си направи друга тема. Белене и варене на картофи около половин час преди самата рецепта или рязане и задушаване на зеленчуци, с които времето на приготвяне скача поне двойно от 15-те, очевидно не са за тази тема.
Виж целия пост
# 369
Едно от любимите ни вкусни и бързи неща: Талиатели с пушена сьомга

Слагам да се варят талиатели (6-8мин). През това време почиствам и нарязвам на ситно лук и чесън.
Слагам да се запържат в малко олио или зехтин. Нарязвам на едро сушени домати и пушена сьомга. Когато се позадушат лукът и чесънът добавям чаена лъжица мед за 1 мин. После слагам доматите, сьомгата, малко каперси и готварска сметана. Подпрявам със сол и пипер. За това време горе долу излизат и талиателите. Вадя ги от водата. Сосът го оставям за около 5мин да стане хомогенен. Смесвам ги с талиателите.

P.S. През това време се влючва и мъжка работна сила като настъргва пармезан:)
Виж целия пост
# 370
Между другото, като правите паста, пробвайте да направите соса в по-голяма касерола и след като пастата е сварена и отцедена да я метнете при соса за няколко минути. Сосът някак си "полепва" по пастата и става още по-вкусно. Peace
Виж целия пост
# 371
Между другото, като правите паста, пробвайте да направите соса в по-голяма касерола и след като пастата е сварена и отцедена да я метнете при соса за няколко минути. Сосът някак си "полепва" по пастата и става още по-вкусно. Peace

Подкрепям. Peace Само да добавя, че в такъв случай е добре пастата да се остави леко недосварена (минута - две под препоръчаното време), защото после продължава да поема от соса. Аз я слагам директно във врящия сос да се досвари.
Виж целия пост
# 372
Тиквички с булгур                      Задушаваме тиквички, морков, лук и чушка.Като поомекнат се добавя булгур и вода и след десетина мин -петнадесет яденето е готово.

За колко време измивате, нарязвате и задушавате тиквичките, морковите, лука и чушките? Защото ако всичко това става + готвенето и с булгура за 10-15 минути аз направо  се засрамвам колко време ми трябва за цялото изпълнение на подобна рецепта  Embarassed

Булгур винаги варя по 20 минути, иначе ми хрупа. Освен в Бг да се продава бланширан нещо или бързо увиращ.
Морков, дори в китайско ястие, където остава хрупкав, му трябват към 7 мин, ако е на едри парчета и в голям тиган с много зеленчуци. То само тиганът загрява 3 минути...

Не съм в България, но при нас в арабските магазини има поне 3 вида булгур и да по-финия е готов за не повече от 10 мин Peace

Одобрявам идеята да се уточнява коя стъпка от рецептата колко минути отнема. Мисля, че ще бъде полезно за всички Peace
Виж целия пост
# 373
То е хубаво това с минутите, но аз лично не засичам всяко нещо.  Laughing
Понякога поглеждам часа преди да почна да готвя и накрая пак в колко часа съм приключила. Това е в случай, че искам да зная колко време ми отнема рецептата, за да знам в какъв случай да я готвя. Simple Smile
И естествено, за да не прегоря нещо във фурната... Laughing
Виж целия пост
# 374
И като видиш, че е по-малко от 15 мин. Следващият път можеш да засечеш отделните стъпки Wink То и за готвещият е полезно да знае  Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия