Акваристика-6

  • 67 985
  • 583
# 570
От месец и половина имаме оборудван аквариум Aquael Leddy Day&Night Plus 75, който е 105 л. Стартирахме с бактерия и всяка седмица сменяме 30% от водата, като при всяка смяна добавяме препарат за тежки метали и бактерия. В момента в аквариума живеят 16 данио, една колиза, 4 синьо рамирези, 4 плати, 3 малки анцитруса, 3 коридорас, 3 кули, една бета, 2 охлюва ампулария и растения. Като един начинаещ в акваристиката, да попитам лаишки - външния филтър (канистър), може ли да замести ежеседмичната смяна на вода?
Виж целия пост
# 571
От месец и половина имаме оборудван аквариум Aquael Leddy Day&Night Plus 75, който е 105 л. Стартирахме с бактерия и всяка седмица сменяме 30% от водата, като при всяка смяна добавяме препарат за тежки метали и бактерия. В момента в аквариума живеят 16 данио, една колиза, 4 синьо рамирези, 4 плати, 3 малки анцитруса, 3 коридорас, 3 кули, една бета, 2 охлюва ампулария и растения. Като един начинаещ в акваристиката, да попитам лаишки - външния филтър (канистър), може ли да замести ежеседмичната смяна на вода?
Не са ли много обитателите? И аз имам същият аквариум. Вътре живеят 10 неони, 10 данио, 2 бети (мъжка и женска), 3 анциструси бебета и незнайно колко охлюви. Мисля, че това е достатъчно. Все пак трябва да имат място и лично пространство, не да са нагъчкани.
Виж целия пост
# 572
Щом казват, че и най-добрият филтър не може да отмени напълно седмичната смяна на вода... Също и че не е правилно само да се долива изпарената вода с прясна.
На практика няма да е фатално да сменяте на по-големи интервали щом сте с канистър и работи денонощно, и имате растения, но не го правете системно, а при нужда. Не толкова от мързел и неудобство.
В акваристиката доста неправилни неща не са фатални, но не е и редно да се допускат, когато могат да се избегнат.
Виж целия пост
# 573
Чихинци, благодаря за разяснението. В един салон видях аквариум, голям за моите разбирания. Попитох кой го поддържа и отговора беше никой - имал си филтър в шкафа. За това си помислих, че канистъра прави чудеса Simple Smile

sugar baby не знам дали са много, все пак са дребни рибки, но повече няма да има попълнения.
Виж целия пост
# 574
Здравейте,
Имам въпрос като абсолютен новобранец - преди няколко часа ни доставиха аквариума - Leddy 40. Рибки,естествено,още не сме купили, младежът става на 11г на 15.03 и ми извади душата, та заради него е упражнението... Ще купим на 16.03 по план... Та въпросът ми е как аджеба се монтира нагревателя(хоризонтално,вертикално,къде точно в аквариума...) и постоянно ли трябва да работи. Инструкция на БГ не намерих и гледам като индианец. Преди много години баща ми развъждаше рибки за търговия,но говорим за преди над 30г,така че... Бая неща сигурно са се променили от тогава. Ще съм благодарна за всякакво инфо и съвети!
Виж целия пост
# 575
Ще синтезирам процедурата по стартиране като полуновобранец вече. За нагревателя не мога да отговоря, нямам, но това е най-малкия ви проблем в момента. Както и рибки няма да може да купите на 16-ти, а евентуално чак към края на месеца.
Така, купувате грунд, декорации, поне две естествени растения и бактерии /от магазина ще ви упътят като им кажете, че е за новостартиращ аквариум/. Подреждате всичко, сипвате бактериите според указанието, включвате филтъра на пълна мощност и поне 2 седмици чакате в това състояние да се завърти азотния цикъл. Сменяте половината или поне 30% от водата няколко дни преди да вземете рибки. Подгответе си съд, в който да държите водата, трябва да е престояла поне 24 часа за всяка ежеседмична смяна, за да се очисти от хлора и другите елементи. Осветлението не е нужно да се включва. И накратко е това.
А да, забравих - грунда се накисва и промива няколко пъти или преварява преди да се сложи. Растенията и те да се измиват, че често има яйца на охлюви в тях.
Виж целия пост
# 576
Задължителна ли е водната помпа при условие, че има филтър? Ужасно шумна е, а аквариумът е в спалнята на детето. Чува се като бълбукане.
Виж целия пост
# 577
Съвременните нагреватели по инструкция изискват да са напълно потопени и се поставят вертикално, най-често до филтъра в един от задните ъгли на аквариума, като идеята е водният поток да запраща по-топла вода на другия край на аквариума. Съответно термометърът се поставя на срещуположния край на нагревателя, за да се следи температурата в далечния край. Показанието на нагревателите понякога се различава от реалната температура, измерена от термометър с градус или два. Като настроите предварително нагревателя да показва примерно 26 градуса, след няколко часа проследете дали ги е достигнал. Ако релето му изключва по-рано, може да пипнете настройката му, за да повишите температурата. Водният поток също има значение.
Като поставяте филтъра, най-добре ползвайте флейтата му (гребенът), който задвижва повърхностният слой вода и не притеснява рибите. Рибите ще са ви благодарни да не ползвате функцията с маркучето и изпускане на множество мехурчета. Аквариумът се обогатява с кислород чрез движение на повърхностния слой на водата под формата на малки вълнички.
С тези капки за бързо стартиране на аквариум в действителност може да се стартира аквариум без да има разочарование у детето, но отново не трябва да се прекалява нито с брой рибки, пуснати едновременно, нито с прехранване, нито със занемаряване на частичната подмяна на вода с престояла. Добре е да имате и живи растения. Изберете непретенциозни видове.
Бих препоръчал като измиете добре камъчетата и ги сложите на дъното, сложете си декорацията (дънните рибки ще се радват на тунелчета), позиционирайте си техниката - нагревател, филтър и термометър и пуснете филтъра да върти водата. Има препарати в зоомагазина които премахват хлора при смяна на водата. Ще са ви полезни поне за начало и докато ги изхабите! По-нататък няма да ви трябва, ако имате къде да оставяте водата за подмяна да престои и да се дехлорира, както и да е със стайна температура. Купете един такъв и капнете колкото капки трябва за новостартиран аквариум според описанието. Така средата ще стане по-бързо благоприятна, за да сложите от другите капки, които са за стартиране на нов аквариум. Иначе хлорът ще убие полезните бактерии. След поставяне на капките за хлор, бих препоръчал да изчакате поне 2-3 и по възможност повече дни щом не бързате толкова. В първите дни ще виждате мехурчета въздух по стъклата и декорацията. Този период е най-опасен за поставяне на рибки. Когато вече не се наблюдават мехурчета, желателно е да се сдобиете с живи растения. В пакетчетата с вода, с която доставяте растенията си има някакво количество от полезните бактерии. Изсипете водата в аквариума, а растенията засадете внимателно, като предварително сте си измили ръцете и сте изплакнали добре сапуна. Добре е да имате навик, както и детето, че ако по някаква причина се налага да се бърка в аквариума, желателно да е с чисти ръце. Някои растения изискват вкореняване, а други видове се захващат за декорацията, като първоначално внимателно може да се превържат с подходящ цвят конец. Захващащите се за декорация не трябва да се засаждат. Внимавайте да не нараните коренчетата като вкоренявате растенията. Изберете си 2-3 вида за начало.  Растенията носят не по-малко красота от рибите в аквариума. Ще са си взаимно полезни. При вече налични растения и изсипана вода, с която са дошли, капнете от капките за стартиране на аквариум според инструкцията. След няколко дни сменете част от водата с престояла или при наличните ви капки за хлор, може да сложите темперирана чешмяна вода в отделен съд и там да сложите капките. Не съм привърженик на новостартиращ се аквариум да се сипва хлорирана вода. След няколко дни може да пуснете първите 2-3 по-дребни рибки. Може да са сомчета. Хранете ги пестеливо с подходяща храна. Има храни за сомчета. Има храни под формата на люспи и гранули за другите видове рибки. Сомчетата ядат всичко, но се радват на специализирана храна. Редувайте храната в различните дни и веднъж седмично не хранете. Важно е да не прехранвате рибките.
Подберете си какви рибки ще гледате, за да няма агресия между отделните видове, както и съобразете дали ще пораснат големи. По-добре аквариумът да няма много рибки, отколкото да е пренаселен! Няколко подхоящи растения тук и там, и вичко ще е супер.
Като за начало е това. В акваристиката разходите са най-високи докато си набавите нужната техника и обитатели. Поддръжката на това хоби в общия случай е евтина. Другото е четене на статии за отглеждане на рибки по въпросите, които ви интересуват. При седмичната подмяна на вода, изгребвате около 1/5 до 1/4 от количеството вода в аквариума. Когато филтърът се е позапушил (не е нужно да се чисти всяка седмица без да се налага), вадите го внимателно и в легена изплаквате гъбата да паднат едрите нечистотии. Не е нужно да се престаравате. Сглобявате отново филтъра и го връщате на мястото му. Добре е филтърът да не се изключва за повече от половин час докато обгрижвате аквариума. За да не капе наоколо може да си предвидите кутийка от сладолед или друго съдче, за да подлагате под филтъра като го вадите от водата.  

Не е нужна помпа. Ползвайте вътрешния електрически филтър, раздвижващ водата. Преди се ползваха тези помпи с дунапренче. Не че не стават, но са си шумни.
Виж целия пост
# 578
Много благодаря за изчерпателния отговор, определено ще ми е от полза!

Съвременните нагреватели по инструкция изискват да са напълно потопени и се поставят вертикално, най-често до филтъра в един от задните ъгли на аквариума, като идеята е водният поток да запраща по-топла вода на другия край на аквариума. Съответно термометърът се поставя на срещуположния край на нагревателя, за да се следи температурата в далечния край. Показанието на нагревателите понякога се различава от реалната температура, измерена от термометър с градус или два. Като настроите предварително нагревателя да показва примерно 26 градуса, след няколко часа проследете дали ги е достигнал. Ако релето му изключва по-рано, може да пипнете настройката му, за да повишите температурата. Водният поток също има значение.
Като поставяте филтъра, най-добре ползвайте флейтата му (гребенът), който задвижва повърхностният слой вода и не притеснява рибите. Рибите ще са ви благодарни да не ползвате функцията с маркучето и изпускане на множество мехурчета. Аквариумът се обогатява с кислород чрез движение на повърхностния слой на водата под формата на малки вълнички.
С тези капки за бързо стартиране на аквариум в действителност може да се стартира аквариум без да има разочарование у детето, но отново не трябва да се прекалява нито с брой рибки, пуснати едновременно, нито с прехранване, нито със занемаряване на частичната подмяна на вода с престояла. Добре е да имате и живи растения. Изберете непретенциозни видове.
Бих препоръчал като измиете добре камъчетата и ги сложите на дъното, сложете си декорацията (дънните рибки ще се радват на тунелчета), позиционирайте си техниката - нагревател, филтър и термометър и пуснете филтъра да върти водата. Има препарати в зоомагазина които премахват хлора при смяна на водата. Ще са ви полезни поне за начало и докато ги изхабите! По-нататък няма да ви трябва, ако имате къде да оставяте водата за подмяна да престои и да се дехлорира, както и да е със стайна температура. Купете един такъв и капнете колкото капки трябва за новостартиран аквариум според описанието. Така средата ще стане по-бързо благоприятна, за да сложите от другите капки, които са за стартиране на нов аквариум. Иначе хлорът ще убие полезните бактерии. След поставяне на капките за хлор, бих препоръчал да изчакате поне 2-3 и по възможност повече дни щом не бързате толкова. В първите дни ще виждате мехурчета въздух по стъклата и декорацията. Този период е най-опасен за поставяне на рибки. Когато вече не се наблюдават мехурчета, желателно е да се сдобиете с живи растения. В пакетчетата с вода, с която доставяте растенията си има някакво количество от полезните бактерии. Изсипете водата в аквариума, а растенията засадете внимателно, като предварително сте си измили ръцете и сте изплакнали добре сапуна. Добре е да имате навик, както и детето, че ако по някаква причина се налага да се бърка в аквариума, желателно да е с чисти ръце. Някои растения изискват вкореняване, а други видове се захващат за декорацията, като първоначално внимателно може да се превържат с подходящ цвят конец. Захващащите се за декорация не трябва да се засаждат. Внимавайте да не нараните коренчетата като вкоренявате растенията. Изберете си 2-3 вида за начало.  Растенията носят не по-малко красота от рибите в аквариума. Ще са си взаимно полезни. При вече налични растения и изсипана вода, с която са дошли, капнете от капките за стартиране на аквариум според инструкцията. След няколко дни сменете част от водата с престояла или при наличните ви капки за хлор, може да сложите темперирана чешмяна вода в отделен съд и там да сложите капките. Не съм привърженик на новостартиращ се аквариум да се сипва хлорирана вода. След няколко дни може да пуснете първите 2-3 по-дребни рибки. Може да са сомчета. Хранете ги пестеливо с подходяща храна. Има храни за сомчета. Има храни под формата на люспи и гранули за другите видове рибки. Сомчетата ядат всичко, но се радват на специализирана храна. Редувайте храната в различните дни и веднъж седмично не хранете. Важно е да не прехранвате рибките.
Подберете си какви рибки ще гледате, за да няма агресия между отделните видове, както и съобразете дали ще пораснат големи. По-добре аквариумът да няма много рибки, отколкото да е пренаселен! Няколко подхоящи растения тук и там, и вичко ще е супер.
Като за начало е това. В акваристиката разходите са най-високи докато си набавите нужната техника и обитатели. Поддръжката на това хоби в общия случай е евтина. Другото е четене на статии за отглеждане на рибки по въпросите, които ви интересуват. При седмичната подмяна на вода, изгребвате около 1/5 до 1/4 от количеството вода в аквариума. Когато филтърът се е позапушил (не е нужно да се чисти всяка седмица без да се налага), вадите го внимателно и в легена изплаквате гъбата да паднат едрите нечистотии. Не е нужно да се престаравате. Сглобявате отново филтъра и го връщате на мястото му. Добре е филтърът да не се изключва за повече от половин час докато обгрижвате аквариума. За да не капе наоколо може да си предвидите кутийка от сладолед или друго съдче, за да подлагате под филтъра като го вадите от водата.  

Не е нужна помпа. Ползвайте вътрешния електрически филтър, раздвижващ водата. Преди се ползваха тези помпи с дунапренче. Не че не стават, но са си шумни.
Виж целия пост
# 579
От месец и половина имаме оборудван аквариум Aquael Leddy Day&Night Plus 75, който е 105 л. Стартирахме с бактерия и всяка седмица сменяме 30% от водата, като при всяка смяна добавяме препарат за тежки метали и бактерия. В момента в аквариума живеят 16 данио, една колиза, 4 синьо рамирези, 4 плати, 3 малки анцитруса, 3 коридорас, 3 кули, една бета, 2 охлюва ампулария и растения. Като един начинаещ в акваристиката, да попитам лаишки - външния филтър (канистър), може ли да замести ежеседмичната смяна на вода?

Искам да ви питам за този аквариум който ползвате Aquael Leddy Day&Night Plus 75 искам да си взема такъв ,но ме притеснява това че го дават стъклото му да е дебело 5 мм.Според справочните данни в интернет за този обем трябва да е 6 мм.Дали няма да има някакъв проблем
Виж целия пост
# 580
От месец и половина имаме оборудван аквариум Aquael Leddy Day&Night Plus 75, който е 105 л. Стартирахме с бактерия и всяка седмица сменяме 30% от водата, като при всяка смяна добавяме препарат за тежки метали и бактерия. В момента в аквариума живеят 16 данио, една колиза, 4 синьо рамирези, 4 плати, 3 малки анцитруса, 3 коридорас, 3 кули, една бета, 2 охлюва ампулария и растения. Като един начинаещ в акваристиката, да попитам лаишки - външния филтър (канистър), може ли да замести ежеседмичната смяна на вода?

Искам да ви питам за този аквариум който ползвате Aquael Leddy Day&Night Plus 75 искам да си взема такъв ,но ме притеснява това че го дават стъклото му да е дебело 5 мм.Според справочните данни в интернет за този обем трябва да е 6 мм.Дали няма да има някакъв проблем

Имахме същата дилема когато купувахме нашият аквариум. Само от 4 месеца го ползваме, но не виждам деформация в стъклото към този момент. Имайте предвид, че филтъра от комплекта, в даден момент ще стане недостатъчен. Ние го сменихме с канистър.
Виж целия пост
# 581
Напоследък положението с рибките в моя град е доста зле. това което искам все го няма и се ядосвам. Обмислям да си поръчам онлайн- въпроса е ,става ли? рисковете големи ли са? Има ли шанс да умре по пътя?
Те все пак  нали точно по този начин пътуват от Тайланд, големите развъдници  и от други места, които са на другия край на планетата.
Виж целия пост
# 582
От 2-3 месеца едната ми анциструска си подскача. Излиза от къщата с подскок, на покрива - подскача, на стъклата - закача се, подскача. Не винаги, но си го прави, сякаш научи ново умение и си се кефи. И все пак - що за поведение е това и нормално ли е?
Не се качва на повърхността. Търсих в нета, но имаше само за подскоци извън аквариума, а тя като стигне догоре внезапно от захласнато чистене и се мята обратно на дъното като попарена. Нервак си е, не дели нищо - ни къща, ни храна, ни дърво, не търпи и другите около себе си.
Другата не прави така, тя пък е много блага и спокойна.
Иначе от седмица имам чифт ръждиви коридораси, много ме радват, страхотни рибки.
Виж целия пост
# 583
Здравейте, момичета!
Нахлувам при вас с  предложение за аквариум - базов, стъклен, 32 л. Нашите риби вече плуват в безвремевия океан и решихме, че засега ще спрем. Зная, че за истинските любители е малък, но все пак може на някой да му трябва. Единствено ще трябва да се разберем за взимане (София).
🐠
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия