Акваристика-6

  • 64 057
  • 573
                   Добре дошли в темата за декоративни рибки и аквариумни обитатели!

Полезни съвети:

<<>> За оборудването <<>>
- Трябва да знаеш параметрите на аквариума си: размери, литраж, дебелина на стъклото; оборудването какво е; видове растения в него; видове риби в него;
- Аквариума ти винаги трябва да е на стабилна основа, която не трябва да се клати и да е подложена на систематични сътресения.
- Под аквариума задължително сложете стереопор – с предпазна мярка да не се счупи дъното.
- Винаги нивелирай аквариума си с цел, да се избегне усукване и спукване - да няма разлика повече от 3мм в левия и десния край, по дължина.
- Напълни го с 5см, във височина, вода – вземи метъра и виж дали нивото в ляво и дясно е в нормите от всички страни на аквариума ти – ако е повече от 3мм ВНИМАНИЕ!!!
- Не чукай с пръсти или твърди предмети по стъклата на аквариума ти.
- Имай под ръка резервен термометър, нагревател, помпичка, за да може да ги подмениш при възникнала авария, при невъзможност да отидеш да си ги купиш веднага.
- Пясъка трябва да ти е речен – задължително ситен 3-5мм зрънца.
- Осветлението трябва да е умерено и равномерно разположено, съобразено с растенията и видовете риби – не си мислете, че щом свети и всичко се вижда от вас, сте постъпили правилно.
- Осветлението на аквариума ви трябва да работи около 8-12 часа
- Помпичката черпи въздух от помещението, в което е аквариума - не е желателно в него да има прекалено много дим, изпарения, силни миризми и т.н.
- Чистете вътрешната помпа независимо от вида и един път седмично.
- Сменяйте дунапрена на вътрешната помпа или просо гъбичката на външната помпа един път месечно независимо от това дали е замърсена или ви изглежда чиста.
- Ако вътрешната ви помпа прави прекалено голямо течение трябва да промените посоката му – да бие на горе; много риби не обичат постоянно течение и то също пречи на растенията в определени ситуации; промяната на течението става след като сложите на издатъка един гумен маркуч затапен отпред с коркова тапа и изрязан от горната му страна по дължината на маркуча – така постигате сменяване на посоката на водната/въздушната струя и един по спокоен аквариум.

<<>> За Рибките и др.аквариумни обитатели<<>>

- Никога не се отказвай ако не ти върви с рибите докато се учиш.
- Чети много литература за риби, за да развиеш обща култура.
- Започни с по-обикновените риби запознаването си с науката Акваристика и нейните обитатели.
- Наблюдавай рибите си ежедневно, от близко разстояние – с цел да тренираш погледа си, за признаци на анормално поведение или външни белези по тялото.
- Научи латинските и правилните видови наименования на рибите си.
- Не бързай да размножаваш рибите си преди да си научил етологията (науката за поведението на животните) и биотопа им (в какви условия живеят), и изискванията им, спрямо водата в аквариума.
- Научи кои риби могат да съжителстват заедно и кои не – това се постига с четене и питане.
- Научи половият диморфизъм ( разликите в пола ) на рибите си.
- Не купувайте риби от всеки зоомагазин – избери си един пазарувай от него.
- Не взимай от всеки приятел/познат предложена/продавана/подарена риба/риби.
- При внасянето на нова риба/риби в аквариума ти, не вливай водата от пликчето, а улови рибата/рибите с кепчето и водата върни в канализацията- това е с цел да предотвратим внасянето на зараза в твоят водоем.
- Трябва да се научиш кои са най-качествените лечебни препарати и, че не всяко лекарство в зоомагазина е подходящо за болната ти рибка.
- Когато пренасяте риби при външни условия, плика с тях трябва да е на тъмно и топло място – чанти, вътрешни джобове, странични джобове и т.н.
- Не купувайте от зоомагазини: прекалено дребни риби, риби в чиито аквариум плуват трупове на други риби, риби с наранено тяло или липсващи части от тялото и т.н. Трябва да познавате нормалният вид на дадената риба – това става с четене и питане.
- Когато купувате риби – винаги взимайте не по-малко от 3 броя – тъй като повечето риби са пасажни или стадни риби, една рибка не стои добре като вид в дадения аквариум.
- На риби от рода на скаларите оставяйте по 5 литра вода; от рода на живородките по 3 литра; от рода на цихлидите по 10 литра; от рода на харацинидите по 2 литра; от рода на кили рибките по 2 литра или иначе казано на дребните рибки по 2-3 средните 5-10 а едрите по 10-15 литра вода; но за да знаете коя риба от кой род е четете книги или питайте в зоомагазина.
- Ако вече сте отгледали риби, които са от едър тип и са на около 1година време при вас, но искате да вземете малки и дребни рибки – никога не ги слагайте веднага при едрите риби защото ще ги изпапат на деня – особено ако са цихлиди или скалари или едри сомове и т.н.; сложете ги в отделен аквариум да достигнат нормален размер и тогава ги пуснете при другите риби в общия аквариум.
- Сомовете служат не за да папат акито на рибите както си мислят много хора, те са отделен, напълно нормален вид риби, които просто чистят водораслите или остатъците от храна по дъното, в зависимост от кой род и какво поведение имат.
- Жълтите и големи охлюви (Ампулария) не са никак вредни, те са една неделима част от аквариума ни, но трябва да се внимава с броят им в него. Хранят се като риби и чистят и те водорасли по стъклата или остатъци от храна по дъното.
- Охлювите в пясъка дето имат вретеновидна форма и се заравят също не са вредни (Мелания) – те са доста даже и полезни.
- Най-вредни, за растенията, са охлювчетата с кафявите черупки – малки и се размножават прекалено бързо и нападат като правят растенията на дупки.
- Рибите се делят на дънни, обитаващи средният слой на водата и живеещи под повърхността – така, че имайте в предвид и начина им на хранене е различен.
- Ако се налага да ремонтирате, почиствате и др. операции по аквариума си, запазвате над 50% от водата в кофи, легени, бидони и т.н., в един от тези съдове слагате рибите, нагревателя, помпата и тези две неща да работят. Покривате съда да не стане скок „рибата на пода” и правите нужните действия, после просто връщате аквариума си в приличен вид, наливате старата вода, която е била по съдовете и престояла или нова от чешмата; изчаквате да се нормализира температурата на водата и връщате внимателно рибите си.
- Като избирате риби от зоомагазина гледайте те да са подвижни едри и с нормални части на тялото си, поискайте да ги нахранят и изберете най-лакомата. Некачествените риби са неподвижни; меланхолични; със свити перки и не хващат окото.
- Различните поведенчески реакции на рибите (гонене; бой и т.н.) са нормални ако няма пряка опасност за рибите от смърт; стрес или нараняване – вземете веднага мерки ако има такава вероятност; разделете рибите.
- Избягвайте да слагате прекалено ръбести камъни; корали и т.н. рибите се нараняват, а една драскотина по тялото е отворена врата за всичките бактерии, които плуват във водата
- Трябва да има достатъчно по брой и видове укрития за рибите; много от тях имат поведение, в което те искат или имат нужда да се скрият – осигурете им тази възможност.

<<>> За водата <<>>

- Сменяйте ежеседмично нужното количество вода – според литража на аквариума си.
- Винаги бъркай във водата с чисти ръце и изрязани нокти.
- Не бъркай във водата с пръстени или гривни по китките си.
- Не бъркай във водата, ако наистина не ти се налага.
- През летните горещини не доливайте вода в аквариума, а сменяйте както винаги по нормалния начин – доливането на вода е неправилен начин на грижа.
- Научете ролята на нитритите и нитратите в акваристиката.
- При наличие на мъртви части на растения във водата ги махайте.
- Купувайки растения за аквариума си, не слагайте и водата с тях във аквариума си – има опасност от зарази.
- Не чистете аквариумните стъкла всеки ден, чистете само предното стъкло за да имате просто видимост, всички налепи по другите 3 стъкла си имат своята полезна дейност; те са видове водорасли и служат за храна; фотосинтеза и т.н.
- Не слагайте варовити камъни в аквариума си освен ако рибите не го изискват.
- Не слагайте рапани; мидички; морски пясък и други неща от морски произход.
- Слагайте в аквариума си само корени купени от зоомагазина или подготвени от хора, които си разбират в тая област.
- Термина третирай водата в аквариума си просто „профилактично” с препарат е неправилен, слагайте химия във водата само при необходимост.

<<>> За храненето <<>>

- Храни рибите си с качествена и разнообразна храна.
- Храни рибите си с жива и фирмена – суха храна.
- Редувай жива със суха храна – фирмена храна.
- Храни подрастващите два пъти на ден, а над една година – един път на ден.
- Живата храна давай винаги в хранилка.
- Не прехранвай рибите си – може да им се отрази пагубно.
- Сухата храна давай в количество, което да бъде изяждано, докато падне на дъното.
- Не си мисли, че щом рибите се събират в ъгъла за хранене винаги са гладни.
- Гладуването на рибите е нормално поведение в природата, прилагай го и при теб един път седмично.
- Ако режете тубифекса (вид жива храна) преди да го давате на рибките си, го оставете да постои малко върху една гъба, за да изтече кръвта му и т.н.
- Живата храна се съхранява само под течаща или капеща студена вода (Тубифекса)
- Рибите могат да издържат на глад, но не е желателно да ги натоварваме по тоя начин.

Надявам се да запазим добрия тон в темата. Hug
Виж целия пост
# 1
Благодаря за новата тема!  bouquet Отговарям на въпроса от предната тема.

На растения не сме се спирали, ще подаря аквариума с някакви изкуствени. Ще гледам да са много меки и нежни и да изглеждат горе-долу добре. Оттам нататък, собственичката на акваиума ще преценява дали да завъди някакви растения вътре.

За нагревателя разбрах - макар че вероятно и лятото ще се ползва, защото в дневната лятото се ползва климатик почти непрекъснато. Срещнах различни препоръки за температура на бетите, основно гравитираха около 25-26 градуса и това ще се стремим да постигнем. Освен ако не греша?
Виж целия пост
# 2
За съжаление не мога да помогна за температурата.
Разбирам повече от живородки.
Сега се сетих нещо за мястото,където ще поставите аквариума.
Не трябва да е близо до прозорец.Не е препоръчително да се поставя на секция или в шкаф (освен,ако не е специален за аквариум),защото много често ще се наложи да се бърка в аквариума и трябва да й е удобно.
Отгоре трябва мястото да е свободно.
Ако има други домашни любимци,трябва аквариума да не е близо до тях.
Може да обяснявам някакви неща,които не са свързани с въпросите ти,но може да бъдат полезни.
Виж целия пост
# 3
Кристияна, благодаря за новата тема bouquet!
Сложи само в старата линк към тази Peace
Макарон, на показаните от мен аквариуми осветлението е вградено в капака, което си е удобство, имат малко капаче, през което се хранят рибите.
Да, не трябва да е пряко огряван от слънчева светлина, защото лбързо се развиват алги и водата зеленясва. През лятото нагревател не е нужен, ние махаме и на рибите, и на костенурката.
Виж целия пост
# 4
marti_eta бих сложила,но съм забравила как става Embarassed
Виж целия пост
# 5
Благодаря за темата! bouquet
Макарон, аз бих заложила на естествените растения. Peace
Виж целия пост
# 6
Няма защо да ми благодарите Hug bouquet
Дали да не направя някаква анкета?Ако искате,давайте идеи.
Виж целия пост
# 7
Здравейте, записвам се в темата със скромните три скаларии. На дъщеря ми, купили са ги преди няколко дни с баща си. Гледали сме риби с батковците и, но минаха доста години и доста неща са се променили. Оказа се, че големия батко е продал помпата и ще купуваме нова. Искам да попитам колко време може да се издържи без помпа. Аквариумът ни е 18 литра - току що видях, че отговаряме по литри на рибките. Поне едно нещо да ни е наред  Laughing
Виж целия пост
# 8
То май аз не съм за записване, че ще ме подпукате ....  Rolling Eyes
Имаме малък кръгъл аквариум. Купихме 4 гупи и две живи водорасли + 1 жълт охлюв.
Кислород няма.
Светваме им лампата на бюрото ... понякога  Embarassed
За последната година се родиха около 20 рибки. Ако ги отделяме умират и опита показа, че е по-добре да останат при родителите. Не ги ядат. Та сега имаме доста нагъчкан аквариум от 20 риби различни калибри, размножил се охлюв, водорасли като джунгла.
Виж целия пост
# 9
Добре дошли на новите попълнения!
the Дорис колко литра е този аквариум?
Сменяй го,защото кръглите аквариуми не са подходящи за отглеждане на рибки.
Нагревател имате ли?Ако не,трябва да купите,защото той е много важен.Помпа също.Без помпа може да гледате само лабиринтови рибки.
Не искам да те плаша,но охлювите и рибките все повече ще стават.
Ако не искаш да ти се раждат рибки,продай/подари тези на някой и си купи само мъжки.
Нали знаеш правилото за 1 см-1 л. на рибка?
Междудругото,голям аквариум се поддържа много по-лесно отколкото малък.
Успех с хобито!

ЗлаВещица успех в хобито!За съжаление аз не мога да ти помогна със скалариите,защото не съм отглеждала.Имам спомени,че те много бързо пораствали.(но това май беше за други)
Виж целия пост
# 10

Без помпа може да гледате само лабиринтови рибки.


Дано не звуча много невежо, но кои рибки са лабиринтови?

Не съм чела старите теми, дано не задавам прекалено елементарни въпроси и не съм досадна  Embarassed
Виж целия пост
# 11
 ЗлаВещица,спокойно не си досадна.Колкото повече въпроси задаваш,толкова повече научаваш Wink
Ако искаш може да прочетеш миналата тема (ако ти се занимава).Там има много полезна информация,но винаги може да питаш тук-независимо дали го има вече въпросът или не.Все пак на никой не му се занимава да чете 50 страници.
Та така...Лабиринтови се наричат представителите на подразред Anabantoidei.Специфично за тях е наличието на т. нар. лабиринтов орган, който дава името на групата. Той е предназначен за поемане на атмосферен въздух и дава възможност на тези рибки да обитават много бедна на кислород вода.
Взех го от един сайт,защото аз щях да го обясня много трудно и неразбираемо Laughing
Виж целия пост
# 12
Кристияна, благодаря  bouquet
Ще прегледам предната тема, за няколко дена се надявам да я прехвърля  Simple Smile
Виж целия пост
# 13
Пак казвам-не е задължително.Просто ти го препоръчах.
Ако имаш въпроси не търси,а направо питай Hug
Виж целия пост
# 14
Вещи, най-разпространени из зоомагазините лабиринтови са бети и трихогастери.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия