Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ЗА опростяването на езика. Труден и тромав ли е българският език?

  • 8 712
  • 121
# 15
Такова опростяване става направо изпростяване.

+1.  Peace Езикът ни е достатъчно "опростен", особено във форума, че повече няма накъде. При някои текстове, от "опростяване" не мога да схвана за какво иде реч.
Виж целия пост
# 16
Езикът ни е търпял доста промени през годините, дори най-грамотните днес, биха се считали за неграмотни преди години , именно поради факта, че се е изменил в услуга на обществото днес  Peace

Ако не беше така, може би щяхме все още да пишем на глаголица или може би  вече щяхме да говорим за мъртъв език.
Как неграмотността може да бъде в услуга?
Пример от днес:
Цитат
... бях ме в болница 7-8 дни и на снимката излезе чист! Прибрах ме си вкъщи и от тогава до сега е поддържа тази температура!...
Каква услуга е това нещо?
Виж целия пост
# 17
Завърших славянска филология. Изучавала съм старобългарски, руски, словашки, полски, имам някакъв поглед върху чешки и сръбски. Учила съм сравнителна граматика на славянските езици. Не мога да се съглася, че езикът ни е опростен спрямо другите славянски езици, именно неговата аналитичност (липсата на падежна система, най-общо казано) е довела до огромната свобода при подбора на изразяване, свобода, която обърква и много българи, а чужденците пък съвсем трудно се ориентират.
Работя с колеги от други националности. Ако не бяха твърде добре възпитани, щяха да отговорят на въпроса ми труден ли им се струва българския език, с нещо от рода на "Е*ало си е майката".

Не желая да отпада употребата на пълен член, нито запетайката пред "че", нито където и да било, ако там ѝ е мястото.

Хайде да си хапнем деца!
Хайде да си хапнем, деца!


Има ли разлика според вас?

Махнем ли пълния член, в следващия етап ще пишем глупости на хартиЙ, ще ядем в чиниЙ.
Виж целия пост
# 18
Защото вие го разглеждате като неграмотност, а моят поглед е като промяна и опростяване. Езика е средство за комуникацията. В днешно време тя е ускорена, експресивна , експресна, глобалистична. Логично е езиците да се променят, заедно със съвремието и хората.
Виж целия пост
# 19
Като човек изучаващ филология, не съм съгласна основни граматични правила да отпадат. Това, че някой не може да пише пълен или кратък член е лично негов проблем и не смятам, че трябва да отпадне заради неграмотността на група хора. Днес пълен или кратък член, утре ятова граница, по други ден тирета, запетаи и т.н. Езика ни е достатъчно опростен, спрямо другите славянски езици и не смятам, че има нужда от повече опростяване.
Напълно съм съгласна. Като се натрупат много неграмотни, да вземат да се ограмотят, а не да служат за критерий, по който да се коригира езикът.
Иначе, съгласна съм, че българският език е тромав и му липсват не малко логични правила, което е резултат от сравнително кратката литературна традиция, която имаме. Именно чрез нея се изковават езикът и правилата му.
Виж целия пост
# 20
При нонсенса гъделът идва от това, че правилата се познават много добре и се нарушават предсказуемо. Нонсенс без правила няма да е забавен и ще е неразличим от тривиален текст.
Виж целия пост
# 21
.
Виж целия пост
# 22
Не че нещо, но пълния член е въведен в българския език изкуствено, преди половин век от акад. Балан (че иначе как да си заюити титлата академик), и интересното е, че правилото важи само на м.р. ед. ч. (а дали не е сексизъм...) ето ви повече информация
http://liternet.bg/publish2/egeorgieva/starinni_2.htm
Виж целия пост
# 23
Българският език е достатъчно опростен. Ако продължава да бъде опростяван ще се профанизира.
Виж целия пост
# 24
Като човек изучаващ филология, не съм съгласна основни граматични правила да отпадат. Това, че някой не може да пише пълен или кратък член е лично негов проблем и не смятам, че трябва да отпадне заради неграмотността на група хора. Днес пълен или кратък член, утре ятова граница, по други ден тирета, запетаи и т.н. ЕзикЪТ ни е достатъчно опростен, спрямо другите славянски езици и не смятам, че има нужда от повече опростяване.

Въобще не съм чела следващи постове.
Виж целия пост
# 25
milenaka е абсолютно права.
В гимназията в 9ти и 10ти клас на тестове по български имах ужасни оценки. Не знаех правилото за пълен и кратък член, за кой/кого, кой/кои и тн.
Е, в края на 10ти клас си казах, че не съм най-тъпата, седнах си на дупето един след обяд и прочетох всички подобни правила. Дадох си сметка, че никога преди не бях слушала обясненията на госпожата и не бях седнала да прочета какво пише в учебника  Rolling Eyes  ooooh! лудо младо, не учех много редовно по български.

Повечето правила са елементарни и се изисква малко повече внимание при писане, за да не се сбърка. Случва се на всеки да е разсеян или да не познава някое правило. Но масово хората да пишат неграмотно, за мен означава просто, че никога не са учили граматика, не са си направили дори труда да научат някое правило.
За пълен и кратък член не мога да приема, че правилото е толкова трудно, че да не може да се научи, нито за двойно ''нн''. Не трябва да си филолог, за да научиш как се пише ''рожденик'' или рожденник''  ooooh!
Изключвам минимани грешки които всеки допуска от бързане, умора и тн.
Виж целия пост
# 26
Само пълният член ли ти боде очите и те затруднява?
На мен също ми е трудно да спазвам това правило, но не мисля, че трябва да се махне, за да ми е по-лесно.
Не може неграмотните да диктуват правилата в езика. Най-добре е да се ограмотят.
Виж целия пост
# 27
Българският език изобщо не е лесен, освен това е труден за говорене, произношение и изписване
Виж целия пост
# 28
Българският език изобщо не е лесен, освен това е труден за говорене, произношение и изписване
Кое ти е трудно в него, освен пълния член?
Виж целия пост
# 29
Най-неприятно ми е, когато се изкривяват правилата за подчинени изречения, като се обособяват части, в които, няма сказуемо. Последната запетая е грешна, но такава употреба е често срещана. Хората се бъркат, когато групи от думи им заприличат на примера от учебника и хоп- да сложим запетая, че да изглежда грамотно. Да, ама няма нужда от такава. Българският език има хубава логика на подчинените изречения, каквато в английския няма. Сложно е, но работи и понякога дори звучи добре, ако имаш концентрация и ухо.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия