Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Акваристика-6

  • 50 103
  • 430
# 420
Цветни телевизори ? хаха вече така ли му викат.

Ако стаав дума за мойте два аквариума, изобщо никаква поддръжка не искат. С растенията и грунда се създава една екосистема, която на практика сама се поддържа, също така това са малки  риби - не създават толкова отпадъци, не ядат толкова - това е важен факт.
Освен в началото докато потръгнат повече смени на водата правя, повече ги наглеждам и  това е - ако очакваш някаква голяма поддръжка няма такова нещо, въпреки че дори и така да беше  на мен ми доставя удоволствие.  Wink
Виж целия пост
# 421
Здравейте.Златната ми рибка е изключително подута и перките и са настръхнали.Чета,че е болест наречена воднянка.Смених водата,сложих сол сега трябва лечение,ако изобщо може да се спаси.Антибиотици в нета описани много.Трябва ми някой с реален опит да ми обясни какво да правя.
Виж целия пост
# 422
Ох,съжалявам.
Воднянката се появява (ако не е паразит,киста) при лоши условия. След като я излекуваш (стискам палци) трябва да се подобри филтрацията и да се следи Т, ПХ-то,нивото на амоняк,не трябва да има хлор.Следиш - свтлината.Не трябва да е прекалено ярко осветлението и в никакъв случай на пряка слънчева светлина.Трябва им поне 12 часа мрак.
Сега. Отделяш рибката.Важно е.Не трябва да е с други,защото лечението може да навреди на здравите рибки. Сменяй водата на всеки-3-4 дни,следи Т да е една и съща.Не ползваш йодирана сол,нито кашерната или хималайската,а т.н. английска сол - заради магнезиев сулфат.Внимавай как я храниш.Ако не си взела - си вземи само храна за златни рибки.Тя е балансирана и знаеш два пъти на ден по-малко,не трябва да преяждат.Хранят се в светлия цикъл.
Вероятно си прочела какви са причините за болеста.Само бактериалната (и паразитната)може да се лекува. За това не трябва да оставяш рибката  ако може да се лекува. Няма нищо опасно да използваш антибиотици.Трябва да се внимава.Нямам представа какво продават в България,но  аз съм ползвала SeaChem KanaPlex и се изключва UV лампа ако имаш.И без това златните нямат нужда от нея.Обаче лекарството е базирано на канамицин,ако не стане с него трябва да пробваш с лекарство с канаплекс,ако са други бактерии. Трябва около 1 седмица за излекуване,но още в 1-2 ден се появяват признаци за подобрение ако има ефект.
Ако е паразит - питай в магазина.На мен не ми се е случвало.Винаги лечението започва с лечение на ба бактерии.
Ако всичко е наред и рибката оздравее не я връщай веднага.Изчакай поне месец за карантина,да си сигурна,че е излекувана и да подобриш аквата.През този период на три цикъла намаляваш солта,третия е без сол (слагай от препарата който ползваш когато сменяш водата).Ако Т на аквата с вече здравата рибка е различна от тази на основния аква за няколко часа трябва да регулираш карантиния,за да свикне с Т.
Знаеш,че златните се гледат сами,нали?
Виж целия пост
# 423
Благодаря за отговора.Ссма е рибата.Дадпха ми някакво лекарство,което в на капки и е синьо FMC.Сложих,колкото ми казаха.Минаха няколко часа резултат никакъв.Температурата обаче си седи на 25/26,а май е малко и нагревателя отказва.Тя все седи на дъното, май няма да я бъде
Виж целия пост
# 424
Златните не се ли отглеждат при по-ниски градуси? Тази температура ѝ е висока.
Виж целия пост
# 425
Да,висока е Т не трябва да е повече от 23 градуса.20-21 е най-добре,те обичат по-студена вода.Имай в предвит,че с това лекарство градусите леко ще се вдигнат.
За златните е по-лошо ако почнат да плуват на повърхността и се задържат там.
Спри филтърът и лампата когато лекуваш с FMC или други цветни лекарства,дано са ти казали.Също не трябва да храниш рибката докато трае лечението,после захранваш по-малко.Хубаво прочети как протича лечението и го изпълни докрай.
Гъбички съм махала с FMC,но го дават и за бактериална инфекция и други неща.
Мисля,че в състава му има канамицин.
Виж целия пост
# 426
Не ми казаха за лампата, казаха ми водата да била 29/39 градуса.Добре , че не го направих,че да сваря рибата. Едва ли ще оцелее,все седи на дъното и диша все едно се дави


Нямаше ме у дома, намерих я да агонизира долу.Не успях. Сърце не ми дава са я хвърля сегa, нито да я гледам така
Виж целия пост
# 427
Ако се борят гъбички или ихтио е така - Т се вдига до към 28 градуса и подържа се така през цялото лекуване.
Ама не са отчели факта,че става въпрос за златна и се бориш в бактерия (освен ако не е нещо друго като киста)
Намерих стара листовка от  FMC и пише,че е за начален стадий на бактерислна инфекция,а при теб не е начален,защото казваш,че и перките са настъхнали/подути.
В България продават KanaPlex ,то е точно за Воднянка и не влияе така на цялата аква като FMC.Жалко,че не са се сетили него да ти препоръчат.
Виж целия пост
# 428
Здравейте. Стартирах аквариум 112 л преди две седмици. Имам растения още от старта. Параметрите са ОК, нитрати и нитрити разбираемо няма. Смених веднъж около 1/3 от водата. Слагам стартираща бактерия и дехлоратор, лампите светят 6 часа.
Вчера купих два анциструса и шест червен неон. Засега са добре, но се чудя дали не избързах с първоначалното количество риби? Мисля да добавя евентуално коридораси и разни други харациди - родостомуси, фантоми, тернеции и т.н.
Виж целия пост
# 429
ОК е.
Правилото е за 1 см. риба - 1л. вода и това важи главно за малките рибки. Колкото по-голяма е една рибка,толкова повече вода за нея.Колкото по-агресивна е една рибка- повече вода.
Предполагам,че имаш растения - пусни двойка Сае.
Виж целия пост
# 430
Така... Азотен цикъл нямам, но параметрите са ОК, амоняка е в допустими граници. Четири неонки загинаха, две от които просто се изпариха - предполагам анциструсите и хелената са ги хапнали. Наблюдавам за ихтио и неонова болест, защото и друг клиент на същия магазин е имал масов мор. Купих две черни тетри от друго място и засега са ОК. Двете неонки се окопитиха и те, но едва ли ще ги бъде ако са само двете. Сомовете са добре. Дано не съм вкарала някоя болест, а просто рибите са били слаби. Снабдих се с карантинен аквариум. Ако видя нещо - местя. Увеличих на 27°C температурата, днес не съм хранила.
Чакам да видя нитрати и нитрити на лентичките, да сменя малко вода и евентуално ще видя дали да пускам още тетри или неони.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия