Вижте интересната страна на съвременните инвитро технологии  

Акценти:
* В инвитро лабораторията на Медицински комплекс „Д-р Щерев” ембриолепилото се прилага напълно безплатно при всяка една ин витро/ICSI процедура
* С напредъка на оптичните и компютърните технологии, делителното вретено на яйцеклетката се визуализира в реално време в процеса на инжектиране на яйцеклетката със сперматозоид, като в допълнение могат да се оценят нейните зрялост и качество
* IMSI процедурата представлява морфологично селектиране на сперматозоиди


Да надникнем в мястото, където магията се случва – инвитро лабораторията. Там квалифицираните ембриолози и биолози прилагат нови техники, които спомагат за повишаване на шанса за зачеване при стандартната инвитро/ICSI процедура. С помощта на специалистите на Медицински комплекс „Д-р Щерев”, които са пионери в прилагането на асистираните репродуктивни технологии в България, и внедряването на редица иновативни методики за пръв път у нас, ще разбулим тайната на няколко интересни допълнителни техники за постигане на мечтаното бебе.

Spindle view (спиндъл вю) и оценка на обвивката на яйцеклетката
С напредъка на оптичните и компютърните технологии, делителното вретено на яйцеклетката се визуализира в реално време в процеса на инжектиране на яйцеклетката със сперматозоид, като в допълнение могат да се оценят нейните зрялост и качество.

Ембриолепилото или „Залепяне” на бъдещото бебе за мама
Ембриолепилото представлява вид специална среда, съдържаща голямо количество хиалуронова киселина (хиалуронан). Редица проучвания показват, че използването ѝ повишава с допълнителни 10% шансовете за постигане на клинична бременност при ин витро/ICSI процедури.
Ембриолепилото спомага за образуването на контакт между клетките на ембриона и матката и съдейства за образуването на кръвоносни съдове, по които да се изхранва ембрионът от майчиния организъм.

В инвитро лабораторията на Медицински комплекс „Д-р Щерев” ембриолепилото се прилага напълно безплатно при всяка една ин витро/ICSI процедура. Стремежът на специалистите от комплекса е предоставянето най-висококачествена здравна грижа и непрекъснато внедряване на най-модерните техники и методики на лечение.

Ко-култивиране или „одеалцето на мама“
Ко-култивирането или „изкуствената матка“ е техника, която се използва за подобряване на качеството на ембрионите. Тази техника се прилага, когато дадена жена има проблем с имплантацията или пък при предходна инвитро процедура са получени ембриони с лошо качество и не е постигната бременност. При нея в период, когато матката е най-възприемчива към ембрионите се изваждат клетки чрез безболезнена процедура. Нужни са няколко миниатюрни парченца от лигавицата на матката, които се размножават в инкубатор. Размножените и отгледани вече клетки се замразяват до използването им в ин витро процедурата. Клетките се размножават и се подреждат като „одеало”. Върху „одеалцето“ се поставят оплодените яйцеклетки. По този начин те си обменят вещества, стимулиращи растежа на ембрионите. Когато настъпи момента те да се върнат в майката, закрепването им става по-сигурно, защото биват „разпознати” от маточната лигавица.

Асистираният хетчинг или подпомагане на „излюпване” на ембриона
Техниката представлява изтъняване или „пробиване” на малка дупка в единия край на обвивката на ембриона чрез лазер. По този начин той ще се „излюпи” много по-лесно, когато настъпи моментът да се имплантира в маточната лигавица, след връщането му в организма на жената. Техниката се използва при удебелена или много твърда обвивка на ембриона. “Излюпването” е напълно естествен процес, който предхожда имплантацията в естествени условия дори при нормално забременяване. В някои случаи, обаче е възможно този естествен процес да не може да се случи нормално вследствие на удебелена или много твърда обвивка на ембриона. Когато при ин витро процедура се прецени, че има такава опасност, за да се повиши шанса за успех ембриолозите от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ използват специален лазер. Тази „космическа” технология дава възможност за най-атравматично и прецизно отстраняване на структури, които пречат на ембриона, без да се нарушава неговата цялост. При нея ембрионите първо се поставят в специална хранителна среда и се наблюдават под микроскоп. Обвивката на всеки ембрион се оразмерява чрез софтуерна компютърна програма, лазерният лъч се позиционира върху нея и се извършва манипулацията. Програмата е направена за клинични цели и има защитни кръгове, които предпазват ембрионите при манипулацията.

IMSI (Морфологично селектиране на сперматозоиди)
Mетодът IMSI (Intracytoplasmic morphologically-selected sperm injection) се прилага при двойки с проблеми при зачеването от страна на мъжа. Целта при този метод при оптично увеличение с микроскоп от над 6000 пъти, подготвен биолог да селектира най-добрите сперматозоиди. Така се увеличава шансът за бременност.  

MACS (отстраняване на ДНК фрагментирани сперматозоиди)
MACS или Magnetic-activated cell sorting е лабораторна техника за изолиране на сперматозоиди с ниска оплодителна способност (сперматозоиди с увредена/фрагментирана ДНК) и подбор на такива с високи шансове за оплождане.

24-часово видеонаблюдение
Ембриоскопията или time-lapse imaging осигурява постоянно 24-часово наблюдение на цялостното развитие на ембрионите посредством вградена микрокамера (т.нар. ембриоскоп). Техниката позволява да се селектират ембриони с възможно най-добър имплантационен потенциал сред останалите ембриони на дадена двойка. Така се увеличават шансовете за успешна бременност и раждане на живо и здраво бебе.


Повече информация по темата можете да прочетете ТУК.
Виж целия пост