Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Дишане по Бутейко - алтернативно лечение на астма

  • 27 671
  • 64
Здравейте!

Отварям нова тема по молба на Nivea:) да разкажа повече за дишането по Бутейко,  както и за да не спамя в темата за хомеопатията.

Няма да повтарям отново нашата история с астмата на сина ми (който иска може да я прочете  предишните ми постинги). Само накратко ще спомена, че след 4 години лечение на алергичен ринит при класически хомеопат, накрая се озовахме в Детска белодробна клиника с диагноза астма, със стандартните вентолин, урбазон, впоследствие месеци наред инхалаторен кортикостероид и сингулер.

Решена да намеря алтернативно лечение на астмата, стигнах до дишането по Бутейко. Синът ни, и ние, родителите му, бяхме обучени заедно с него на този метод на дишане, в резултат на което махнахме лекарствата, не е получавал спазми, когато боледува с кашлица, гърдите са чисти.

Влязох в темата за хомеопатията, където лятото разтревожена бях писала за нашите терзания - да споделя опита ни до момента. И да информирам майките на многото болни от астма деца, че има успешен начин да излекуват децата си без вредните лекарства - с дишане.

Ще се опитам да разкажа накратко това, което знам за дишането Бутейко, като няма как да съм изчерпателна, затова давам официалния сайт на клиниката по Бутейко в Москва http://www.buteykomoscow.ru/ В интернет на други езици може да се намери много информация за метода, както и в различните държави има доста клиники, където човек може да бъде обучен. Могат също да се намерят статии в медицински списания, които чрез изследвания доказват, че дишането по Бутейко е най-ефективният метод за лечение на астма, пранаяма е след него, с по-ниска успеваемост.

Накратко, методът е създаден от руския професор Бутейко, който открива, че дълбокото дишане е причина астми, бронхити, алергии и редица други болести. Съответно, простичко казано, методът му представлява волево нормализиране на дишането чрез различни техники и упражнения, които човек в даден момент автоматизира. Друг извод, до който Бутейко стига, е че хипервентилацията (дълбокото учестено дишане) води до пренасищане с кислород и недостиг на въглероден диоксид, което отново е причина за спазъм (с биохимията хич не съм на ти, затова толкова лаишки се изразявам). Това е обратното, което всички цял живот сме чували "Дишай дълбоко!". Дишането по Бутейко е точно обратното - плитко, повърхностно дишане, също и затаяване, чрез което в дробовете се натрупва въглероден диоксид и бронхоспазъмът се предотвратява.

Майките на деца с астма и алергии знаят, често децата им дишат през устата - това води до дълбоко дишане и впоследствие до бронхоспазми. Да започнеш да дишаш единствено и само през носа е едно от първите неща, които е важно детето да се научи при овладяването на бутейко. В нашия случай това беше доста трудно, тъй като синът ми беше с целогодишен алергичен ринит, т.е носът му беше запушен през половината ден и той си беше свикнал да диша през устата. С Бутейко упражненията обаче алергично запушеният нос се отпушва в рамките на няколко минути със серия упражнения, както и с намаляване дълбочината на дишането (техниката затаяване, основна за метода).

Обучението е лесно, случва се за 5 дни по 2 часа на ден. Децата много бързо схващат кое дишане е правилно и започват да го тренират чрез различни игри и упражнения. Упражненията следва да се правят всеки ден (около 15 минути), с цел дълбокото дишане постепенно да стане тихо, незабележимо, да не се чува и да не се вижда - така, както дишат хората без дихателни проблеми. Цялата концепция е, че когато човек нормализира дишането си, астмата просто изчезва. В нашият случай изчезна и алергичния ринит.

Не мога да опиша колко съм благодарна, че научих за бутейко и че синът ни е добре. Разбира се, че преминах през всички майчински тревоги и съмнения дали ще се справи без лекарствата, дали наистина взимаме правилното решение предвид възрастта му от 10 години (късното начало на астма казват е с по-лоша прогноза), и т.н. Когато два пъти се разболя с вируси с кашлици, треперих да не направи спазъм, но не! По време на очбуението се запознах с други майки, чиито деца вече бяха забравили, че някога са имали астма. Те ми даваха кураж и ме подкрепяха в трудните ми моменти на съмнения.

Искам също да изразя благодарност и към д-р Филчев от Пета Градска Болница, който е лекуващият лекар на сина ни. Той беше детайлно информиран за бутейко и ни подкрепи в решението ни постепенно да спрем лекарствата и да останем само на бутейко. И което за мен е най-красноречиво - самият д-р Филчев заяви желание той да се обучи на бутейко-дишане, за да може да помага на децата. Рядко в наши дни човек попада на лекар, практикуващ традиционна медицина, който е отворен към алтернативни лечения.

За съжаление в България единственият лицензиран човек, който може да обучава в Бутейко, е Нели Ковальова във Варна. Другите българи, които някога са били обучени от самия професор Бутейко, са по чужбина. Важно е тази информация да се знае, защото тук-там се появяват разни реклами за това дишане, без да имат правоспобност да обучават.

Друга важно нещо, което забравих да спомена, е че Бутейко дава техники, чрез които човек може да копира пристъпа си, когато започне да кашля. Започва да диша по определен начин, както и да прави серийни техники, и не се стига до бронхоспазъм.

Накратко, това е. Вероятно има и други неща, които съм пропуснала, ще пиша отново, като се сетя.

Ако имате въпроси, насреща съм.

Във форума има и други майки, чиито деца са здрави след бутейко - може би и те ще споделят техния опит.

Виж целия пост
# 1
Ще следя, и синът ми който е на 5 диша от бебе през устата,сега като първи етап го уча да диша през носът.
Виж целия пост
# 2
Благодаря за темата! Вие във Варна ли се обучихте ? Ще разгледам и линкове по темата,дали ще са достатъчни ,за да се вникне детайлно в метода и биха ли заменили обучението ?

Извинете ме за лаишките въпроси,но за пръв път попадам на ползи от плиткото дишане .

 bouquet

Виж целия пост
# 3
Аз не за първи път чувам за това, но с клипчета не успях да се справя...но мисля че е защото ги гледах на парче, например не съм се концентрирала върху най-големия ми проблем- дишане през устата  Tired а само върху предотвратяване на пристъп
Виж целия пост
# 4
Вижте сайта, който съм пуснала горе - той е на Московската клиника, мисля че сега там е синът на Бутейко. По спомен, там имаше качени клипове с обяснения и някои неща са показани.

В youtube като напишете buteyko, също много клипове ще ви излязат. Доколкото знам, има леки модификации на методиката и упражненията в Англия, Дания, Германия.

Най-добре е да се обучите, за да схванете всичко правилно. Затаяването е доста специфично и е хубаво някой да ви го покаже, както и да следи дали го изпълнявате добре. Защото иначе ефектът ще е слаб.
От клипчета възрастните със сигурност могат да понаучат нещо. За децата е по-трудно. Защото знаете, детето е важно да бъде мотивирано - както да диша през носа, така и да затаява, и да прави упражненията.

Моят съвет е да си проучите. Ако знаете езици, много неща ще намерите. Ако решите, че си струва - опитайте обучение. Така със сигурност ефект ще има.

Да, ние отидохме специално до Варна. Доколкото знам, когато се събере група желаещи - например 4-5 деца, Нели Ковальова е склонна да отиде в съответния град. Някога така е идвала и в София.
Виж целия пост
# 5
Ние сме от София и имаме желание да се обучим.

Ако има и други желаещи, мисля, че лесно ще се съберат 4-5 деца, че и повече за съжаление  Confused , да пишат и да се преброим.
Виж целия пост
# 6
Зависи от възрастта на детето.
И аз съм мераклийка, но детето ми е малко:(
Едва ли ще разбере какво да прави.
Иначе ще следя с огромен интерес темата
А какво Ви коства престоя във Варна?
Не говоря за нощувки, храна, а самото обучение?
Виж целия пост
# 7
Да, ако се намерят още 3-4 майки, ще е супер за група в София. Аз също ще говоря с една-две приятелки, чиито деца са с астма.

Цената на дете за обучение в група е 250 лв. Двойно по-скъпо е, когато човек иска индивидуално. Затова най-добрият вариант е няколко дечица, обикновено с поне единия родител.

Виж целия пост
# 8
tvk, а тази г-жа Нели Ковальова обучава ли и възрастни по този метод (става въпрос когато проблемът касае самия възрастен). Предполагам, че да, но все пак да попитам. Може да се занимава само с дечица. За съжаление наистина много дечица има с този проблем ...  Sad
Ако г-жа Ковальова обучава и възрастни, аз се интересувам. В тази връзка, ако има желаещи и възрастни, за сформиране на група, нека и те да пишат.
Виж целия пост
# 9
Ми аз и за възрастен, и за детето
То на детето му поотмина, пу пу, но аз от ден на ден все по-се скапвам...и определено си дишам през устата денонощно и това е...
Та по-скоро за възрастен искам
Виж целия пост
# 10
А за Пловдив дали би се събрала група? Трудно ми е до София. А за две деца от семейство каква би била таксата?
Виж целия пост
# 11
Да, обучава и възрастни.

Когато са две деца от семейството, би трябвало да има намаление на таксата, не знам колко... Ще попитам. Есента, когато идваше в София, Нели Ковальова обучи съученик на сина ми, който е с тежки пристъпи от дете - майката искаше и по-малкото й момиченце да участва, макар че нямаше здравословни проблеми. Нели взе 250 лв, тоест само за едното дете, макар че реално обучи цялото семейство, двете деца с двамата родители. Но надали това е практика.

Моите впечатления от Нели Ковальова са прекрасни. Толкова е отдадена, истински заинтересована е от здравето на децата. Искаше да й звъня всеки ден първите седмици да й казвам как се справя сина ми. Ако аз нещо се отплеснех и забравях да й звънна, тя звънеше. Сърдечна, топла, майчински загрижена жена.

Предполагам, че като се позатопли, например април, ако дотогава се организират 4-5 човека, ще дойде до София. До момента трима от София са заявили участие  - Мадам, Rumy.rci, Happy.

Нели би дошла до Пловдив - но и там трябва да съберете група. Можете да звъннете на ваши познати, чиито деца имат този проблем. За съжаление, някои майки са скептични... Аз звънях например на майката, с чийто син заедно с моя лежахме лятото в Детска белодробна клиника да й кажа за бутейко. Тя ме изслуша учтиво, но каза, че за нея това са врели-некипели и предпочита да си дава кортикостероидите... Всеки сам решава за себе си.

Аз понеже също съм от страхливите, не хвърлих лекарствата от раз. Синът ни беше паралелно на лекарства и на бутейко, въпреки че Нели беше категорична, че той няма нужда от никакви лекарства, след като вече диша през носа. Какт писах и по-горе, при всяко разсополивяне и разкашляне треперех да не направи спазъм. Но по телефона Нели ме успокояваше, че няма как да има спазъм, след като диша само през носа и дишането е овладяно и не е дълбоко.
Виж целия пост
# 12
Астматичка съм от 4-годишна.
Проявявам силен интерес и бих се включила в група, ако се сформира такава за възрастни в София.
Виж целия пост
# 13
И аз проявявам интересн,мисля да се запиша,просто ми трябва повече инфо,кога как и така,иначе искам и аз.
Виж целия пост
# 14
Ние ходихме на курса в София. Взех номера на Н. Ковальова от форумска мама, звъннах й и тя ми каза, че ще изчакаме да се съберат желаещи.
Бяхме с още едно семейство с две деца и още един господин. Не мисля, че има разлика в цената при брой на децата.
Едното хлапе беше доста малко. Общо взето се гледа да е на игра при тях. Има бягане, подскоци. Важно е да се научат да дишат през носа, да няма задъхване и шумно вдишване на въздух. Освен упражненията има и едно пристягане на гърдите, което се прави с шал.
Моето дете не е с астма (слава богу). Записах се на курса, защото ми направи ларингитен пристъп веднъж и исках да зная как да реагирам при следващия път, както и имаше увеличена трета сливица.
Минус за мен е,че курсът е доста разтеглен и става досадно, но пък не знам като е с по-малки деца, може да няма друг начин. При нас беше в парка и децата играеха между упражненията вместо да се концентрират само върху тях.
Чухме се с майката на двете дечица с астмата година след курса. Бяха намалели пристъпите и приеманите л-ва. Жената беше доволна.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия