Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Недоносени бебета с диагноза - Перивентрикуларна левкомалация

  • 9 784
  • 34
# 30
ЦДП може ли да се влоши? Това, което на нас ни казаха, когато преди няколко месеца се заговори за възможна лека ЦДП е, че това е състояние, което не се влошава.
Ако имаш предвид ДЦП - да, теоретично не се влошава. Но колкото по-късно се започне рехабилитацията, толкова повече време и възможности са загубени. Колкото по-малко е детето, толкова по-големи са компенсаторните възможности и пластичността на мозъка. Те непрекъснато намаляват с възрастта. За това колкото по-рано се започне рехабилитацията толкова по-добър ефект има. Съответно толкова по-големи са надеждите детето да развие максимума на потенциала който има. А и по-нататък - невлошаването е само теоретично. Не се влошава и не прогресира увреждането на мозъка, т.е. причината за ДЦП. Но дете с ДЦП оставено без рехабилитация реално се влошава с времето - спастичността се повишава, двигателните възможности намаляват (виждала съм много ходещи деца, които в по-късна възраст сядат на количка), говорните и когнитивните умения също намаляват, ако не се работи. Изобщо това е състояние, което иска целоживотна, упорита и постоянна рехабилитация.
Виж целия пост
# 31
Здравей savina_33 . Да не би да си медицинско лице? Питам,защото явно имаш доста информация за тези неща.
Виж целия пост
# 32
Да, лекар съм и работя с деца с ДЦП и бебета рискови за ДЦП.
Виж целия пост
# 33
Благодаря, савина. Написаното от теб наистина звучи логично и е общо взето това, което и аз мисля по въпроса.
Виж целия пост
# 34
И аз съм объркана от това, което са ви казали. Левкомалацията (ПВЛ)се причинява от недостига на кислород и на ТФЕ се вижда като неехогенни зони (празни пространства), поради смърт на бялото мозъчно вещество. Докато кистите се образуват вследствие на кръвоизливи (ИВХ) във вентикулите. Последствия има, ако започнат да се отдръпват в мозъчните стомахчета. Моето момиченце имаше и двете диагнози в епикризата. Бях отчаяна. За щастие ПВЛ се оказа грешка. Както ми обясниха двама лекари по-късно, когато мозъкът е много незрял, това което се вижда на ехографа е подобно на левкомалацията - тоест нищо. Кръвоизливът също се резорбира напълно и към 4 месец вече нямаше следи от него. Моля се и при твоето момченце да има добри новини.
Това беше поста ми от преди 2 години. За съжаление и при нас нещата се развиха като при Katalita. Между 1,5 и 2 г. започнаха да се появяват аутистични симптоми, които все повече се засилват. Сега дъщеря ми е на 3 г. не говори и не се обръща на името си, не разбира, има сензорни дефицити. Katalita, кой невролог ви изписа ЯМР (не че са много във Варна, де)? В Терапията ли го правихте, приеха ли ви в болницата или отидохте само за изследването, в коя барокамера ходите? Всяка информация ще ми е полезна, може и на лични.
Виж целия пост

Препоръчани теми

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия