Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Спешно! Имам ли право да отказвам работа предложена от бюрото по труда

  • 26 364
  • 73
Здравейте! Имам регистрация в бюрото по труда, след като ме съкратиха и в момента взимам 60% обезщетение. Днес обаче ми се обадиха, че са ми намерили работа на две места и трябва да отида на интервютата утре, иначе ще ми прекратят регистрацията. Въпроса ми е длъжна ли съм да приемам работата? Ако отида на интервю, но откажа работата, ще ми спрат ли обезщетението? Работата не е точно по моята специалност, но ми казаха, че така се води в компютрите им и нищо не могат да направят. Какво да правя, с малко дете съм, не искам да започвам работа на тези места по ред причини, а искам да си взимам обезщетението?
Виж целия пост
# 1
мисля,че може 2 или 3 пъти да се отказва предложената от бюрото работа.
Виж целия пост
# 2
мисля,че може 2 или 3 пъти да се отказва предложената от бюрото работа.

А ако помоля работодателя да пише, че не отговарям на изискванията, това не се води за отказ, нали?
Виж целия пост
# 3
Ако работодателят не ви одобри, това не се води за отказ.
Затова отидете на интервютата и любезно помолете работодателите да откажат  от свое име вашата кандидатура.
Важно е обаче да се явите на уговорената среща.
Виж целия пост
# 4
Aко съм работодател, който си търси персонал посредством БТ и при мен дойде някой, който не иска да работи и ме помоли да го отхвърля.... ще звънна в БТ и ще ги питам, защо аджеба ми губят времето и ме занимават с глупости.  Rolling Eyes

Виж целия пост
# 5
Работила съм дълги години във фирма, която наемаше персонал чрез бюрото. Винаги е имало хора, които открито заявяват, че не желаят да работят при нас и на тези условия. Никой от ЧР не им е правил проблеми. Кандидати бол. Разписват, че фирмата не ги е одобрила и край.
Не знам що за човек би тръгнал да докладва и да се занимава  ooooh!
Преди и самият работник/служител имаше право на 2 отказа от свое име, без санкции. Но не знам как стоят нещата с днешна дата. Сигурно и сега има право на откази, въпросът е колко.
Виж целия пост
# 6
 Kara_ , понеже аз съм минала по този път искам да ти кажа, че в общи линии е ши*ана работа. Работодателя отказа да напише, че не ме одобрява и последва разправия със служителките в бюрото. Понеже бях прочела закона и се захванах за това, че предлаганата работа е под квалификацията ми. В крайна сметка ми оставиха обезщетението, но определено си е до настроение на персонала в БТ.
Успех, и дано нещата при теб се развият благополучно.

(4) Регистрацията на безработните лица се прекратява и в случаите, когато:
 1. (изм. – ДВ, бр. 101 от 2015 г.) не изпълнят препоръките на трудовия посредник или действията и сроковете в плана за действие;
 2. не се явят на посочените дата и час в писмената покана от поделението на Агенцията по заетостта или в срок три работни дни след тази дата;
 3. (отм. - ДВ, бр. 70 от 2013 г.);
4. (изм. - ДВ, бр. 26 от 2008 г.) откажат да приемат предложената им подходяща работа и/или включване в програми и мерки за заетост и обучение за възрастни по този закон, както и в програми и проекти, финансирани със средства от европейски и други международни фондове;
Виж целия пост
# 7
Имам регистрация в Бюрото по труда, след като ме съкратиха и в момента взимам 60% обезщетение. Днес обаче ми се обадиха, че са ми намерили работа на 2 места и трябва да отида на интервютата утре, иначе ще ми прекратят регистрацията. Въпроса ми е длъжна ли съм да приема работата? Ако отида на интервю, но откажа работата, ще ми спрат ли обезщетението? Работата не е точно по моята специалност, но ми казаха, че така се води в компютрите им и нищо не могат да направят. Какво да правя, с малко дете съм, не искам да започвам работа на тези места по ред причини, а искам да си взимам обезщетението?
3а да отидеш на интервю, първо и задължително условие е трудовият посредник от Бюрото да ти изготви насочващо писмо, което ти трябва да подпишеш.
Ти подписвала ли си такова? Ако не си, няма от какво да се притесняваш.
Но ако си подписала писмото и не се явиш на интервюто или се явиш и откажеш предложената работа, тогава ти се прекратяват и регистрацията и обезщетението, и нямаш право на повторна регистрация в продължение на 6 месеца. 3атова много внимавай.
Виж целия пост
# 8
Ако работодателят не ви одобри, това не се води за отказ. Затова отидете на интервютата и любезно помолете работодателите да откажат от свое име вашата кандидатура. Важно е обаче да се явите на уговорената среща.
Важно е, но не за нея, а за посредниците от Бюрото. Телефонните обаждания нямат никакво обвързващо действие. Ако не й е връчено насочващо писмо срещу подпис, а е имало само тел. обаждане, то не я ангажира по никакъв начин.
Моят съвет е докато все още получава обезщетение въобще да не започва работа,предложена от Бюрото и да не подписва насочващи писма.
Трудовите посредници са не за друго, ами за да отчитат дейност на гърба на безработните...
Виж целия пост
# 9
Благодаря на всички за отговорите Simple Smile Не съм подписвала насочващи писма, само по телефона са ми звъняли. На теория, ако ми връчат такова писмо дали, длъжна ли съм да го подписвам?
Виж целия пост
# 10
Щом не си подписвала нищо, добре.
Ако ти изготвят такова писмо и ти считаш че работата не е подходяща за теб, пишеш на писмото "Откавам интервю" и толкова.
Това е начина за отказване на работа предложена от Бюрото. Не могат да ти прекратят регистрацията за отказано интервю. Дали една работа е подходяща за теб, това преценяваш ти, а не трудовият посредник.
Не знам обаче на колко отказа имаш право...
Виж целия пост
# 11
Здравейте! Днес ми се обадиха от бюрото по труда и ме накараха утре да отида за да ми дадът писмо,с което трябва да ида на интервю и ако откажа,ще ми прекратят регистрацията! Ако не ида утре ине подпиша писмото,пак ли ще ми прекратят регистрацията? И имам ли право на откази и ако ДА,на колко? Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 12
Тел. обаждания от Бюрото по труда нямат обвързващa cила за теб.
Така, че можеш спокойно да игнорираш обаждането. Все едно не са ти се обаждали.

Насочващото писмо няма просто така да ти го дадат, ами като отидеш (което не те съветвам да правиш), първо ще го изготвят пред теб и ще очакват да го подпишеш, и чак тогава ще ти го връчат.

Затова ако считаш,че работата не е подходяща за теб, по-добре не отивай утре. Отиди чак на датата ти за подпис, и като ти поискат обяснения защо не си се явила за насочващо писмо, се направи на приятно разсеяна, че не знаеш за какво става въпрос...
Виж целия пост
# 13
Ок,няма да отида а сигурна ли си че като не се явя няма да ми прекратят регистрацията? Защото тазк вчера която ми се обади,и каза че ако откажа в бюрото по труда или на работодателя-ще ми я прекратят,но не каза нищо за евентуално неявяване? Все си мисля,че не би трябвало да ми я прекратят след като не съм отказала в писмен вид.…...
Виж целия пост
# 14
И имам още един въпрос!
Ако въобще не вдигам на телефонните км обажданкя,могат ли да ми прекратят автоматично регистрацията?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия