Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Висше образование в Дания

  • 53 935
  • 221
Може би заглавието на темата трябваше да бъде " Датски университети и Бизнес академии с преподаване на английски език". Simple Smile И все пак се надявам всичко написано от мен да бъде в помощ на кандидатстващите. Simple Smile

В последните години ДАНИЯ се наложи като желана дестинация от много български студенти, които търсят качествено образование, фокусирано върху разрешаването на реални казуси по време на обучението и персонално отношение от преподавателите. В допълнение – спокойният и екологичен начин на живот, високият стандарт, безплатното здравеопазване и фактът, че Дания е избрана от Световната банка като държавата, в която най-лесно се прави бизнес,неслучайно кара датчаните да се гордеят с отличието Най-щастливата нация в света.

Висшето образование в Дания е БЕЗПЛАТНО. Разпределено е между 8 академични и над 30 университета, колежи и академии с практическа насоченост. Академичните институции предоставят богат избор от програми на английски както за степен бакалавър, така и за магистър. Практически насочените, от друга страна, дават възможност на студентите да прилагат наученото върху реални бизнес проекти.

Предлагам това да е тема за взаимопомощ. Всякаква информация, свързана с подготовка на документи, търсене на общежития и квартири, намиране на работа, кандидатстване за стипендии може би ще бъде полезна на много четящи тук.
Прилагам събрана с годините информация, а всяка нова ще бъде полезна и допълвана.

Малко полезни линкове:

studyindenmark
Find your Study Programme
StudyMentors

Квартири:
BoligPortal
Lejebolig.dk

Групи във фейсбук
Работа, Квартира и Обяви в Дания
Housing in Copenhagen (private)
House/Room Renting in Copenhagen
Bulgarians in Denmark
Български студенти в Дания
ZOEY IN DENMARK,Наръчник – Как да оцелеем в Дания

workindenmark.dk

Научи Датски! Simple Smile

Срокът за подаване на документи за септемврийския прием е от 01.02. до 15.03.

Успех на всички кандидат-студенти!  Hug


Виж целия пост
# 1
Здравейте. Наскоро подочух,че ако учиш и работиш минимум 10 часа ти плащали стипендия 700 евро всеки месец. Има ли минимум на лекциите за да отговаряш на условията или това само за бакалаври ли е? Някой има ли повече информация от личен опит относно тази стипендия?

Отделно, доволни ли сте от качеството на образование в Дания и по-специално магистри? Има ли наистина практическа насоченост?
Виж целия пост
# 2
Здравей. Simple Smile

Всичко ,което знам като информация е от много търсене в сайтове,платформи и от бивши и настоящи студенти. От личен опит (дъщеря ми кандидатства тази година) се надявам да пиша тази есен. Simple Smile

Ще цитирам:
Цитат
От средата на 2013 година на всички чуждестранни студенти се отпускат стипендии в размер на 5730 датски крони(1400лв), които са напълно достатъчни да покрият разходите за квартира и храна. За получаването на стипендията студентът задължително трябва да работи поне 10-12 часа седмично и да отговаря на условията по-долу.

Кой има право на стипдендия и кой не?

Имаш право на стипендия, ако си:

гражданин на Европейския Съюз
работиш легално поне 10-12 часа на седмица
учиш редовно в някои от датските университети (ако си студент на разменни начала(Erasmus), не отговаряш на изскванията)
В момента SU стипендията е в размер на 5753 DKK (около 1400лв) на месец преди такси за студентите, които не живеят с родителите си.

Това,което аз научих.
Намерих много отзивчиви млади хора, които в момента учат там. Всички ми казаха едно и също - съчетаването на лекции и работа е трудно, но не е невъзможно.
Естествено,че на първо място са лекциите и нищо друго. Simple Smile
10-12 ч седмично е изискването за работа, но трябва да имаш сключен договор, за да имаш възможност за стипендия. Тя е около 700 Е, а на час плащат минимум 15Е. Така се събира не малък доход, с който при разумно разпределение на средствата можеш да изкараш месеца.
Има и викарски фирми,които работят със студенти, така че наистина намирането на работа не е в сферата на невъзможното.
Хубаво е да се почне и език да се учи, той винаги е един голям плюс. Като студент ще имаш право да изучаваш езика безплатно в първите три години от пребиваването си там.

Незная дали стипендията е само за бакалаври.


Отделно, доволни ли сте от качеството на образование в Дания и по-специално магистри? Има ли наистина практическа насоченост?

Надявам се дъщеря ми да бъде доволна, но от това,което споделиха студентите с мен-всички са много доволни. Повечето, с които поддържам връзка вече учат магистратура. Simple Smile
А ако искаш практическа насоченост, ориентирай се към Датските Бизнес академии. Там наистина наблягат на практическата част, има стажове, самите лекции не са като типичните лекции в БГ.

Тук можеш да зададеш въпросите си, наистина са много отзивчиви.  Simple Smile
StudyMentors

Тук също има информация.
Студентски стипендии в Дания

Ако имаш други въпроси-питай. Grinning С радост ще помогна, доколкото мога. Grinning
Виж целия пост
# 3
Здравейте!
И аз да попитам - синът ми се ориентира към образоване в Дания, но ни казаха, че уж се записваш в програми на английски, а повечето преподаватели говорят на родния си език, т.е. на датски.
Дали е вярно и трябва ли да знае датски?
Виж целия пост
# 4
Здравейте.
Здравейте!
И аз да попитам - синът ми се ориентира към образоване в Дания, но ни казаха, че уж се записваш в програми на английски, а повечето преподаватели говорят на родния си език, т.е. на датски.
Дали е вярно и трябва ли да знае датски?

Аз не зная за такова нещо. Simple Smile Не мисля, че е вярно. Simple Smile
Има си специалности на английски език, има и на датски език. В Дания учат студенти от различни държави, не вярвам да си позволяват да преподават на датски език при условие, че изрично е кандидатствано за специалност на английски.
Иначе всички новопристигнали след изваждане на необходимата документация имат право да изучават датски език безплатно през първите три години от пребиваването си там.

И все пак ще попитам и ще пиша по въпроса.

Все се надявам да се включи някой бивш или настоящ студент с отзиви и препоръки.
Виж целия пост
# 5
Значи, току що си писах с настоящ студент който учи във  VIA University College, Horsens.
Той ми сподели, никога не се е случвало подобно нещо. Имал датчани в класа, но, единственото време в което чува датски език в университета е когато датчаните говорят  по между си, и в почивката, ако питат нещо лектора.

Засега това от мен. Дано съм била поне малко полезна.
При допълнителна информация ще се включа отново.

 Hug
Виж целия пост
# 6
Синът ми е студент в Дания, Aalborg University. В университета са повече чуждестранни студенти и се преподава и учи само на английски.
Виж целия пост
# 7
О, Руми!  Hug Супер! Hug Много се радвам за момчето ти.  Grinning
Можеш ли да споделиш подробности?
Каква специалност учи, на общежитие ли е или квартира, колко наема депозит ви искаха, работи ли и евентуално дали взема стипендия,  и всякакви други подробности, ако имаш желание?Доволен ли е от обучението и живота като цяло там?
Ще бъда благодарна на всякаква информация.  Hug
Виж целия пост
# 8
Ами дотук звучи чудесно, само,че как стоят нещата с намиране на работа? Аз съм чувала,че било голяма мъка и на повечето места изисквали датски, което аз не искам да уча,защото не ми е интересен език а и нямам намерение да оставам в Дания след завършването. Една моя позната обаче ми каза,че си намерила работа скоро след пристигането си в Дания, така,че незнам какво да си мисля? Явно пак си е до късмет.

Направи ми също впечатление,че нямат Човешки ресурси като магистър.  newsm78
Виж целия пост
# 9
Звучи чудесно, да, но нека не се заблуждаваме-няма да е лесно. Simple Smile Всеки студент, с който говорих и писах ме убеди, че не е невъзможно да си намериш работа. Който е упорит намира. И да, нужна е и голяма доза късмет. Simple Smile
Колкото до датския - само ползи може да имаш да научиш още един език.  Hug
Виж целия пост
# 10
Здравейте!
Една от възможните ни дестинации е Дания.
Младежът в интерес на истината си мени желанията и не знам кога ще се ориентира, но да попитам: може ли да ми кажете колко е ориентировъчно месечната издръжка на студент в Дания - квартира, храна, джобни, транспорт, учебници и т.н.Виж целия пост
# 11
Здравейте.
Относно Вашите въпроси- аз също живо се интересувам.Simple Smile Все още се надявам да се включи студент или родител за повече подробности.
Това, което аз знам от настоящи студенти е, че например сумата за общежитие и квартира е различна. Депозита в началото също е в зависимост къде е настанен студента. За общежитие депозита може да е в рамките на сумата за 2 месеца + сумата за 1 месец предплата за текущия, докато за квартира може да е сумата за 3-5 месеца + 1 предплата.Зависи и от самия град. В Копенхаген е най-скъпо. Варират от 300-500 Е на месец.
Много от студентите използват велосипеди, други са с карти с отстъпки за градския транспорт, но и тази сума е твърде относителна в зависимост на какво разстояние е квартирата от кампуса и през колко зони се преминава.
Учебници не се купуват- всички учебни материали се изпращат на компютъра и се използва библиотеката към университета безплатно 24 ч в денонощието.
За храната. Много от децата си пазаруват от местните хр.вериги от вечерните промоции и си готвят в квартирата.
Възможността за работа към викарски агенции е голям плюс, защото при сключен договор и работа от 10-12 ч седмично, всеки студент има право на стипендия от около 700Е на месец + заработката, която е около 15Е на час.
Това е информация, която съм научила от самите студенти, не от сайтове на консултантски фирми.
Ако бъркам някъде или подвеждам, моля да бъда поправена.
Виж целия пост
# 12
При синът ми няма общежития, всички са на квартири. Малки кооперацийки, пълни със студенти. Наемът е около 330 - 380 евро на месец. Храната не е евтина, главно си готви в къщи, има си кухненско боксче. Килограм картофи казва, че е около 1 евро, месото около 10.
Всички се движат с колела. И много крадат. Докато се научи как да си го пази си купи трето. Вече казва, че е изучен и няма да го откраднат повече. Да видим.
Университетът и всичко свързано с него е безплатно.
Намирането на работа е доста трудно, тъй като за повечето неща се иска датски език, а той изобщо не е лесен.
Както писах по-горе, той е в Aalborg, в Копенхаген било два пъти по-скъпо.
Виж целия пост
# 13
Много нов съм в тази област не един въпрос, но сега нямам толкова време да пиша. Искам да попитам с диплома около 4.9 - 5 има ли добри специалности. Знам че звучи глупаво и че има много, но аз не се стремя към медицина, а към нещо с IT/buisness.
Виж целия пост
# 14
Можеш да се свържеш с настоящи студенти с тази специалност . Питай без да се притесняваш, всички отговарят, макар и не веднага.
https://www.studymentors.eu/bg/countries/59/denmark.html?tab=mentors
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия