Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Школи в София за подготовка за НВО в 7 клас

  • 72 128
  • 252
# 210
Каква друга губерния...Има хора с ясно изявено желание за математика, комбинирана с немски и английските паралелки не са им приоритет. В класа на моите деца сред 26 има цели две такива. А това е само един клас. Като не им е стигнало за СМГ с немски, на втора позиция са приети в езикова с немски и планове(станали после факт) за профилиране с мат, въпреки че балът им е бил предостатъчен за СМГ с английски, така че нищо не внушавам..Макар да е по-масово застъпено писането на двете позиции на СМГ една след друга, има достатъчно деца и с друга подредба и те са предимно идващи от други училища, не от СМГ.
Виж целия пост
# 211
На твоите деца така, но на моите-иначе. Съседското дете без визия за категорично немски в СМГ си влезна без оглед на немския в СМГ. И без анализи до припадък ежегодни и без да пише езикова, т.е. НЕГ след това, а всички математически паралелки просто. Та версии всякакви има. И не бива да се изхожда само от собствените или на тези около нас.
Темата е за школите, изказала съм мнение за школите (в случая за пробните), различно от твоето и не разбирам защо се чувстваш длъжна да се наложиш. Имаме различно мнение, пиша го за стотен път, и различното мнение все пак дава различен мироглед, позиция, на тези, които четат може и да им е полезно. Не е нужно да оспорваш до премала. Разбрах твоята позиция, единствено казах, че моята е различна и съм я изложила.
Виж целия пост
# 212
Дадох пример, както и ти, не правя никакви анализи на база него. 5 -10 -15 деца да има само в цяла София с такава ориентация, пак са ощетени с неприемането  им в най- желаната паралелка,  не от незнание, а заради безхаберие на училища/школи. Още в първи си пост написах, че просто се надявам множеството школи в тази връзка, за училищата не храня надежди,  да променят подхода си и да разглеждат всякакви задачи от седмокласния материал, а не да карат в стил - през параметричните неравенства, през усложнените разлагания, през задачите  с построение, през по-завързаните текстови можем да не минем въобще или можем да ги претупаме, понеже не се падат..Ми не може, понеже  очевидно се падат и именно те в един момент, макар и за ограничен набор от деца, се оказват решаващи за приема. Тя затова е сложена тази 24-та в тазгодишния й вид, за по-прецизна селекция на деца в паралелки с мат.В това няма нищо лошо, стига  да е налице подготовката за целта и извън МГ.


Виж целия пост
# 213
А аз се надявам на масов отлив от школи, но уви, осъзнавам, че няма да се случи. И съм ЗА с пет ръце за задача, която да отсее.
Ти каза, че приключваш темата и не го направи, затова аз я приключвам. Мина ми времето на школи и изпити, изказала съм се, затова се оттеглям от темата.
Успех на следващите в безумието.
Виж целия пост
# 214
И аз се надявам на отлив Simple Smile След дългите приливи.

Русалке, кажи как в група, в която в началото на годината не се сещат как да разложат 81, искаш да им обясняват построения и параметрично уравнение с модул. Ми то не е за всеки, не му е и нужно.
Показвали им по 1-2 по-сложни задачи, минали покрай ушите. Бях помолила за по-засукано параметрично и построение да се наблегне. Нъц. И да, осланяха се на "това не го дават, ние знаем!"?
Е, всеки път има първи път. Сега мълчат.

Както някой писа - като иска МГ детето, копае (и) само.
Виж целия пост
# 215
Лоренца, и си права, и не си. Да, не е за всеки, ама има деца, за които е ( и като потенциал, и като желания) и някъде трябва да им се покаже. Това някъде не е в училище, не е обаче и в школите..Казваш да копа и само, ми не всяко дете знае къде и как да разкопае, дори да има способностите. И не всеки родител е в състояние да го насочи..Отгоре ли ще му дойде просветление, че това, това и това не са разглеждани неща и че трябва самосиндикално да работи над тях, защото все пак са от материала и могат да се паднат? И тогава омаловажените горе пробни с по-висока сложност на такова дете всъщност му правят услуга, сблъсква се с неща, които въпреки знанията, потенциала, стабилната подготовка и старанието си не е срещало..Светва му лампичката и вече се ориентира къде да копа...
Виж целия пост
# 216
Да се изкажа и аз за школите, макар, че не сме ползвали за подготовката, школата по математика се опитах аз да съм, донякъде успях, въпреки усиления отказ на девойката, която смяташе, че щом в училище има 6 на контролни, значи всичко си знае. Е, да ама аз виждах на какви задачи са им тестовете и това за мен не бяха задачи за 6, прекалено лесни и елементарни, което много ме ядосваше. Рядко да ми хареса подбор на задачи в тест, имаше и такива по едно време, но рядко!

Подготвяше се сама, с голяма степен като й висях на главата така просто й беше по приятно и явно не се разсейваше. Започна по-сериозно априлската ваканция сама, ние бяхме на пътешествие, видя явно, че втория модул й е труден и нищо не може да реши сама и се започна трудното. Тя е такъв характер, че лесно се отчайва, трудностите не я стимулират/ т.е сама да копае/, по скоро я отказват.  Започна мрънкането и да се панира, че нищо няма да направи, сълзи, драми!
Целта й беше НПМГ, Х/Б, представи се добре на олимпиадите, които й носеха точки и за математика можеше и да не изкарва висок резултата/ така се успокояваше/.
Започнахме със тестовете на Регалия, вървяха лесно, задаи еднотипни, което ми направи впечателние докато ги решавахме, тук там някоя по-интересна и рядко срещана задача. В училище не бяха решавали нищо такова, даже благодарение на русалката, която ми помагаше за някой решения,а в последния момент разбрахме за една помощна теоремка за правоъгълен триъгълник, която в нашия учебник липсваше като задача, но в учебника на Архимед/ дано не бъркам името на издаделството/ , беше сложена като водеща задача/ заради това купих нов учебник седмици преди НВО/. А месец преди матурата в училище си правеха проектчета за повишаване на успеха, вместо да решават точно такива задачи/.
Благодарна съм на мамите от темата, които качваха разни задачки от техни пробни/ ние ходихме само на един- на който нивото беше високо и ни стимулира малко да се постегне девойката, навреме/, а аз хващах всяка по-интересна и различна задача, за да изчистваме подобни решения. Другото беше въпрос на късмет и дали няма да направи техническа грешка в някое изчисление или преписване...
Така срещнахме такава с построение, което помогна на матурата да не се откаже от тази задача и да я реши с построение!

Така че, решаването на странните задачи е важно, отделно, че са и по-интересни. знае ли се пътя и  схване ли математическото мислене, после лесно детето може да намери решението на подобен тип задача.

На НВО изкара 81.5, което й беше предостатъчно, пък и с минимални усилия, една априлска ваканция и три-четири уикенда по 5-6 задачи на ден....
Хубаво е родителите да следят, стига да помнят материала и да насочват, ако не могат обаче шанса да попаднат на учител, който да изчиства пропуските е много важно.

Такива като мен, които никога не са ползвали учители и преди 15 септември почнаха да търсят по отзиви на познати, е рисково.

Ако има желаещи за НПМГ, природни науки, за подготовката за олимпиади ползвайте учебниците на различните издателства, оказаха се с различен материал, което беше другото, което ме изуми и не бях допускала!

Виж целия пост
# 217
Дълго време се занимавах сама с моята госпожица. Учех уроците заедно с нея и да ви кажа честно до 5 клас избутах- криво ляво. Проучих формата на НВО по БЕЛ и по математика (позната ми беше казала, че в изпита влиза материал от 3те години 5,6,7 клас), купих учебници и започнах аз да чета и проучвам. Минах материала по БЕЛ за 5, 6, 7 клас (литературата и езика винаги са ми били силни предмети) и горда седнах да решавам НВО от миналата година...е познайте..материала в учебниците и този в матурата не се припокриват. Междувременно моята госпожица я хвана пубертетът с пълна сила и каквото и да й обяснявах, сякаш не ме чуваше (стояли сме часове наред пред учебниците абсолютно безрезултатно). И така започна нашата сага с търсенето на учители. Записах я с школа за уроци по БЕЛ и математика (така хвалената "Междучасие") останахме много недоволни. Уроците в група, макар и по-малка, не изчистват пропуски, а нови знания върху нестабилна основа предизвикват хаос в детската глава. Резултат- Маги намрази и 2та предмета. Отказах се от школите и започнах да търся учители за индивидуални уроци. Минахме през трима учители по математика и 2ма по БЕЛ. Няма да споменавам имена, защото не съм сигурна, че проблемът беше в учителите.Оказа се, че моята шестокласничка е с тежък характер и не успя да хареса нито един от въпросните преподаватели. Преди урок започваха скандали, уговорки, молби, заплахи...и така до началото на това лято. Отидох на лекар при познат и разговаряйки се оказа, че и той имал седмокласничка тази година. Даде ми номера на учителката по БЕЛ , от която останал много доволен. Така стигнахме до госпожа Кощрина. Записахме час и да ви кажа реакцията на Маги след първия час беше :"Мамо, тази госпожа е много яка". Цяло лято ходим при нея. Детето ми започна да чете книги (не задължителна литература, разбира се, но все пак книги), вече знае наизуст "На прощаване", а още не е започнала 7. клас. Та...от целия насъбран опит установих, че не може дете да бъде в курс преди да е изчистило пропуските (затова груповите занимания са неефективни) и същност не е важна школата, а учителят...Та в този ред на мисли...търсим си учител по математика. Моля за препоръки. Склонна съм да е по-далеч, но детето да го харесва.  
Виж целия пост
# 218
Благодаря за  полезния пост!  И аз споделям тази  логика и мисля че за нас това ще е правилния избор.В момента съм  в търсене на учител по  български език за неинтензивни занимания.( Все пак искам да дам  шанс на детето да вземе нещата в свои ръце, както
 уж е обещала, а и е 6-ти , а не 7- ми клас  и мисля че  мога да и позволя  този толеранс като време),
Мога да дам препоръка за учители по математика- в ОВча купел и Люлин. Ползвали сме услугите на едната учителка по математика за текуща помощ и запълване на пропуски..В момента съм на изчакване точно с този предмет, но  си ги държа в списъка за по-натам.
Виж целия пост
# 219
В кой квартал е тази учителка? С тези 3 мнения, много намирисва на реклама. Аз също имам учителка, с уч. център, която събира малка група, от 5-7 деца.
Виж целия пост
# 220
Ами, дайте препоръки и контакти де.Мисля че  точно за това е тази тема.Учителите, които препоръчвам са- г-жа Борисова в Овча купел- работи в учебен  център Логоз аз и ти, и Анна Хранова в Люлин- академия за отличници Елит
Виж целия пост
# 221
Тези квартали не са ми опция. Казвайте квартали, без реклами.
Виж целия пост
# 222
В кой квартал е тази учителка? С тези 3 мнения, много намирисва на реклама. Аз също имам учителка, с уч. център, която събира малка група, от 5-7 деца.

Истината е, че пиша коментари под всички постове за школи 7.клас, търсейки преподавател по математика. Днес за първи път се разрових из форумите. Ще се постарая да следя всичко. (Не зная как мога да следя тема, ако не съм писала пост под нея). Учителката, която препоръчвам, работи към школа. Не съм сигурна дали има свободни часове все още. Намира се на бул. България близо до Джъмбо. Школата предлага и математика, но останах недоволна от преподавателя, затова както казах, не препоръчвам школа, препоръчвам човек. Учителката, която имате по БЕЛ или по математика преподава?
Виж целия пост
# 223
Тези квартали не са ми опция. Казвайте квартали, без реклами.
АМа тя темата не е само за Вас все пак Wink АКо желаете, може да споделите за вашата учителка.Може пък на някой друг да е от полза
Виж целия пост
# 224
Ами, дайте препоръки и контакти де.Мисля че  точно за това е тази тема.Учителите, които препоръчвам са- г-жа Борисова в Овча купел- работи в учебен  център Логоз аз и ти, и Анна Хранова в Люлин- академия за отличници Елит
Много благодаря. Ще проуча Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия