15-минутни ястия - идеи и рецепти

  • 210 203
  • 772
# 90
Моето предложение е: http://www.bonapeti.bg/recepti/Yaytsa-s-domati-na-furna/

За съжаление е лятна манджа, но пък е много вкусна. Правила съм я един път, след като я показаха по ТВ, но си облизах пръстите. Може да се направи без филийките хляб, но с тях е чудна. Препечените филийки, както се казва, вървяха като топъл хляб.

Другото, което се сещам, са "надупените" картофи. Те определено за 2-3 мин. са готови за печене, но пък самото печене отнема повече от 15 мин.
Виж целия пост
# 91
Лесно и бързо става варен замразен млад грах. Пресовам чесън, копър и малко масло/зехтин, сол. Отцеждам граха и веднага го размесвам с чесъна и подправките.
Виж целия пост
# 92
gallizia твоето предложение ми напомниха за едно ястие, което не съм приготвяла отдавна:
Huevos Rancheros (видео е; не знам превода на български как е, но - домати с яйца на котлон)

Задушаваме малка глава лук и скилидка чесън до златисто, добавяме нарязаните домати (пресни или от консерва), подправяме със сол, кимион и подправки по избор и оставяме да покъкри. След като изври водата от доматите чукваме яйцата и готвим до желаната готовност. На финала посипваме с магданоз  Peace
Виж целия пост
# 93
Чудесна тема! Моите предложения за 15-минутни вечери на прима виста - принцеси с кайма/яйце и сирене/кашкавал и колбас пожелание; хот-дог и макаронена салата .. Последната се приготвя толкова бързо колкото се вари избрания вид паста .. Докато тя бълбука на котлона режа най-често някакво варено-пушено месце, кисели краставички и печени чушки, смесвам майонеза и кисело мляко /пропорцията е пожелание и на вкус/ .. След като отцедя и охладя леко макароните, смесвам всичко и воала вечерята е готова .. Друго бързо ястие вкъщи /онзи ден Лора и Стоян го предлагаха също само че с един испански салам, чието име в момента ми убягва/  домашен или купешки суджук нарязан на филийки, запържен в тигана с гъбки, лук и доматен сос .. Ако се сетя още нещо, ще споделя веднага!
Виж целия пост
# 94
Много полезна тема, редовно имам не повече от 15-20мин. да направя вечеря  Mr. Green

Моята любима 15мин. рецепта е на Паста Карбонара. Сготвиха ми я пред мен в един ресторант във Виена, за по-малко от 15мин. и от тогава честичко ги приготвям и вкъщи.

Купувате прясна паста, вече я има навсякъде, аз взимам талиатели от Фантастико, те са 250гр. идеални за 3ма. Сварявам в подсолена вода, слагам и лъжица олио.

Като ми е готова пастата я оставям да се изцеди, през това време задушавам в зехтин малка глава лук, не мазен бекон/сьомга/шунка, каквото искате/имате и добавям 200мл. сметана за готвене(никога не купувам растителна!), един жълтък, който мноооого енергично разбърквате, шепа кашкавал и подправки по избор, аз слагам само малко черен пипер. Обръщате изцедената паста в тигана и бъркате 1-2мин. Ако обичате повече сос, може да добавите и малко мляко, преди да сложите пастата.

Слагате в чинии и ръсите обилно с пармезан, мнооооого я обичам тази паста  Crazy

Toва със сигурност е вкусно, но е само подобно на карбонара.
Виж целия пост
# 95
изредили сте повечето бързи ястия.аз се сещам за ,,торта'' от кайма:

към овкусената кайма прибавям царевица,маслини,чушка,кисели краставички/по желание и на вкус е всичко/.разстилам каймата,като блат в малка тавичка и пека.може да се направят и дупки за яйца.отгоре може да се настърже и кашкавал...
Виж целия пост
# 96
 Laughingспечелихте ме и мен с тая тема, че измислянето какво да готвя ми е най-трудната част.
Та от вашите идеи, тази вечер гювечета, и ще подготвя пилешките хапки на пеп-чо за утре
Виж целия пост
# 97
Сьомга котлети с гарнитураSimple Smile

Тиган с незалепващо покритие и размер подходящ за бройката котлети. Котлетите измити, подсушени и посолени.
Тиганът се наръсва с малко зехтин. На дъното се нахвърлят: по-големичка глава лук нарязана на полумесеци, 1 морков на тънки кръгчета и половин лимон нарязан на малки парченца. Сол на зарзавата не слагам. Отгоре се нареждат котлетите. Може да се нахвърля още малко лимон и да се ръсне малко зехтин. Затварям с добре прилепващ капак или фолио.
12-15 мин. на котлона на макс. Когато звукът се промени, от варене премине към пържене е готово. Лукът и морковите леко са карамелизирани, рибата реално е на пара.
Добавяли сме каперси, сушени домати, маслини, различни подправки, пробвали сме с филе, с различна риба, но горният вариант ни допада най-много.
Предполагам при обикновените котлони, ще трябва да се загрее котлона докато тече подготовката.

И няколко прости манджи Wink

Постен зелен фасул или грах в тенджера под налягане.

Нарязан лук, замразен грах или зелен фасул, домати( дом. пюре или дом сок - каквото имате), червен пипер, джоджен или каквато подправка харесвате, сол, мазнина и малко вода. Затварям и на котлона. 10 мин. след завъртането на вентила е готово. Може би и по-рано е готово, но не съм проверявала.
Същото става и с картофи.
На пилешко месо също 10 минути са му достатъчни.


Картофената манджа на сина ми Mr. Green

В тенджера (за предпочитане незалепваща) малко мазнина, картофи на кубчета, заливат се (да ги покрие) с прясно мляко или мляко и вода, но нека преобладава млякото, малко сол. Малко, защото когато картофите са готови обилно наръсваме с натрошено сирене. Свалям от котлона и също обилно наръсвам с червен пипер. Това е.
Внимавайте с кипенето! Mr. Green 
Виж целия пост
# 98
Рош, не бях чувала за такава картофена манджа, звучи интересно!
Виж целия пост
# 99
Сетих се за още две здравословни и бързи манджи:

Загрява се фурната на 180-200градуса. Измива се карфиол, накъсва се на розички в тава. Обърква се със сол, куркума, къри, черен пипер, щипка кимион, малко лимонов сок и някаква мазнина/зехтин, олио/. Разтила се в тавата, добавят се 3-4 сл вода и пече докато омекне, но да е леко хрупкав. Около 15-20 мин. Подправките може да са според вкуса.

Замразен зелен боб се вари до готовност, отцежда се от водата. Пасират се няколко супени лъжици домати плюс подправки целина, копър или доматена консерва /да не се прекалява, защото става кисело/. Добавят се към боба със смачкана скилидка чесън и сол. Загрява се за една минута и е готово.

Видях може би вкусни рецепти, ама много тежки и мазни и в този смисъл обикновените сандвичи ми идват по-бързи и по-добра алтернатива.
Виж целия пост
# 100
Да се включа и аз с една рецепта, беше спомената картофи с яйца , така ги правя
Тортиля
6-7 големи картофа се обелват и нарязват на малки кубчета, запържват се в голям тиган, отделно запържвам една глава лук, може да се добави и една чушка ситно нарязана
6-7 яйца в зависимост от големината им се разбъркват със сол и пипер
Когато картофите са готови се добавя лука и яцата не се разбърква , а се обръща като палачинка
Може да се добави и някоя зелена подправка на вкус
Виж целия пост
# 101
Ето и моите предложения:

Бял ориз на фурна. Аз го правя без да го запържвам. Нарязвам глава лук в тавата и прибавям повечко олио, добре измития ориз, сол и студена вода. Разбърквам добре и го бутам във фурната. Става много бързо. През лятото 5 мин. преди да се извади ориза може да се наредят отгоре кръгчета домати. Връща се във фурната леко да се запекат. Те придават много приятен вкус на ориза. Децата ми много го харесват така.

Спанак с яйца на фурна. Това също децата много го обичат. В йенска тавичка падреждам кубчета замразен спанак и поливам с малко олио. Бутам във фурната. Да се размрази. През това време нарязвам на кубчета кашкавал, натрошавам сирене, може и шунка, и чери доматчета на половинки. Разбивам няколко яйца със сметана. Вадя тавичката, намачквам размразения спанак, заливам със сместа и пека.  

Към супите добавям крем супа от замразен спанак и доматена супа (крем или с фиде). Също и млечна супа с кускус сирене и масло. Сварява се кускуса, добавя се масло, натрошено сирене и прясно мляко и се оставя да се посгъсти.

А картофите с яйца правя като ги нарязвам на едри парчета, нали трябва да е бързо. Оставям и да се задушат в един голям тиган с капак, в малко олио и без вода или съвсем мъничко. През това време счупвам яйцата и като омекнат картофите изсипвам яйцата при тях. Същото може да се направи и без яйца а с нещо зелено - пресен киселец, напр. много върви. През пролетта де.  Simple Smile
Виж целия пост
# 102
Благодаря всички, които участват по същество с полезни рецепти и идеи в темата Hug

Понеже не съм единствената, на която й е хрумнала тази идея за 15-минутните ястия, ето няколко преведени. Не съм ги пробвала лично и ще се радвам ако някой пробва някои от рецептите, да потвърди и времето за приготвяне.

 
Равиоли със задушени тиквички
общо време: 15 минути; за 4 порции

450 гр. равиоли със сирена (пресни или замразени)
2 с.л. зехтин
3 малки тиквички, нарязани на полумесеци
сол и пипер
2 скилидки чесън, нарязани на тънко
1/2 ч.ч. настърган пармезан (60 гр)

Приготовление:
Равиолите се варят според указанието. Отцедете ги и ги върнете в тенджерата.
Междувременно зехтинът се загрява в тиган на средно силен котлон.
Добавят се тиквичките, ½ ч.л. сол и ¼ ч.л. пипер и се готвят до омекване, 4 до 5 минути.
Добавя се чесънът и се готви 2 минути.
Готовите тиквички заедно с ¼ ч.ч. пармезан се смесват с равиолите.
Втората ¼ чаша пармезан се наръсва отгоре и се сервират.



Яхния от консервиран боб с наденица
общо време: 15 минути; за 4 порции

1 с.л. зехтин
350 гр. наденица (готова за консумация), нарязана на шайби
2 скилидки чесън, нарязани на тънко
530 гр. бял фасул от консерва, изплакнат
430 мл пилешки бульон (или от кубче)
430 мл домати от консерва, нарязани
2 шепи зеле кейл, накъсано на 5-сантиметрови парчета
сол и пипер
хляб, по желание

Приготовление:
Загрява се зехтинът в голям дълбок тиган или подходяща тенджера на средно силен котлон. Добавя се наденицата и се запържва до златисто, 2 до 3 минути.
Добавя се чесънът и се готви още 2 минути.
Добавят се бобът, бульонът и докатите със сока им и се оставя да заври.
Добавя се кейлът и по ¼ ч.л. сол и пипер. Оставя се да ври, като се разбърква от време навреме, докато кейлът омекне съвсем, 2 до 3 минути. Сервира се с хляб по желание.



Пиле с мед и кускус по марокански
общо време: 15 минути (5 приготвяне, 10 готвене); за 4 порции

1 с.л. мед
1 с.л. топла вода
1 с.л. марокански микс подправки (равни части кимион, джинджифил, сол, 3/4 част черен пипер, 1/2 части канела, кориандър, лют пипер, 1/4 част млян карамфил)
600 гр. пилешки гърди, разполовени хоризонтално
зехтин за поръсване
190 гр. арабски кускус
250 мл вряла вода
40 гр. белени бадеми на пръчици
2 с.л. кедрови ядки, печени
85 гр. сушени праскови, нарязани на ситно

Приготовление:
В купа се смесват медът с топлата вода и подправките. Добавя се пилето и се овалва.
Грил-тиганът се загрява на силен котлон. Напръсква се с малко зехтин. Слага се пилето и се готви по 3 минути от всяка страна или до сготвяне.
Междувременно кускусът се слага в голяма термоустойчива купа и се залива с вряла вода. Покрива се и се оставя за 5 минути или докато поеме течността. С вилица се прави пухкав. Разбъркват се белените бадеми, кедровите ядки и сушените праскови.
Кускусът се разпределя между чиниите и се покрива с пилешкото. Поднася се веднага.



Да преведа ли още?  Thinking Избирам такива, които бих готвила аз - т.е. нямат изчанчени съставки и на вкус не са ми твърде необичайни  Crazy
Виж целия пост
# 103
Пак от  ВМ-НВХ рецепти приготвих обяда. Simple Smile Отне ми 17 минутки.
Рецептата е на REAL_WOMAN

Продукти за 4 порции

50 г масло
2 с.л. брашно
1 равна с.л. сладък червен пипер
гореща вода
сол и черен пипер на вкус
1 яйце за застройка
6 до 8 яйца
2 скилидки чесън
лют пипер по желание


Приготвяне

* Направете светла запръжка от маслото и брашното. В последният момент прибавете червения пипер за да не прегори. Разбъркайте и разредете с горещата вода. Сложете толкова, колкото прецените, че ви харесва на гъстота. Чорбата трябва да е плътна. Подправете със сол и черен пипер.

* След като чорбата кипне сипете в нея на тънка струйка едно разбито яйце. Разбъркайте леко за да се образуват нишки.

* От ниско чукнете в чорбата едно по едно яйцата и ги оставете на тих огън да се забулят. Варете 6 -7 минути. Накрая нарежете на тънки филийки чесъна и го добавете към чорбата.
Да ви е сладко!
Виж целия пост
# 104
 Simple SmileАз няма да засичам време, че доста се мотая докато готвя.
това май е от малкото неща с които се справям за 15 минути- пелмени
Замразени купувам от Берьозка, Варят се в подсолена вода, малко черен пипер, Докато се варят правя понякога бешамел или сосче с готварска сметана, а може и да се сервират директно със сметана, соса е по желание
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия