Лесно ли е да си жена и хубав ли е женският живот, сравнен с мъжкия?

  • 72 236
  • 1 642
# 1 605
Добре де, но за какво е спора? Ако една двойка иска да яде готово - отива и яде, ако иска да е домашно - сяда и си готви. В това отношение не виждам разлика м/у мъжкия и женския живот.

Скрит текст:
Ами много просто, като не прочетеш етикета със съдържание например и си сложиш от любимата подправка.
Ползваме сол, червен пипер на зърна, които си мелим, индийско орехче, риган и червен пипер (по възможност домашен).
Босилек, чубрица, джоджен и копър си гледаме и слагаме пресни или изсушени.
Не мисля, че някой седи и тъпче в Е-та тези неща.

В супите - сол, черен пипер, магданоз. Бульона си се прави от сварените кокали във водата.
Виж целия пост
# 1 606
Спорът е за това, че според някои няма никаква ценност в това съпругата да стои у дома и да е домакиня- в тази си роля е напълно заменима от професионалисти. А е ясно, че в доста ситуации въобще не е така. Щото то иначе и в секса може да се каже, че е заменима от проститутка, в детераждането- от сурогатна майка...така де, за какво му е на моя някакви си гени на висока едва 165, ще си купи елитна яйцеклетка, ще му я износят и ще има перфектни, професионално направени деца...
Виж целия пост
# 1 607
Добре де, но за какво е спора? Ако една двойка иска да яде готово - отива и яде, ако иска да е домашно - сяда и си готви. В това отношение не виждам разлика м/у мъжкия и женския живот.

Скрит текст:
Ами много просто, като не прочетеш етикета със съдържание например и си сложиш от любимата подправка.
Ползваме сол, червен пипер на зърна, които си мелим, индийско орехче, риган и червен пипер (по възможност домашен).
Босилек, чубрица, джоджен и копър си гледаме и слагаме пресни или изсушени.
Не мисля, че някой седи и тъпче в Е-та тези неща.

В супите - сол, черен пипер, магданоз. Бульона си се прави от сварените кокали във водата.

И аз не разбрах за какво е спора.  newsm78 Разбра се, че готвенето не е женска работа. Ясно е, че ежедневно не се яде навън. 
Скрит текст:
Аз също ям готвено само с такива подправки, естествени.
Виж целия пост
# 1 608
Ами човек е партньор, родител, домакин, професионалист, нечие дете, приятел и т.н. независимо едно от друго, т.е. това, че е станал родител, не значи автоматично, че трябва да прекрати всичко друго или част от нещата (освен работа по време на отпуск - годишен, по болест, по майчинство). Или това, че е бил на работа, не значи, че няма да си сготви и т.н.
Но пак - всичко е в сила и за двата пола, лесно няма.

Разбра се, че готвенето не е женска работа...
Факт. В ресторантите също не винаги ти готвят жени, даже по-често са мъже.
Но че слагат само тези подправки - не разчитай много  Simple Smile
Виж целия пост
# 1 609
Добре де, но за какво е спора? Ако една двойка иска да яде готово - отива и яде, ако иска да е домашно - сяда и си готви. В това отношение не виждам разлика м/у мъжкия и женския живот.


"Спорът" всъщност илюстрира основна разлика между мъжкото и женското мислене. Жените (повечето) не умеят да делегират функции, не умеят да осъществяват ръководен контрол върху изпълнителите, трудно се доверяват на професионалистите.

Един нормален мъж въобще няма да се замисли как ще си наеме персонал, ако има такава възможност, за да спести време, което му е нужно да си свърши друга работа или да си почине, за да може да си върши с пълна работоспособност работата, от която всъщност изкарва пари. Ще покаже къде стоят препаратите и уредите на чистачката, няма да я учи как да чисти. Една жена стига до абсурдизми да се чуди как щяла да обяснява на наетия готвач колко големи трябва да са резенчета на салатата и какви ножове трябвало да се ползват. Един компетентен готвач много добре знае как се режат месо, пиле, риба, зеленчуци и пр. храни за различните ястия и какви ножове да използва. Няма нужда да му се обяснява колко трябва да са дълги и широки жулиените и колко трябва да са големи кубчетата картофи за мусаката. Има си техника и методология на приготвяне, стандарт - ястията нямат "свой" си начин на приготвяне, има правилен и неправилен такъв. Ако домакинята разполага с 2 ножа накръст "Маде ин Чина", купени на промоция от близкия хипермаркет и готвачът не може да прецени сам кой от двата да използва, това не значи, че готвачът е некомпетентен. В една добре организирана и снабдена кухня само трябва първоначално да се покажат къде стоят нещата на човек, който има опит, и да бъде уведомен за индивидуалните вкусове на работодателя като подправки и изменения на класическите рецепти.

Ето затова жените се чувстват суперспециални и уникални като изпълнителни, ама не стават за шефове: Браво, мила, никой друг не сменя памперси толкова добре като теб/никой друг не готви като твоите буламачи/аз не мога да изчистя банята като теб/идеална си за писането на писма... а пък мъжете знаят, че не могат навсякъде да огреят и оторизират други хора да изпълняват някои от нещата, особено неприятните и непечелившите.
Виж целия пост
# 1 610
Кукумицинка, след последния ти пост се разпознах, че съм мъж.
 Нямам проблем да делегирам и след добър инструктаж към извършващият дейността под въпрос, нямам проблеми с това да оставя да се върши даденото докато аз имам повече време за себе си и за почивка. Хич даже Simple Smile
Виж целия пост
# 1 611

Кукумицинка, картофените кюфтета с таратор отнемат същото време колкото и пълнените чушки и не са точно в типа ' бързо готвене ' за мен Simple Smile
Ако трябва да сме точни- пълнените чушки стават 2 пъти по- бързо от картофени кюфтета+ таратор!
Сега, с риск да ме наскачат, ще кажа, че за нашата действителност, да наемеш готвачка+ чистачка, съвсем не е по джоба на средния българин.
А, тук, колкото и да искам да вярвам, че мамите са над тази категория поне 2 пъти, не ми се получава.
Ако, чисто по габровски, се сдобиеш с жена- пенкелер, която към това И да ти гледа детето, срещу едни 1500 лева, както писаха , ще получиш ерзац услуги и в трите направления.
Виж целия пост
# 1 612
Кое му е бавното, в смисъл на трудоемко, на картофени кюфтета на фурна и таратор - слагам да се варят картофите (2 минути работа), делегирам беленето на сварените картофи, смачквам картофите, слагам яйца, сирене, кисело мляко и подправки, оформям ги на кюфтета (или пък и това го делегирам), овалвам в галета и ги слагам върху намаслена хартия да се пекат (15 минути сигурно). За таратора - делегирам беленето и настъргването на краставицата и чесъна, слагам кисело мляко, копър и вода.
Виж целия пост
# 1 613
Кукумицинка, след последния ти пост се разпознах, че съм мъж.
 Нямам проблем да делегирам и след добър инструктаж към извършващият дейността под въпрос, нямам проблеми с това да оставя да се върши даденото докато аз имам повече време за себе си и за почивка. Хич даже Simple Smile
Нищо не ти се разбира, защо си мъж а не жена?
Виж целия пост
# 1 614
Кое му е бавното, в смисъл на трудоемко, на картофени кюфтета на фурна и таратор - слагам да се варят картофите (2 минути работа), делегирам беленето на сварените картофи, смачквам картофите, слагам яйца, сирене, кисело мляко и подправки, оформям ги на кюфтета (или пък и това го делегирам), овалвам в галета и ги слагам върху намаслена хартия да се пекат (15 минути сигурно). За таратора - делегирам беленето и настъргването на краставицата и чесъна, слагам кисело мляко, копър и вода.
Ами, засечи!
Делегираш на чопъра лука и  моркова, делегираш изтърбушването на чушките- 5 минути общо.
Делегираш прибавянето на ориз, подправки и домат- 3 минути.
Делегираш пълненето- 10 ако се тутка много.
Печеш половин час и си готова. Grinning
Виж целия пост
# 1 615
Е и? Какво? И аз готвя   и печа чушки!!
Виж целия пост
# 1 616
Кое му е бавното, в смисъл на трудоемко, на картофени кюфтета на фурна и таратор - слагам да се варят картофите (2 минути работа), делегирам беленето на сварените картофи, смачквам картофите, слагам яйца, сирене, кисело мляко и подправки, оформям ги на кюфтета (или пък и това го делегирам), овалвам в галета и ги слагам върху намаслена хартия да се пекат (15 минути сигурно). За таратора - делегирам беленето и настъргването на краставицата и чесъна, слагам кисело мляко, копър и вода.

Изключително бавно и трудоемко е, а и вредно с тия галета. И остава една камара съдове за миене накрая. Никога не бих си го причинила. Не може ли просто да нарежеш картофите и да ги блъснеш във фурната да се запекат?
Виж целия пост
# 1 617
Кукумицинка, за какъв професионалист, дето само като види ножовете, ще знае кой да хване, говориш? Сигурно хората, които могат да си наемат професионален готвач, не са толкова много, че да говорим за някакво ниво, а ако е говач, и то добър, няма да иска да чисти, нито пък ще гледа деца, нито пък ще минеш с 1000 лева. Масово този професионалист е някаква смотана леля, която не може да си намери друга работа и ходи по къщите на хората да поработва до пенсия и нито е професионална детегледачка, нито професионална готвачка.
Виж целия пост
# 1 618
При готвенето рядко делегирам, но за мене времетраенето на пълнени чушки и на картофени кюфтета с таратор отнемат еднакво време. Но аз ги пържа кюфтетата Simple Smile

Когато готви мъжа ми пак той си прави заготовките и изпълнението. Не си делим правенето на едно ядене по равно на всеки. Или аз готвя, или той, или пък излизаме навън да хапнем и никой не се занимава.
В по-честите случаи аз правя само салата, а той Барбекюто/месото.
Виж целия пост
# 1 619

Изключително бавно и трудоемко е, а и вредно с тия галета. И остава една камара съдове за миене накрая. Никога не бих си го причинила. Не може ли просто да нарежеш картофите и да ги блъснеш във фурната да се запекат?

За овалване съм слагала и царевично или пълнозърнесто брашно. Може, разбира се, да ги нарежеш картофите и да ги блъснеш във фурната, но ми е по-трудоемко да обеля и да нарежа сурови картофи, отколкото да обеля варени и да ги смачкам. Макар че и това правя понякога. За миене отива една тенджера, в която са се варили картофите - тя изключително лесно се мие, даже се препоръчва при силнозамърсени съдове да се варят картофи в тях, защото водата от картофите почиства добре; една купа, в която смесвам, и голяма тава, върху която постилам хартия за печене и фактически тя не се цапа сериозно.

Янечек, кое му е толкова специалното и невероятното да знаеш кой нож за какво служи? Дори аз ги знам тези неща, въпреки че въобще не съм професионалист и предпочитам например да взема предварително подготвен октопод, вмест с обич да го сготвя сама от-до и да получа нещо с консистенция на гума. Това са неща, които се научават за минути и има нужда от еднократно обяснение.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия