15-минутни ястия - идеи и рецепти

  • 210 194
  • 772
# 375
И моят булгур много бързо увира. Напоследък правя най-различни вариации и салатки с него.
Много хубаво става с настъргана кисела краставичка и булгур и други нещица.
Виж целия пост
# 376
Реално, много малко нещо могат да се приготвят за 15 минути /само да се извадят нещата от хладилника, нещо да се обели, нареже, и т.н./, но мисля, че идеята на темата е  за неща, които могат да станат за 30-40 минути - пак си е бързо. За 15 минути - яйца или сандвичи Sunglasses Или месо от някоя "гореща витрина" и замразени зеленчуци, каквото правя аз в момента.
Виж целия пост
# 377
Хубавото е, че докато хапвате днешната 15минутна вечеря, можете да варите картофи/яйца/нещо друго за утрешната.
Виж целия пост
# 378
Много бързо изпичам бутер банички с плънка.
Но бутер корите са ми само от Лидъл.

Или правя ябълка с локум в бутер и пак запичам.
Виж целия пост
# 379
пица с бутер тесто - слагате каквото пожелаето отгоре и пъхата във фурната - цялото упражнение ми взе точно 20мин
Виж целия пост
# 380
Много е важно и за колко души се приготвя храна. И колко ящни са. Темичката беше позамряла, така че подкрепям да се споделят и рецепти, които не се вместват само в 15 мин. и нито секунда повече.
Виж целия пост
# 381
Последните рецепти с бутер тесто ми припомниха нещо, което е "специалитет" на ММ - нещо като рибен пай или рибни мъфини, защото ползва една от тези форми - със 6 или повече "гнезда". Бутер тестото се нарязва с подходяща чаша на кръгчета, които се разстилат във формичките. Прави се смес от пушена сьомга /нарязана на ситно/, яйце/яйца, малко течна сметана?, черен пипер - мога да го питам точно за съставките - сместта се изсипва във формичките с тестото и се пече във фурната. Е, с печенето може да отнеме и 30 минути Sunglasses
Виж целия пост
# 382
Мъжо много обича да му изпека набързо добружанки и той ги яде със сладко от боровинки.
От форума научих рецептата.
Ако кажете ще я потърся да я сложа тук.
Виж целия пост
# 383
Aз пък преоткрих гофретника. За закуска често правя гофрети. Включвам гофретника и докато загрее разбивам тестото - 1 яйце, супена лъжица олио, лъжица прясно мляко, сол, захар, бакпулвер, брашно. За около 3 мин всичко е загряло и слагам първата гофрета - 5 мин, втората гофрета - още 5 мин. Междувременно, докато се пекат гофретите разбивам едно яйце, наситнен лук или праз, сол, пипер, подправки. Щом последната гофрета излезе слагам в гофретника яйцата, които са готови за точно 1 мин и стават страшно пухкави и вкусни. Гофретите са хубави както солени, така и сладки.

И една салато - гарнитура със замразени зеленчуци и яйца. Включвам ел. кана за вода да заври - 2 мин. През това време си вадя от камерата каквито зеленчуци имам (обикновено царевица, грах, зелен боб, нахут) и 2 яйца. Слагам яйцата в тенджера, заливам с водата, отгоре слагам кошничка за варене на пара, в нея слагам зеленчуците и захлупвам с капак. Вземам 2 средни картофа, беля и режа на ситно, като за супа - макс 2 мин, до тук да речем 5 мин. Слагам картофките при зеленчуците, които са започнали да се размразяват и захлупваме с капака за още 10 мин. Парата е гореща, картофите наситнени, затова около 10 мин са напълно достатъчни. Междувременно в купа разбиваме малко майонеза, сол, заквасена сметана, сол, лимонов сок. Ако искате можете да нарежете малко колбас, сирене, кашкавал. Вадите яйцата малко преди заленчуците да са напълно готови - обикновено 2 -3 мин, и ги топвате в ледена вода. Аз директно във водата ги и беля и после нарязвам в млечната смес. Щом и зеленчуците за готови ги обливам със студена вода и ги мятам и тях. Разбърквам и готово.  Всичко ми отнема не повече от 20 мин.

Виж целия пост
# 384
Реално, много малко нещо могат да се приготвят за 15 минути /само да се извадят нещата от хладилника, нещо да се обели, нареже, и т.н./, но мисля, че идеята на темата е  за неща, които могат да станат за 30-40 минути - пак си е бързо. За 15 минути - яйца или сандвичи Sunglasses Или месо от някоя "гореща витрина" и замразени зеленчуци, каквото правя аз в момента.

Ами всъщност точно това е идеята на темата. И на предната страница също беше цитирана.


Тема за бързите ви 15-минутни рецепти. Именно 15-минутни, с уговорка за проточване нааааай-много до 20, защото само „бързи рецепти" за всеки е много относително понятие. За един „бърза“ рецепта ще е тази, отнемаща под час, за друг – под 45 минути. Тази тема е тясно насочена за наистина бързите рецепти, които могат да бъдат направени от началото до края за максимум 15-20 минути - идеална за тези, които се връщат късно от работа, например.
Виж целия пост
# 385
Aз пък преоткрих гофретника. За закуска често правя гофрети. Включвам гофретника и докато загрее разбивам тестото - 1 яйце, супена лъжица олио, лъжица прясно мляко, сол, захар, бакпулвер, брашно. За около 3 мин всичко е загряло и слагам първата гофрета - 5 мин, втората гофрета - още 5 мин. Междувременно, докато се пекат гофретите разбивам едно яйце, наситнен лук или праз, сол, пипер, подправки. Щом последната гофрета излезе слагам в гофретника яйцата, които са готови за точно 1 мин и стават страшно пухкави и вкусни. Гофретите са хубави както солени, така и сладки.

Аз да питам хрупкави ли ти стават гофретите или са меки?
Виж целия пост
# 386
Aз пък преоткрих гофретника. За закуска често правя гофрети. Включвам гофретника и докато загрее разбивам тестото - 1 яйце, супена лъжица олио, лъжица прясно мляко, сол, захар, бакпулвер, брашно. За около 3 мин всичко е загряло и слагам първата гофрета - 5 мин, втората гофрета - още 5 мин. Междувременно, докато се пекат гофретите разбивам едно яйце, наситнен лук или праз, сол, пипер, подправки. Щом последната гофрета излезе слагам в гофретника яйцата, които са готови за точно 1 мин и стават страшно пухкави и вкусни. Гофретите са хубави както солени, така и сладки.

Аз да питам хрупкави ли ти стават гофретите или са меки?

Хрупкави отвън, меки отвътре  Peace
Виж целия пост
# 387
Как съм пропуснала любимата ми пица да изтипосам в тази тема. Сега се замислих, че влиза и във времето. За блат се ползва тортила или арабски хляб. Докато загрява фурната намазвам с доматен сос, нареждам шунка, ананас и моцарела (разбира се тук всеки може да си нарежда плънка според вкуса) и запичам на горния реотан на качената нагоре скара от фурната. Може да се пекат и две едновременно, на 2 реда.

Тук правя уговорката, че изпечените на 2 реда пици омитаме, докато още 2 се пекат. За нашето тричленно семейство отиват 4 такива тортили.

Виж целия пост
# 388
Допълвам списъка с... пържена цаца Simple Smile

Овалват се рибките в брашно и се пържат. Предполагам, че в тиган ще отнеме към 20 минути, във фритюрника ще са 7-8. В останалото време, т.е. за тези 7-8 минути, може да се приготви сос или да се извадят пържени картофки, които после също да се сложат за пържене (може и в обратен ред). С картофките ще са към 20 мин, ако човек се разбърза и фритюрникът му загрява бързо.

Не съм много сигурна беше ли споменавано вече, но пъстърва никога не пека над 20 мин. С измиването на рибата + подправки, лимон, добавям още 2 минути. В това време правя гарнитура.
Виж целия пост
# 389
Chrissy, а как я печеш пъстървата? И какви подправки слагаш?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия