Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

НУКК /Италианския лицей/ в Горна баня - мнения, подготовка, изпити

  • 150 687
  • 810
# 795
Защото си мислят, че училището е кой знае какво, само защото там и сега продължават да учат нечии отрочета. Да, читаво ДУ е, но нищо повече. Отгоре на всичко не е и съвсем безплатно.

По-скоро, защото има доста удобен транспорт, който не е по 1200 евро на година. Wink
Както и допълнителни дейности в самото училище. Родителят няма нужда да се превръща в частен шофьор на детето и да си търси баба/гледачка на половин ден.

Минуси има доста. Колкото и в другите ДУ. Но тези удобства в кварталното училище ги няма.
Виж целия пост
# 796
Моето дете миналата година за малко не успя да влезе. Подготвях я около 5-6 месеца преди това, което после прецених, че не е било достатъчно. Моето впечатление е, че влизат най-вече децата от детската градина там, просто защото три години са дъвкали същите задачи и вече ги решават машинално. Влизат и "външни" деца, но те също се готвят поне две години и свикват с типа задачи и успяват да реагират и да се вместят във даденото време. Моето дете не беше успяло на изпита да довърши задача, която вкъщи е правило без проблем за минута. Въпрос на концентрация в съответния момент и на тренировки. Иначе безспорно подготовката й помогна и сега в първи клас и е безумно лесно, да не кажа скучно. Та не е била излишна. За второто дете може би обаче няма да си причиня същото.
Виж целия пост
# 797
Децата в градината не учат по тези книжки през 3те години. Подготвят се по тях чак в трета група и то в часове, водени от психолози, които не са всеки ден, а веднъж или два пъти седмично. През останалото време си карат по програмата за съответната група със своите госпожи. Доколкото съм се ориентирала, само подготовката в детската градина не е достатъчна, нужна е и работа вкъщи, а много от родителите записват децата на уроци. Иначе да, доста деца от градината влизат, но определено не всички, които са кандидатствали.

Показаните задачи и за мен са двусмислени и объркващи, имат повече от едно решение, като и зад двете решения си има логика, което за мен не е редно или е най-малкото неадекватно.
Виж целия пост
# 798
Plamito, понеже и за мен има повече от една логика за изключване в задачите със "зачертай излишното", като например там където са дърветата: има едно без листа, едно от различен вид - иглолистно, едно единствено с плодове.
при дрехите: шапката е аксесоар, елекът единствен не е зимен.
при лицата: мъжът е единствен, момичето във фас също.
при уредите: ютията не е свързана с храна, хладилника единствен е студен уред.
при морските животни: ракът единствен е на суша и вода, но пък рибата също е единствена (не мисля, че очакваме да знаят децата, че морското конче също е, аз наскоро го разбрах), останалите са мекотели и безгръбначни.,  абе "нериби"Simple Smile
за задачата с огледалните образи, на принципа на противоположните/огледални фигури би трябвало верния отговор да е Б? Защото, ако логично ги поставим към огледалото, всичките ще са на друг принцип, при някои даже няма да има верен отговор.
Ти единствена си така категорична в отговорите, това е просто твое мнение или имаш информация за логиката при задачите или методиката? Защото това е важно.  Мисля, че твоето детенце беше кандидатствало също. Може да се каже, че в продължението на темата, която е от миналата година, само ти си "стреляният заек" Simple Smile
Виж целия пост
# 799
За единствения стрелян заек бъркаш, и аз имам дете в училището. Wink
Но не мога да се изказвам категорично по задачите. Не сме ползвали учител, нито е било записано в детската градина. Всъщност дори не съм помагала за решаването, сега се занимавам повече, но и детето е различно.
За мен е на късмет да уцелиш логиката на съставителите.
Виж целия пост
# 800
Това е моето мнение за отговорите на задачите, с което никого не ангажирам /бях го писала в по-преден пост/. Ако звуча категорично, то е защото имам категорично мнение Wink Тя разликата в категорично и некатегорично тук се крие в обяснението на някои родители, че не са сигурни - иначе все са си споделили мнението относно отговорите - като мен.
Детето ми е в НУКК, втори клас.
Виж целия пост
# 801
Ти сама ли го подготви за изпита или ползвахте учител, който е запознат с изискванията?
Виж целия пост
# 802
Сама го подготвях, като подготовката започна още като го подготвях за детската градина там /не го приеха, което допълнително ме мотивира да се усъвършенствам като методи за обучението му/ - писала съм вече, че сме минавали доста сборници и то не еднократно /това е съществен труд и време за детето и подготвящия, които според мен само допринасят за развитието му и обогатяват сериозно общата култура и подготовката за училище, т. нар изпреварващо обучение - без да агитирам никой, който не споделя възгледите ми да го "причинява" на детето си; на моите лично само е помогнало и съм убедена, с нищо, освен по-малко време за телевизия и компютърни игри, не го е ощетило; време има достатъчно, но разпределението му не е лесна задача, мотивацията и упорството също; материалът е доста - един час на ден, 4 дни в седмицата са напълно достатъчни за подготовка, ако се започне своевременно - поне година преди кандидатстването; но пак зависи детето до този момент какви знания и умения е натрупало и как се държи подготвящия го; при всички деца, дори по-мудните и тези, които в началото подхождат с нежелание има варианти да се мотивират и да си решават задачите концентрирано и бързо/.
Синът ми ходи един месец на уроци, които бяха абсурдни и с нищо не помогнаха за знанията му и го спрях. Заех се аз по-сериозно.
Не вярвам на родители, които твърдят, че детето им е прието точно в това училище без никаква странична подготовка /или решават задачи с мама, баба и т.н., или ходят на специална частна градина или...лъжат/ - това е пак само мое си мнение.
Ако очаквате, че има в София учител, който работи в лицея в момента и е запознат изцяло с техните изисквания, условия и решения, според мен грешите. Но от друга страна, задачите следват своята логика и модели и като се минат достатъчен брой такива вече и за детето и за подготвящият е ясно какво е решението или поне в коя посока да се мисли. С вяра в децата ни и много упорство и труд всичко е възможно. Аз залагам на тази посока.
Виж целия пост
# 803
Plamito, интересно ми е какви подходи за мотивация използвахте за вашето дете. На мен може би точно това ми куца.
Виж целия пост
# 804
Адекватно и мотивирано подготвих първо себе си - информационно и психически /че трябва упорство и постоянство, изграждане на режим на учене и почивка, както и мотивационни стимули - печати, забавни книжки с по-лек материал, физически примери - плодове, зеленчуци, животни....в натура и т.н./. Имахме време и ден след ден се стиковахме заедно кога, как и колко да решаваме и скоро нещата придобиха вид на стройна програма без опити за отклоняване от първоначалната идея. Аз исках основно да занимавам детето си с нещо допълнително и полезно /по моите критерии/, каквото е развитието на логическата му мисъл и чак след това беше желанието да влезе в конкретното училище. Не съжалявам изобщо за часовете над задачите, защото съм убедена, че са му били в изключителна полза и сега и занапред. А за моето време - въпрос на организация и усещане /лиших се от някои неща, за да бъда до него и да помагам/. После готвих за изпити и второто дете и се получи сериозно количество часове за мен, но като се замисля това са едни от най-удовлетворяващите ме моменти заедно с децата /доста забавни моменти като цяло, защото задачите са доста интересни и с преки препратки към реалния живот и необходими умения и преценка/, както разбира се и моментите, в които се забавляваме.
Виж целия пост
# 805
Karina1212 : Пълна ти е входящата поща и не мога да ти изпратя нищо. Извинявам се на останалите, че пиша това-тук.Simple Smile
Виж целия пост
# 806
здравейте, по кой учебник готвите тригодишните деца за кандидатстване в детската градина към НУКК? Благодаря предварително.
Виж целия пост
# 807
За тригодишните - трите части на "Какво знае детето" на Надя Симеонова и подходящите Крокотац-и.
Виж целия пост
# 808
Plamito, благодаря! Много мило от твоя страна (и човечно:) bouquet
Виж целия пост
# 809
Моля някой да пусне нова тема.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия